Juris Zīvarts par vietējo produktu iekļaušanu izglītības iestāžu ēdienkartēs: Cena atšķiras, bet padomājam, cik iegūsim nodokļos no izaudzētā uz vietas? 0
Lai bērni skolās un bērnudārzos ikdienā saņemtu veselīgāku, sabalansētāku un iespējami vietējas izcelsmes pārtiku, nepieciešama pārdomāta pieeja. Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Juris Zīvarts TV24 raidījumā “Nacionālo interešu klubs” norāda, ka ceļš uz rīcības plāna izstrādi nav bijis ātrs, bet šobrīd jau ir sperti konkrēti soļi tā īstenošanai.
“Pirms mēs nonācām līdz tam rīcības plānam, mēs diezgan aktīvi strādājām, lai konstatētu, kas ir tās problēmas. Un mēs runājām ne tikai ar skolām, bet skatījāmies, kas vispār valstī notiek kopumā – gan ar armiju, gan slimnīcām,” skaidro Zīvarts.
Zīvarts uzsvēra, ka šis jautājums skar ne tikai Zemkopības ministriju, bet arī cieši saistīts ar Veselības ministriju, kas nosaka uztura vadlīnijas skolās. Tāpēc būtiska ir abu pušu sadarbība.
“Mēs kā Zemkopības ministrija neesam vieni, jo mums ir jāstrādā kopā ar Veselības ministriju, kas nosaka uzturu, kādam ir jābūt skolās. Tā kā mums tur ir jābūt roku rokā,” tā Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietnieks.
Viens no būtiskākajiem aspektiem ir necensties izvērtēt pārtikas iepirkumus tikai pēc cenas. Vietējā ražošana nodrošina darba vietas un nodokļu ieņēmumus, tādēļ ilgtermiņā sabiedrībai tas nāk par labu.
“Tāpēc man reizēm gribas teikt, ka tā cena atšķiras, bet padomājam, cik tad mēs iegūsim Latvijā mūsu nodokļos, ja tas ir izaudzēts šeit uz vietas?” norāda Zīvarts.



