Komunistisko partiju un simbolikas aizliegums 2

Daudzās valstīs pilnībā vai daļēji aizliegta komunistiskās un ar to saistītās padomju simbolikas publiska izmantošana.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
RAKSTA REDAKTORS
Mobilo telefonu rēķini šovasar palielināsies. Izmaiņas jutīs gan LMT, gan Tele2 klienti
TV24
“Vai nav tā, ka Zelenskis būtu gatavs noslēgt mieru, bet baidās no tautas reakcijas?” Komentē Slaidiņš
Lasīt citas ziņas

Ungārijā no 1993. gada pastāv vispārējs komunistiskās simbolikas aizliegums, ko gan 2013. gadā uz laiku mīkstināja. Ungārijas Konstitucionālā tiesa atcēla šo aizliegumu, pamatojot savu lēmumu ar to, ka šajā gadījumā likuma pārkāpšana formulēta neprecīzi un pārlieku vispārēji. Jau pēc dažiem mēnešiem likumus precizēja un aizliegums atkal stājās spēkā, nosakot, ka personām, kuras sabiedriskās kārtības traucēšanas nolūkā izmanto totalitārisma simboliku vai arī vienkārši demonstrē to publiski masu pasākumos, draud naudas sods vairāku simtu eiro apmērā.

Līdzīgi likumi ir spēkā arī Čehijā un Indonēzijā. Polijā par šā aizlieguma pārkāpšanu paredzēts arī cietumsods līdz 2 gadiem, Ukrainā – no 5 līdz 10 gadiem. Gruzijā kopš 2011. gada padomju simbolikas izmantošana aizliegta līdztekus nacistiskās simbolikas izmantošanai, kā arī mainīti visi apdzīvoto vietu nosaukumi, kam bija jebkāda saistība ar padomju pagātni. Savukārt Moldovā šādu likumu, kas bija spēkā kopš 2012. gada, kā neatbilstošu valsts Konstitūcijai 2013. gadā atcēla.

CITI ŠOBRĪD LASA

Latvijā, Lietuvā un Igaunijā šajā jautājumā situācija ir aptuveni līdzīga. Latvijā aizliegts izmantot padomju un nacistisko simboliku publiskos pasākumos, savukārt nav aizliegts to izmantot izklaides, sporta, svētku un piemiņas pasākumos. Lietuvā papildus vēl noteikts aizliegums masu pasākumos izmantot padomju un nacistiskās himnas un šo režīmu līderu formastērpus un attēlus. Igaunijā kopš 2007. gada ir spēkā aizliegums izmantot padomju un nacistisko simboliku sabiedriskās vietās.

Dažās valstīs, kopumā atļaujot izmantot komunistisko simboliku, liegts izmantot konkrētus simbolus. Piemēram, Vācijā aizliegta Federālās Konstitucionālās tiesas 1956. gadā par nelikumīgu un Konstitūcijai neatbilstošu atzītās Vācijas Komunistiskās Partijas simbolikas izplatīšana vai publiska lietošana sanāksmēs vai sarakstē, tās izgatavošana un izmantošana komerciālos nolūkos gan valsts iekšienē, gan ārvalstīs. Par tādu simboliku kvalificēti karogi, uniformas, saukļi un sasveicināšanās formas, turklāt par ekvivalentiem pasludināti arī tādi simboli, kas ārēji ir pietiekami līdzīgi, lai tos varētu sajaukt ar konkrēti aizliegtajiem. Par pārkāpumiem paredzēta kriminālatbildība un naudas sods vai cietumsods līdz 3 gadiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.