Foto – Karīna Miezāja

– Tad runāsim par drošību. Nupat televīzijā varēja redzēt 1944. gada Bauskas aizstāvēšanas kauju rekonstrukciju. Atgādināšu, ka šajās kaujās Bauskas iedzīvotāji stājās pretī uzbrūkošajai sarkanajai armiju. Televīzija to parādīja, un beigās izskanēja tādas kā žēlabainas cerības, ka varbūt šoreiz “sabiedrotie mums palīdzēs”, ja nu Krievijas armija uzbruks. Tāda kā atzīšanās bezspēcībā – paši jau mēs sevi nespēsim aizstāvēt. Vai Nacionālā apvienība arī tā uzskata? Un vai nav tā, ka Latvijā politiķi daudz runā, bet maz dara, lai šī aizstāvēšana varētu notikt? Piemēram, cik NA biedru ir zemessardzē?
 28


– Daudzi NA atbalstītāji ir zemessargi.

– Cik?


– Neesam uzskaitījuši, varbūt par to ir vērts padomāt. Taču par zemessardzes problēmām mēs esam labi informēti. Zemessardze ir novājināta, to nepieciešams stiprināt. Viens no būtiskākajiem jautājumiem – ieroču pieejamība. Šobrīd tā ir apgrūtināta. Taču, manuprāt, būtiski ir runāt ne tikai par zemessardzi un armiju, bet arī par iekšējo drošību un pašreizējā iekšlietu ministra atbildību un atbilstību. Diemžēl ministrs Rihards Kozlovskis apzināti izvairās nākt uz Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju. Vēl vairāk – pat neviens Iekšlietu ministrijas pārstāvis uz komisijas sēdi netika atsūtīts! Mēs aicinājām Kozlovska kungu, jo redzam ļoti daudzus nepatīkamus signālus. Valsts policija nepilda savus tiešos pienākumus un neaizstāv Latvijas pilsoņus. Es gribu pieminēt konkrētus gadījumus, kuri saistīti ar termiņuzturēšnās atļauju piešķiršanu, pret ko stingri iestājas Nacionālā apvienība. Kāds Izraēlas pilsonis ir nopircis Rīgā vairākus namus un, kā esam dzirdējuši, iesniedzis pieteikumu uzturēšanās atļaujas saņemšanai Latvijā. Taču viņš cenšas ļoti brutālā un necilvēcīgā veidā līdzšinējos namu īrniekus izspiest no dzīvokļiem. Tiek izmantoti dažādi līdzekļi, cilvēki tiek pakļauti morālai agresijai, viņiem draud. Ja tas nelīdz, īpašnieka uzdevumā aizmetina durvis, atslēdz komunālos pakalpojumus un tamlīdzīgi. Ir bijis gadījums, ka viena sieviete pēc šāda uzbrukuma mājas pagalmā nomira. Cita sieviete invalīde trīs nedēļas bija spiesta mitināties trepju telpā un iet mazgāties Daugavā. Valsts policijai šādā situācijā būtu jāaizstāv īrnieki. Bez tiesas lēmuma nevienu nedrīkst izlikt un vēl mazāk – rīkoties ar šādām bandītiskām metodēm. Visi šie cilvēki godīgi maksājuši komunālos maksājumus, un viņiem ir spēkā īres līgumi. Policija šajā un citos gadījumos šos neaizsargātos cilvēkus nodod ēku īpašnieku patvaļai. Cilvēktiesību komisija kopā ar prokuratūru un tiesībsargu atklājusi policijas neizdarību, lūdz to novērst, bet nekas netiek izdarīts. Klusums… Ministrs izliekas neko neredzam.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas
Otrkārt, redzam, ka Latvijā ir savairojies ļoti daudz Maskavas “rokas pirkstiņu” un tie aug arvien lielāki. Ja Drošības policija tam neliek šķēr­šļus, vai varam būt droši, ka tā spēs rīkoties, ja parādīsies “zaļie cilvēciņi”? Igaunijā un Lietuvā mēs esam dzirdējuši skaidras atbildes, kāda būtu reakcija, Latvijā iekšlietu ministrs klusē. Viņš pat neatbild uz Saeimas deputātu jautājumiem. Nav arī skaidrs, kas notiek ar iepriekš ierosinātām lietām, jo ministrija par to neinformē. Piemēram, bija uzbrukums žurnālistam Leonīdam Jākabsonam. Visas augstākās amatpersonas, ieskaitot iekšlietu ministru, toreiz solīja, ka būs rūpīga izmeklēšana. Vai lieta ir atklāta? Nē, ir klusums. Kad Spilves pļavās tika uzvilkti PSRS karogi, tāpat bija solījums veikt izmeklēšanu. Vai kaut kas ir atklāts? Nē! Jevgeņijs Osipovs aizvainojoši izteicās par Latvijas karoga krāsas lentītēm. Drošības policija steidza paziņot, ka viss ir kārtībā, likums neesot pārkāpts, bet tā nebija taisnība, jo likums bija pārkāpts. Tad es ar iesniegumu vērsos DP, aicinot ierosināt kriminālprocesu. Kādu laiku bija klusums, bet rīcība tomēr sekoja, un šobrīd gaidāma tiesa. Arī pēc Krievu savienības jeb ždanokiešu paustā atbalsta dažādām bandītiskām aktivitātēm no Drošības policijas nekāda pretdarbība nebija manāma. Tikai pēc tieslietu ministra Gaida Bērziņa aktīvas iesaistīšanās ir solīts, ka tās tomēr tiks vērtētas. Rīcība seko tikai tad, ja ir milzīgs sabiedrības spiediens un neatlaidība. Manuprāt, tā nav normāla situācija.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.