Foto: Fotolia

Kārtības ieviešanai mājās. Vienkāršas idejas, lai retāk vajadzīga ģenerāltīrīšana 0

Ar atjautību arī iespējams atvieglot ikdienas mājas soli un attālināt telpu ģenerāltīrīšanu. Tikai īstajā brīdī jāatceras, kā to darīt, un pie rokas jābūt nepieciešamajām lietām.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
“Meita raudāja, zvanīja, nesaprotot, kur atrodas!” Šoferis Ogrē vienaldzīgi izsēdina 10 gadus vecu meitenīti nepareizā pieturā 84
Lasīt citas ziņas

• Lai noņemtu vecas etiķetes un uzlīmes no cietām virsmām – stikla vai plastmasas traukiem, koka mēbelēm u.c., vispirms tās piesūcina ar augu eļļu, margarīnu vai sviestu un ļauj nostāvēties. Pēc tam etiķetes un uzlīmes var daudz vieglāk notīrīt.

• Tukšam termosam, kaut arī tas ir rūpīgi izmazgāts, piemīt netikums sasmakt, ja uzlikts vāciņš. Tādēļ pēc mazgāšanas katru reizi der iztecināt sausu un pirms nolikšanas plauktā iemest tajā pāris graudiņu cukura. Tas palīdz uzturēt svaigu aromātu.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Ja, gatavojot ēdienu, tas pārskrien pāri katla vai pannas malām un nopil uz plīts, uz tās uzber sāli. Tas acumirklī uzsūc šķidrumu un taukvielas un neļauj veidot piedeguma kārtu. Šis paņēmiens palīdz arī uzturēt tīru cepeškrāsni. Ja nu tomēr kaut kas ir piededzis, sodas ūdenī samērcē drāniņu un uzsedz piedegumam. Pēc pāris stundām daudz vieglāk notīrīt.

• Katliņu, kurā piededzis piens, pielej ar aukstu ūdeni, tad pievieno dzeramo sodu un pāris minūtes pavāra.

• Ja ilgu laiku nav lietota panna, ieteicams tajā pavārīt nomizotu kartupeli, citronu vai apelsīnu miziņas.

• Lai traukus vai galda piederumus atbrīvotu no zivju smakas, trauku mazgājamam ūdenim pievieno sinepes.

• Maizes kastes nepatīkamā dvaka izzūd, ja tās sienas norīvē ar etiķa šķīdumā samērcētu drāniņu.

• Sliktas smakas no virtuves izgaist, ja sadedzina kaltētu apelsīna vai citrona miziņu.

• Tā kā virtuvē mēdz apmesties prusaki, skudras vai citi nevēlami kukaiņi, visas virsmas regulāri jāmazgā ar ūdeni, kam pievienotas dezinficējošas vielas – veļas ziepes vai daži pilieni lavandas, krustnagliņu vai tējaskoka ēteriskās eļļas. Vietās, kur insekti pārvietojas, izkaisa samaltu čili, melnos piparus vai saberztas krustnagliņas.

• Ja kokvilnas veļa ieguvusi pelēcīgu toni, auduma atsvaidzināšanai var izmantot citronu. Veļu liek katliņā, pārlej ar ūdeni, pievieno dažas šķēlītes citrona un pavāra 10 minūtes. Citrona sula kokvilnai piedod labu aromātu, mīkstina un noņem pelēko nokrāsu.

• Piesvilušu gludekli var vienkārši notīrīt ar mīkstu drāniņu, uz kuras uzspiesta zobu pasta. Tas, protams, jādara, kad gludeklis atslēgts no elektrības un ir atdzisis. Lai gludeklis nepiedegtu, profilakses nolūkā tas dažkārt arī jānotīra ar siltā ziepjūdenī vai degvīnā samitrinātu lupatiņu.

Reklāma
Reklāma

• Ja mitruma dēļ kādā telpas stūrī ieviesies pelējums, to var notīrīt ar etiķūdeni (1:1). Skābā vide nav piemērota tālākai sēnīšu attīstībai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.