Sinepju revolūcija? Nē – renesanse 1

Krastiņu ģimeni pirmā bērna gaidības pamudināja lūkot pēc ekoloģiskiem produktiem mājsaimniecībā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai 4
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
Veselam
Ne vienmēr uzreiz jāķeras pie medikamentiem: 10 produkti, kas palīdz atbrīvoties no sāpēm
Lasīt citas ziņas

Traukiem Ieva un Kaspars jau bija izmēģinājuši dažādus videi draudzīgākus ķīmiskos līdzekļus, taču gribējās ko dabai tuvāku. Vīramāte atcerējās, kā padomju laikā strādājusi ēdnīcā, kur maisiem vien lietots sinepju pulveris – vienā toverī ūdens ar sinepēm, divos – skalojamais, un visi trauki bijuši tīri un skaisti. Jaunie to pamēģinājuši, atzinuši par labu, tikai viena bēda – pulveris nopērkams kulinārijas vajadzībām mazās paciņās un sanāk padārgs. Kas Krastiņiem atlika – nodibināja uzņēmumu un sāka izplatīt sinepes trauku mazgāšanai 400 gramu paciņās. Tā izsenis pazīstamais, bet mūsdienās nepelnīti piemirstais sinepju pulveris pamazām atgriežas virtuvēs kā mazgāšanas līdzeklis.

Traukus ar sinepēm var mazgāt vairākos veidos – stāsta Ieva. Viņa uzkaisa uz traukiem pulveri, kas ļoti labi uzsūc taukainu un eļļainu produktu paliekas, arī grūti nomazgājamos zivju taukus, un ar ūdeni tos noskalo. Pulveri var uzbērt arī uz švammes un tad ar to mazgāt visu, kas netīrs. Ja labāk patīk pastas konsistence, sinepes sajauc ar ūdeni, taču tad jārēķinās ar asāku sinepju smaržu, bet gatavo mazgāšana līdzekli nevar ilgi uzglabāt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kad virtuves darbiem kārta Kasparam, viņš trauku mazgāšanai vienā izlietnes tvertnē sajauc pulverūdeni, otrā ielej ūdeni skalošanai. “Esam izmēģinājuši arī pulveri trauku mazgājamajā mašīnā – darbojas lieliski, trauki tīri, tikai, atverot durvis, degunā iecērt ass sinepju aromāts,” skaidro Krastiņi. Vīramāte Niole vēl piebilst, ka vasarā, kad laukos pie akas aukstā ūdenī jāmazgā burkas ievārījumiem un konserviem, ar sinepēm tās var dabūt tik tīras, ka nav pat jākarsē. “Neviena burka man nav uzgājusi gaisā,” viņa lepni nosaka un piebilst – zināms taču, ka sinepēm piemīt antiseptiskas un baktericīdas īpašības.

Pāris gadu laikā, kopš Krastiņi caur tirdziņiem un ekoveikaliem pievērsušies sinepju renesansei, lietotāju skaits palēnām kļūst kuplāks. Gados vecāki ļaudis vēl atceras šo dabas līdzekli un zina, kā to lietot, bet jaunajiem tas ir kas neparasts. Daudzi tā arī saka – kā tad traukus ar sinepēm mazgāšu? Ja tomēr pamēģina – atgriežas vēl un vēl.

Alergoloģe Ieva Cīrule pabrīdina, ka sinepes mēdz būt populārs alergēns – kā asa viela jutīgākām gļotādām tā var radīt kairinājumu, tāpēc drošāk to sajaukt ar ūdeni, lai pulveris neput gaisā un nenodara kaitējumu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.