Foto: Fotolia

Kā radās Cēzara salāti? + Recepte 0

Cēzara salāti ir salātu klasika un vairākkārt pārbaudīta vērtība, tie ir gandrīz katras kafejnīcas un restorāna ēdienkartē, kā arī katru viesību galdā, konkurējot ar rasolu. Katrai saimniecei un pavāram ir savi noslēpumi labu Cēzara salātu pagatavošanai. Tāpat ir ar ēdējiem – kādam patīk ar vistu, citam – ar garnelēm. Katram pašam jāatrod savi ideālie Cēzara salāti.

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 1
TV24
“Jāklausās, ka esam šmaukušies.” Par netaisnību un piemaksām tiem pensionāriem, kuri strādājuši padomju laikā
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 178
Lasīt citas ziņas

Lai arī ēdiena pamatā ir romiešu salāti, maldās tie, kas šo recepti piedēvē Jūlijam Cēzaram – dižajam romietim. Viszināmākais stāsts par šīs receptes rašanās vēsturi nāk no citas puses un nemaz nav tik sens. Reiz pavāram Cēzaram Kordīni, kurš strādāja Sandjego, pēc Neatkarības dienas svinībām Amerikā 1924. gada 4. jūlijā virtuve bija tukša, taču vajadzēja kaut ko viesiem pasniegt. Labam pavāram nebija laika domāt, un viņš salika kopā visu, kas virtuvē bija atrodams, un nosauca ēdienu par Šefpavāra jeb Cēzara salātiem.

Tradicionāli Cēzara salātu sastāvdaļas ir romiešu salāti, mazi baltmaizes grauzdiņi, rīvēts Parmas siers un īpaša mērce. Tagad interpretācijas par Cēzara salātiem ir ļoti dažādas: klasiski ar grauzdiņiem un sieru, ar vistas fileju, garnelēm, bekonu, tomātiem, olīvām, vārītām olām un citām sastāvdaļām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Cēzara salātiem vissvarīgākā ir mērce un svaigu, kraukšķīgu salātu lapu kārtojums.

Cēzara salāti

• 2 galviņas romiešu salātu
• 3–4 anšovu filejas,
• 2 ķiploka daiviņas
• 100 g rīvēta Parmas siera (vai kāda cita cieta siera)
• 1 jēlas olas dzeltenums
• 1 citrona (vai laima) sula
• 1 ēdamkarote baltvīna etiķa
• 75 ml olīveļļas
• pustējkarote angļu vai franču sinepju
• 8–12 pilienu Vusteršīras mērces
• 2–3 pilieni Tabasco mērces
• sāls, pipari

Pagatavošana.
Lielā bļodā saspiež ķiplokus ar sāli, pievieno anšovus un visu labi sašķaida, rīvējot pa visu bļodu. Pievieno pārējos mērces produktus un visu labi sajauc. Kad mērce gatava, pievieno saplūkātus romiešu salātus un viegli samaisa.

Pārkaisa ar sarīvētu Parmas sieru un ķiplokainiem grauzdiņiem.

!!! Lai pagatavotu grauzdiņus – eļļā saber saspiestas ķiploka daiviņas, apmaisa un apsmērē bagetes šķēlēm. Maizes šķēles apcep cepeškrāsnī, lai tās izkalst. Pēc tam apcep karstā pannā tajā pašā ķiploku eļļā. Grauzdiņiem maizi sagriež kubiņos. Daļu grauzdiņu pirms ēšanas var iemaisīt salātu mērcē, daļu atstāj dekorēšanai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.