Foto – Dainis Bušmanis

– Nesen runāju ar Latvijas studenti, kura starptautiskā apmaiņas programmā 2013. gadā strādājusi brīvprātīgās darbu Doņeckā, un viņas iespaidi par to laiku bija tādi: liela korupcija, vienkāršiem cilvēkiem nav kam uzticēties, pat milicijai nevar, jo miliči toreiz uz ielas pamanījušies aizturēt divas viņas biedrenes tāpēc vien, ka runājušas angliski. Paņēmuši pases it kā pārbaudei un piedraudējuši – vai nu maksājiet simt grivnas, vai pavadīsit nakti iecirknī. Kā valstī cīnāties ar šo iepriekšējās sistēmas mantojumu – korupciju, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu? 5

– Valstī ir pirmo reizi pieņemts likums par lustrāciju, tēmēts tiem, kuri jau no 90. gadiem sēdējuši savos amatos un neko perspektīvu valstij nav darījuši. Tagad lustrācija notiek tieši tiesībsargājošās iestādēs – prokuratūrā, milicijā, drošības dienestos.

Reklāma
Reklāma

– Kā paredzat stiprināt savu armiju?

Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Lasīt citas ziņas

– Ilgus gadus Ukrainas armija tika vājināta, no kādreizējiem aizsardzības ministriem divi ir bijuši Krievijas pilsoņi. Bet tagad gan Doņeckā, gan Luhanskā redzams, cik spēcīgu pretestību no mums saņem Krievija. Tiksim galā ar konfliktu Donbasā un tad ķersimies pie nopietnām armijas reformām.

Jā, ir problēmas ar Krimu. Bet tajā jau pamazām sākas “bada dumpji”. No Ukrainas puses uz Doņecku un Luhansku pārtiku piegādāt nevaram – priekšā ir tanki un automāti. Taču ar Krievijas gādību no Doņeckas tiek rīkotas “ekskursijas” uz Ukrainu – vecos cilvēkus iesēdina autobusos un ved uz Ukrainu, lai tur viņi saņemtu pensijas. Diemžēl tā nav leģenda vai mīts, ka tā saucamajā “Doņeckas tautas republikā” uzdarbojas naudas viltotāji, kuru rīcībā ir naudas drukāšanas aparatūra. Mans paziņa, uzņēmējs no Odesas, pārtikas tirdzniecības darījumā Doņeckā bija saņēmis 30 000 viltotu grivnu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Donbasā dzīvo četri miljoni cilvēku. Savulaik tur, pēc socioloģisko aptauju datiem, 70 procenti iedzīvotāju atbalstīja ciešu sadarbību starp Ukrainu un Krieviju un citām NVS valstīm. Tagad precīzus skaitļus nevaru pateikt, taču noskaņojums tur ir mainījies. Ir statistika par visu valsti, ka 50 procenti Ukrainas iedzīvotāju atbalsta virzību uz Eiropas Savienību.

Visi redz, ka “krievu pasaule” ir ieradusies Ukrainā ar tankiem, asinīm, izpostītām mājām. Mūsu drošības dienests jau sen tika brīdinājis gan prezidentu, gan premjerministru par Krievijas viltīgo politiku. Proti, dažādu Krievijas fondu finansēti humāno pro­grammu projekti tika īstenoti skolās, baznīcu draudzēs, nevalstiskās organizācijās, kur notika ļoti spēcīga Krievijas propaganda. Atklāja pieminekļus Krievijas vadoņiem. Krimā komunistiskā partija saņēma grantus no Krievijas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.