
Medaļas ceļ pašapziņu! Ķekaviešu Gintas un Māra Loginu sīrupiem un džemiem “Novada garšas” eksperti piešķir zeltu un sudrabu 3
Ilze Pētersone, “Mājas Viesis”, AS “Latvijas Mediji”
Jauna sadaļa! “Mājas Viesa” virtuvē šogad vēl viens svaigs “cepiens”! Latvijā ir milzum daudz prasmīgu un talantīgu mājražotāju un mazo uzņēmēju, kas savās ražotnēs un saimniecībās gatavo garšīgus un vērtīgus produktus. Ar lielu daļu no tiem var iepazīties Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra veidotajā pārtikas ražotāju katalogā “www.novadagarsa.lv”. Starp citu, par šo mūs apskauž kaimiņi igauņi un lietuvieši, jo viņiem mājražošana nav attīstījusies tik plaši un bagātīgi.
Savējie jāceļ spožākā saulītē, tāpēc katru mēnesi viesosimies pie kāda mājražotāja vai mazā uzņēmēja, kura veikumu “Novada garšas” pagājušā gada pārtikas produktu kvalitātes konkursā starptautiska ekspertu žūrija novērtējusi ar zelta, sudraba vai bronzas medaļu. Līdzās sarunai par izcilu produktu radīšanu un uzņēmējdarbības līkločiem būs arī praktiski padomi ražošanā un pāris recepšu.Automehāniķis taisīs marmelādi! Ar platu smaidu sejā Ginta Logina uzņēmusi dzīvesbiedra Māra ideju no pašu āboliem gatavot našķus. Taču, kā jau dzīvē daždien gadās, vīra aizrautība pielipusi arī sievai, un tagad abi ar saviem gardumiem pat sacenšas, kuram vairāk medaļu.

“Mājās iestājās katastrofa – visi katli un bļodas pilnas ar āboliem, Māris tik griež un rīvē, turpat arī augļu mušiņas!” Ginta stāsta par laiku, kad vīrs radošo laboratoriju bija iekārtojis pašu virtuvē. Kad vairs neatlika rūmes ēdiena gatavošanai, eksperimentiem atraduši nelielas telpas ārpus mājokļa. Dzīvesbiedra gatavotos saldumus Ginta nesusi nogaršošanai kolēģiem Ķekavas novada domē, kur arī patlaban strādā. “Visi sveiki un veseli,” viņa nosmaida par degustācijas rezultātiem, tāpēc darbabiedri arī tagad labprāt noprovējot Loginu meistarstiķus.
Kopš ražošana uzņēmusi lielākus apgriezienus, Mārim, kas maizīti pelnījis automehāniķa amatā, ikdiena paiet darbā tikai pašu dibinātajā uzņēmumā “Giline for life”. Radošā laboratorija jau ilgāku laiku atradusi pajumti Ķekavas tirdzniecības centra “Dālderi” pagrabstāvā, kur pietiek vietas gan ražošanai, gan ekskursantu grupu un viesu uzņemšanai. Turpat izvietotas arī balvas, medaļas un pateicības raksti par radītajiem produktiem. Logini īpaši uzsver, ka viņu sīrupi, džemi, biezeņi un eliksīri satur pamatā tikai dabiskos cukurus un tiek saldināti ar stēviju*.
Kā radošais temperaments sadzīvo ar pedantismu

“Speciālistu novērtējums dod lielāku pašapziņu,” atzīst Ginta, kad vaicāju, ko uzņēmējiem nozīmē apbalvojumi. Pēdējos divus gadus Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) rīkotajā “Novada garšas” pārtikas produktu kvalitātes konkursā saņēmuši pilnu “olimpisko” komplektu: zelta un sudraba medaļa pērn piešķirta džemiem, ar zeltu un bronzu vēl iepriekš godalgots čili piparu sīrups un ābolu biezenis. Konkurence sīva, sevišķi pagājušajā sezonā, kad starptautiskās žūrijas vērtēšanai tika iesniegti 167 produkti. Ginta palepojas, ka viņas autordarbiem tikušas augstāka kaluma balvas. Mīļā miera dēļ uzņēmumā darbi sadalīti tā, lai sievas radošajam temperamentam nenāktos cīkstēties ar vīra pedantismu. Dzīvē gadoties visādi, taču laikā, kad biznesā pamatīgu robu iecirtusi pandēmija, nav laika dalīt laurus, jāmobilizējas izdzīvošanai.
Līdz pirmajai kovida mājsēdei Logini varēja nodarboties gan ar ražošanu, gan ciemiņu uzņemšanu – bija dienas, kad pagraba viesistabā sanāca vienlaikus ap 60 skolas bērniem, pieaugušie sabrauca lielajos autobusos pa pussimtam reizē. Iestājoties pandēmijai, darbības apjoms sarucis par 90 procentiem, atbalsts no valsts nepienācās pāris pavadzīmju dēļ par piegādātajiem produktiem vēl pirms noteiktajiem aizliegumiem, taču Logini daudz nezūdās.
Pirmo krīzes gadu izdevies pārdzīvot, startējot ar savu pieteikumu valsts iepirkumā.
Neiekrist krāpnieku tīklos

“Uzņēmējdarbībā noder visas dzīves mācības – gan iepriekš uzkrātā pieredze, gan kovida uzliktie pārbaudījumi, un visu laiku ir interesanti,” vienā mierā nosaka Māris. Trīs gadus darbojušies Jūrmalas biznesa inkubatorā, taču atzīs, ka nav pilnībā izmantojuši visu, ko tas piedāvā. Piedzīvota arī finansiāli riskantākā situācija, kad eksporta viltus tīklos ar dāsnu sadarbības piedāvājumu centušies ievilināt it kā uzņēmēji no Izraēlas.
“Sākotnēji bijām priecīgi pārsteigti, bet iekšējā balss brīdināja – viņi nav mūs redzējuši, nav pagaršojuši, ko ražojam, neesam lēti, tad kāpēc lai gribētu?” Lai veidotu sadarbību, vajadzējis iemaksāt ap diviem tūkstošiem eiro, un Māris sācis “rakt”, kamēr uzzinājis, ka ar līdzīgu piedāvājumu Latvijā apkrāpti jau vairāki uzņēmēji. “Informāciju par tādiem kā mums viņi atrod Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un biznesa inkubatoru mājaslapās, bet sazinoties LIAA speciālistiem, tie bilda, ka neko par šādiem krāpniekiem nezina!”
Līdzīgi kā daudzi ražotāji viņi kovida laikā plašāk attīstījuši tirdzniecību internetā. Mājsēdē radušies jauni produkti, arī zelta medaļniece “Niknā kabaiba”, ko ar patiesu sajūsmu iegādājoties vīri, kuriem sievas – Baibas. Patiesībā džema nosaukumos tiek “paslēptas” sastāvdaļas, džemos “Niknajā kabaibā” – kabacis, “Burvīgajā Katē” – burkāni un kurkuma, “Spicajā Tomijā” – tomāti.
Māra gatavotā marmelāde kļuvusi par konfelādi – par pašu izdomāto jaunvārdu pat saņēmuši mārketinga speciālistu uzslavas. Savukārt no ābolu izspaidām gatavotais, šķiedrvielām bagātais biezenis “Viens vesels” simbolizē Loginu ģimenes uzņēmumu, jo radies no Māra iecienītā izteiciena biznesa sarunās, ka viņi ar sievu ir viens vesels. Jautāti par nākotnes plāniem, Loginiem virziens skaidrs – deviņu veidu veselības eliksīriem, kas atzīti par uztura bagātinātājiem, jākļūst par eksporta preci.
* Augs, kuru lieto kā saldinātāju un kas pagaidām atzīts par vienīgo dabisko cukura aizvietotāju.
Uzziņa

Kas ir “Novada garša”?
• “Novada garša” ir pasākumu kopums, kuru kopš 2019. gada rīko Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs.
“Novada garša” piedāvā:
• Mazajiem ražotājiem un mājražotājiem – bezmaksas dalību katalogā www.novadagarsa.lv (reģistrēts teju 1000 mazo ražotāju visā Latvijā).
• Mazajiem ražotājiem un mājražotājiem – dalību “Pārtikas produktu kvalitātes konkursā”, kurā starptautiska ekspertu (šefpavāri, pārtikas tehnologi) žūrija sniedz vērtējumu par produktu un rekomendācijas tā pielietošanā/kvalitātes uzlabošanā.
• Izglītības iestāžu pavāriem un ēdinātājiem – lai celtu šīs profesijas prestižu sabiedrībā, iespēju pilnveidot un atsvaidzināt zināšanas pavārmākslā, piedaloties konkursā “Mana novada garša”, kurā mentoru – Latvijas pazīstamāko šefpavāru – vadībā var sacensties par labākā titulu, piedalīties praktiskās meistarklasēs, kā arī iepazīt jaunākās tendences un tehnikas pavārmākslā.
• Patērētājiem un sabiedrībai kopumā – vienuviet apkopotu informāciju par pašmāju mazajiem ražotājiem un mājražotājiem,
• ik vasaru četros Latvijas reģionos iespēju piedalīties publiskos pasākumos (atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai valstī), kuros var iepazīt reģionu mazo ražotāju un vietējo krodziņu šefpavāru piedāvājumu.
Uzziņa
SIA “Giline for life”
• No mājražotāja izaug par pārstrādes uzņēmumu.
• LLKC papildina zināšanas mācību programmā “Mājražotāju produkcijas noieta veicināšana”.
• 2015. un 2017. gadā piedalās Berlīnes Zaļās nedēļas izstādē, otrajā reizē kā 2016. gada “Novada garša” konkursa “Tautas garša” uzvarētāji izstādē “Riga Food”.
• Piedalās “Novada garšas” reģionālajā pasākumā Zemgalē 2019. gadā.
• Aktīvs saimnieks, uzņēmuma attīstībai izmanto arī LEADER projekta un LIAA Jūrmalas biznesa inkubatora atbalstu.
• “Novada garšas” pārtikas produktu kvalitātes konkursos 2020. un 2021. gadā iegūtas četras godalgas.
3 zelta padomi uzņēmējdarbībā
• Septiņas reizes nomēri eksporta piedāvājumu – noskaidro, kur atrodas iespējamā sadarbības partnera birojs, kā arī vismaz trīs piegādātājus, ar kuru tas sadarbojies, un vai ir reāli iepazinies ar tavu produkciju.
• No pirmās dienas maksimāli drosmīgi un jaudīgi izmanto biznesa inkubatora piedāvātās iespējas.
• Neveiksmes vai misēkļus uztver kā mācību un pamudinājumu kļūt savā jomā izturīgākam un prasmīgākam.
Publikācija tapusi sadarbībā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru