Veselība 19

Ārstniecības personām nedaudz pieaugs minimālā atalgojuma likme

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība 4
Lasīt citas ziņas

No šodienas ārstniecības personām nedaudz pieaugs minimālā atalgojuma likme.

Grozījumi noteikumos par zemāko mēnešalgu un speciālo piemaksu ārstniecības personām, kuri pērnā gada nogalē apstiprināti valdībā, paredz palielināt zemāko mēnešalgas likmi par slodzi 13.-1.ārstniecības personas amata kvalifikācijas kategorijai saistībā ar papildus piešķirto finansējumu teju 3,8 miljonu eiro apmērā minimālās mēneša darba algas paaugstināšanai līdz 380 eiro.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kopumā zemākā mēnešalgas likme ārstniecības personām no 13. līdz 1.kategorijai pieaugs par 0,4%-3%.

Piemēram, šogad 13.amata kvalifikācijas kategorijai zemākā mēnešalgas likme bija noteikta 375 eiro apmērā, bet nākamgad – 385 eiro apmērā. Savukārt 1.kategorijai zemākā mēnešalgas likme šogad ir 1153 eiro, bet nākamgad tie būs 1158 eiro.

Kā atrunāts Ministru kabineta noteikumos, piemēram, 1.-3.kategorijā ietilpst galvenais ārsts, bet 11.-13.kategorijā – māsas palīgs vai zobārsta asistents.

 Stājas spēkā izmaiņas par taisnīgāku atlīdzību Černobiļas avārijas seku likvidētājiem

Šodien stājas spējā likuma grozījumi, ar ko pilnveidota sociālā nodrošinājuma sistēma Černobiļas atomelektrostacijas (ČAES) avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem.

Līdz šim ČAES avārijas seku likvidēšanas dalībnieki saņēma atšķirīgu sociālo nodrošinājumu atkarībā no tā, vai invaliditāte noteikta pirms vai pēc 2000.gada. Turpmāk ČAES avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem, kuriem piešķirta pensija kaitējuma atlīdzības apmērā, tiks aprēķināta gan pensija, gan kaitējuma atlīdzība neatkarīgi no invaliditātes noteikšanas laika, aģentūru LETA iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā.

Ar likuma grozījumiem mainīta arī līdzšinējā kaitējuma atlīdzības aprēķināšanas formula. Turpmāk tajā tiks ņemti vērā 50% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī un personai noteiktā darbspēju zaudējuma pakāpe vai koeficients atbilstoši ģimenes locekļu skaitam, par kuriem ir piešķirta apgādnieka zaudējuma pensija. Tādējādi tiks novērsti gadījumi, kad persona ar augstu darbspēju zaudējumu, bet zemiem ienākumiem saņem mazāku kaitējuma atlīdzību nekā persona, kurai ir zems darbspēju zaudējums, bet augsti ienākumi.

Reklāma
Reklāma

Kaitējuma atlīdzības apmēru pārskatīs reizi gadā 1.maijā.

Likums nosaka iespēju saņemt kaitējuma atlīdzību arī gadījumos, kad personai piešķirta citas valsts pensija. Šāda iespēja būs, ja pensiju piešķīrusi Eiropas Savienības valsts vai cita valsts, ar kuru Latvijai noslēgts līgums sociālās drošības jomā.

Likumā ietvertos pakalpojumus pārrēķinās no šodienas un pārrēķināto apmēru izmaksās ne vēlāk kā šogad septembrī.

Audžuģimenēm, aizbildņiem un adoptētājiem būs lielākas iespējas saņemt psiholoģisko palīdzību un metodisko atbalstu

No šodienas audžuģimenēm, aizbildņiem un adoptētājiem tiks nodrošinātas lielākas iespējas saņemt psiholoģisko palīdzību un metodisko atbalstu, to paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas šodien stājas spēkā.

2016.gadā no valsts budžeta bija iespējams nodrošināt 2500 individuālās psihologa konsultācijas un 180 atbalsta grupas. Savukārt šogad, papildus piešķirot 73 675 eiro psihologa konsultācijām un 399 600 eiro atbalsta grupām, varēs nodrošināt vairāk nekā 4000 individuālu psihologa konsultāciju un aptuveni 600 atbalsta grupas.

Psiholoģiskās konsultācijas adoptētājiem, audžuģimenēm, aizbildņiem, viesģimenēm, ģimenēm ar bērniem krīzes situācijā, bez vecāku gādības palikušiem bērniem arī pēc pilngadības sasniegšanas par valsts budžeta līdzekļiem pašlaik nodrošina 11 vietās, bet atbalsta grupas – 20 vietās.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) pašlaik īsteno projektu par atbalsta sistēmas izveidošanu bērniem ar uzvedības traucējumiem un saskarsmes grūtībām, viņu likumiskajiem pārstāvjiem vai aprūpētājiem, kā arī pašvaldību speciālistiem, kuri ikdienā strādā ar šiem bērniem. Lai VBTAI informācijas apstrādi starp iesaistītām institūcijām varētu nodrošināt elektroniski, Bērnu tiesību aizsardzības likumā papildinātas bērnu aprūpes iestādes tiesības lietot Nepilngadīgo personu informācijas atbalsta sistēmu. Ņemot vērā, ka iestādes vadītājs pilda arī ārpusģimenes aprūpē esoša bērna aizbildņa pienākumus, turpmāk paredzēta iespēja ne tikai saņemt, bet arī sistēmā ievadīt nepieciešamo informāciju.

Dzemdību nodaļās vairākiem speciālistiem būs jābūt pieejamiem diennakti

Lai nodrošinātu mātes un bērna veselības aprūpes kvalitāti kā grūtniecības periodā, tā arī dzemdībās, no šodienas dzemdību nodaļās vairākiem speciālistiem būs jābūt pieejamiem visu diennakti.

To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos par obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm un to struktūrvienībām, kas šodien stājušies spēkā. Speciālisti, kuru pakalpojumiem dzemdību nodaļās turpmāk būs jābūt pieejamiem visu diennakti, ir ginekologs, dzemdību speciālists, vecmāte, anesteziologs un arī vairāki citi speciālisti.

Savukārt, lai nodrošinātu kvalitatīvu un uz vienotiem principiem balstītu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību insulta pacientiem, noteikumos ir iekļauta jauna apakšnodaļa ar prasībām slimnīcu Insulta vienībām, nosakot prasības aprīkojumam, ārstniecības personām un arī šajā nodaļā sniedzamo pakalpojumu klāstam.

Grozījumi noteikumos arī paredz, ka ārstniecības iestādēm no šī gada 1.oktobra būs jāizstrādā pacientu sūdzību un ierosinājumu analīzes sistēma, kuras mērķis būs veikt korektīvas darbības sūdzības cēloņa likvidēšanai, kā arī sniegt pacientam atbildi uz sūdzību un ierosinājumu.

Tāpat no 1.oktobra pacientu drošības paaugstināšanai ārstniecības iestādēs būs jāizveido pacientu drošības ziņošanas-mācīšanās sistēma, lai atrastu kļūdas vai nevēlama notikuma īstos cēloņus un izstrādātu ārstniecības iestādes praksē drošības mehānismus, kas ļautu samazināt kļūdu atkārtošanos.

Turklāt, ņemot vērā, ka akreditācijas process laboratorijām atbilstoši starptautiskajam LVS EN ISO 15189:2013 standartam ir saistīts ar investīcijām un finanšu ieguldījumu un ņemot vērā ierobežoto ārstniecības iestāžu finansējumu, termiņš, kurā ārstniecības iestāžu laboratorijām ir obligāti jāveic akreditācija, ir pagarināts līdz šī gada 31.decembrim.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.