Publicitātes foto

Pasakains Ziemassvētku skaistums! Ilze Jurkāne ciemojas pie ziedu audzētājiem “Sedumos” 2

Ziemassvētku zvaigzne – puansetija

Publicitātes foto
“Būtu laiks atteikties no sertifikāta.” Politiķis par to, ka Covid-19 sertifikātu un pašreizējo ierobežojumu sistēma sevi ir izsmēlusi
Covid-19 sertifikāts zem ādas: Zviedrijā jau tūkstošiem cilvēku ievietojuši rokā mikroshēmu 223
Keitas Midltones dēļ pirmo reizi Lielbritānijā varētu tikt lauzta 366 gadus sena tradīcija
Lasīt citas ziņas


Lai iepazīstinātu Latvijas iedzīvotājus ar pašmāju izcilajiem, kvalitatīvajiem un ekoloģiskajiem produktiem, Rimi sadarbībā ar pazīstamo garšas eksperti Ilzi Jurkāni ir izveidojis video stāstu – īsfilmu sēriju “Latvijas gardākie stāsti”. Tie ir veiksmes un pieredzes stāsti, kas ļauj iepazīt spilgtus Latvijas pārtikas produktu ražotājus, kuri piedāvā veselīgu, ekoloģisku un unikālu produkciju. Šie stāsti ir Ilzes Jurkānes dzīvas, vienkāršas un cilvēcīgas sarunas, ciemojoties pie ražotājiem un ceļojot latvisku garšu pasaulē.

Ziemassvētku roze
Kārlis Skalbe

Meklētāja ceļš ir galā,
Vakars metas, tālu rīts,
Baltā ziemā, svešā malā
Krāšņi uzplaukst blāzmas zieds.

Vai tur Ziemassvētku roze
Debess dārzos ziedus ver?
Brīnišķīgo krāsu kvēlē
Acis atdzerdamās dzer.

Mana Ziemassvētku roze,
Mātes maigo roku dēsts,
Jaukā bērnu dienu gaisma,
Brīnišķīgā Kristus vēsts.

CITI ŠOBRĪD LASA

Zinu, arī tavā sirdī
Šonakt Kristus roze zied,
Un tu izej ziemas naktī
Klausīties, ko zvaigznes dzied.

Šis ir mans mīļākais Ziemassvētku dzejolis. To esmu skaitījusi latviešu skolas eglītē ASV, kur uzaugu. Es turpinu to skaitīt Ziemassvētkos līdz šai baltai dienai, un ar Dieva palīdzību turpināšu to darīt.

Toties skaistā puķe puansetija, ko mēdz saukt par Ziemassvētku zvaigzni, kļuvusi par īstu Ziemassvētku simbolu visā pasaulē. Tā nāk no Meksikas, Centrālamerikā, kur aug kā savvaļas krūms. Acteku indiāņi izmantoja stādu ārstniecībai, bet 16. gadsimtā tai piešķīra reliģisku nozīmi un nosauca par Flor de Noche – Ziemassvētku vakara puķi. Leģenda vēsta, ka kāda nabaga meitiņa bija noplūkusi stāda zarus un atnesusi uz baznīcu kā dāvanu Kristus bērniņam, un jau Ziemassvētku vakarā zariem esot izplaukuši sarkani ziedi.

Cits nostāsts vēsta, ka deviņpadsmitajā gadsimtā Dž. R. Poinsets (J. R. Poinsett), kurš bija pirmais ASV vēstnieks Meksikā, pārveda krāšņos stādus uz ASV, un tā puķe ieguva vārdu Poinsettia (eng).

Kopš Latvijas neatkarības atgūšanas puansetija, kā puķi sauc latviski, ir kļuvusi ļoti populāra arī šeit. Daudzus gadus tā tika importēta no Nīderlandes un Vācijas, taču tagad tiek audzēta Latvijā. Tieši to es arī vēlos uzsvērt – lielākā daļa puansetiju, ko redzam podiņos Rimi veikalos, ir audzētas Latvijā!

Lai aplūkotu šo Ziemassvētku brīnumu, braucu ciemoties pie puķu audzētājiem uzņēmumā SEDUMI, Sēlijā, Jēkabpilī.

Pasaku valstība “Sedumos”

Publicitātes foto


Milzīgā ražotnē mani sagaida Sarmis Kalniņš un Aija Bojāre, SIA SEDUMI valdes locekļi. Viņi mani ieved puķu pasaku valstībā – cik vien acis redz, mirdz sarkani, balti un rozā ziedi. Un tās ir tikai puansetijas.

Cik lielā teritorijā jūs audzējat ziedus?

Siltumnīcu teritorija ir 0,8 hektāru platībā. Šogad esam izaudzējuši 50 000 puansetiju! Kaut audzējam tās dažādās krāsās, ieskaitot persiku un baltās krāsas puansetijas, sarkanās krāsas augs tomēr ir vispopulārākais. Tā nu ir tā Ziemassvētku krāsa.

Vai jūs audzējat stādus no sēklām?

Nē, mēs iepērkam mazus spraudeņus no Ugandas Āfrikā, un tad tos izaudzējam par stādiem, kādus jūs tagad redzat. Mums ir dažādu šķirņu puansetijas – dažas lielākas, dažas zemākas. Ir arī tādas, ko var piekārt. Tās mēs sākotnēji piekārām, lai racionāli izmantotu siltumnīcas teritoriju, bet izrādījās, ka cilvēki labprāt iegādājas arī puansetijas karināmos podiņos, lai dekorētu mājas Ziemassvētku laikā.

Mani interesē, vai var veiksmīgi saglabāt Ziemassvētku zvaigznes stādu, lai puansetija būtu ar sarkaniem ziediem arī nākamajos Ziemassvētkos?

Tas patiešām ir iespējams, taču ir jāņem vērā daži knifi.

Ziemassvētku laikā puansetija zied, bet zieds nav krāsainās lapas, kuru dēļ visi jūsmo, bet gan sīkais, dzelteni sarkanais “knipucītis” lapu rozetē. Šajā laikā vajadzētu saglabāt augsni mitru, laistot ar remdenu ūdeni, kam pievienots mēslojums ziedošiem telpaugiem. Kad augu aplaista, ir jāuzmanās, lai ūdens netiek uz lapām un lai nav pārāk daudz saules.

Atkarībā no šķirnes februāra beigās vai marta sākumā nobirs apakšējās zaļās lapas un paliks kails stādiņš ar sarkano lapu augšdaļu. Tad stādam ir laiks iet gulēt. Vairs nemēslojiet augu, turiet to vēsākā telpā, tikai reti aplaistot, lai augsne neizžūst. Lapu rozetēs sāks veidoties jauni dzinumi. Kad dzinumi paaugušies, saīsiniet augu, tādejādi nogriežot sarkano ziedu, lai paliek kompakts stāds. Tad var atsākt laistīšanu un barošanu, bet ar zaļo telpaugu mēslojumu. Aprīlī stādu vajadzētu pārstādīt lielākā podā, jaunā, gaisīgā substrātā un novietot to gaišā vietā istabā, maija beigās to var novietot arī laukā daļēji noēnotā vietā. Augu pārstādīt var līdz Līgo svētkiem, pēc tam tas intensīvi jāmēslo, lai seglapas paliktu lielākas!

Puansetiju jāuzmana, ja tā atrodas laukā, ir jāsargājas no vēsajām augusta naktīm, tad puansetiju jau vajadzētu nest istabā. Ja vēlaties, lai Ziemassvētkos puansetija atkal priecē ar sarkanu lapu kroni, sākot ar šo brīdi, ir svarīgi turēt augu pilnīgā tumsā no pieciem vai sešiem vakarā līdz pat rītam, citādi seglapas būs zaļas, un neveidosies sārtums. Tām virsū vakara un nakts stundās var uzlikt kasti vai turēt istabā, kur noteikti neviens neieslēgs gaismu. Uz palodzes puansetiju turēt arī nav labi, jo iekšā iespīdēs gaisma no ielas lampām. Pat piecas minūtes gaismas (arī mākslīgais apgaismojums) spēj sabojāt procesu. Ja ievērosiet stāda turēšanu pilnīgā tumsā vakara un nakts laikā, sākot ar novembra vidu, stādam lapas būs sarkanas!

Ejam tālāk uz nākamo siltumnīcu, un tur jau gatavo tulpju un narcišu sīpolus. Mums pievienojas Sandra Mediņa-Tolmane. Sandra ir dārzniecības vadītāja un ir beigusi gan Bulduru dārzkopības vidusskolu, gan Latvijas Lauksaimniecības universitāti.

Sandra, pastāstiet, kas te tiek audzēts?

Šeit tiek audzētas tulpes un narcises. Mēs ņemam tulpju un narcišu sīpolus un ieliekam rindiņās kūdras substrātā lielās kastēs. Tās tiek turētas 2–6 grādos vairākus mēnešus, ļaujot tām izdīgt. Pēc tam sīpoli tiek pārstādīti podu kompozīcijās, piemēram, vairākas tulpes vai narcises kopā, pievienojot prīmulas vai hiacintes. Lai būtu skaisti, krāsaini un patiktu ikvienam!

Pavasara sezonā mēs izaudzējam vairāk nekā 600 000 tulpju sīpolu, 100 000 prīmulu un ap 50 000 narcišu.
Ejam uz nākamo siltumnīcu, un tur jau aug prīmulas un atraitnītes. Smaržo kā pavasarī!

Kādus ziedus jūs šeit audzējat, un cik stādus izaudzējat gada laikā?

Vasaras puķes mums ir petūnijas, leduspuķes, pelargonijas, samtenes un citas kultūras sākam audzēt jau februārī. Tāpat vasarā vispopulārākās ir petūnijas – gan parastos, gan piekaramos puķu podos. Rudenī ir iecienītas krizantēmas. Ar lepnumu varu teikt, ka izaudzējam vairāk nekā 2 miljonus stādu!

Esmu sajūsmā. Kas par skaistumu, turklāt īpašs prieks ir tādēļ, ka tas viss notiek pie mums Latvijā!

Sarmi un Aija, kas no paveiktā jūsos rada vislielāko lepnumu, un kādi ir jūsu turpmākie plāni?

Protams, lepojamies ar to, ka izaudzējam vairāk nekā 2 miljonus stādu gadā, taču būtiskākais ir tas, ka tieši par tik daudz vienībām esam samazinājuši ziedu importu Latvijā, un nauda paliek šeit!

Mēs esam veiksmīgi izmantojuši Eiropas fondu sniegtās priekšrocības, un turpināsim to darīt. Mūsu plānos ir pilnveidot šo biznesu, nodrošināt kvalitāti un dažādot produktu klāstu, tāpēc vienmēr eksperimentējam ar šķirnēm un dažādiem stādiem.

Aiz loga redzēju daudz sakrautu lapu koku un nevaru nociesties par to pajautāt.

Kā jūs ievērojāt, mēs siltumnīcas apsildām ar malku. Mūsu otrs patriotiskais gājiens, bez importa ierobežošanas, ir neizmantot gāzi telpu un siltumnīcu sildīšanai. Patlaban izmantojam malku, bet ar laiku plānojam pāriet uz granulām.

Kā jūs uzsākāt savu darbību?

Mēs sākām darbību 2000. gadā kā tirdzniecības uzņēmums, kas pārdod dārzkopības tehniku un preces, un to arī turpinām darīt. Taču patlaban lielākais uzsvars, protams, ir vērsts uz kvalitatīvu augu audzēšanu. Tāpat arī katru gadu maijā rīkojam īpašu Pavasara stādu dienu, kad ikvienam ir iespēja iegādāties vasaras stādus par izdevīgām cenām.

Mēs arī ļoti lepojamies, ka oktobrī mūs apmeklēja Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi. Tad gan vēl puansetiju lauki bija zaļi, bet tomēr bija daudz, ko rādīt, ieskaitot krizantēmas.

Neskatoties uz to, ka pie jums jau piedzīvojām pavasari, apskatot prīmulas un citas pavasara puķes, dodamies radīt un baudīt Ziemassvētku sajūtas un garšas!

Un tā mēs dodamies uz Krustpils pili, kur uzbursim Ziemassvētku sajūtu un pagatavosim svētku gardumus un dekorus.

Apelsīns ar krustnagliņām

Publicitātes foto


Šo skaisto, smaržīgo dāvanu un istabas dekoru iemācījos taisīt vēl bērnībā skolā, uzaugot ASV. Tā ir veca angļu un franču tradīcija.

Apelsīnu apsien ar skaistu zīda lenti, uzsienot to apelsīna augšdaļā tā, lai to varētu iekārt. Apelsīna miziņā iedur krustnagliņas. Ja apelsīna miza ir pārāk cieta, izmanto īlenu.

Šī skaistā dāvana vai dekors smaržos un daiļos istabu vairākus mēnešus.

Ziemsvētku rozes kompozīcija

Publicitātes foto


Šī ir manas mammas tradīcija, ko turpinu. Protams, mums bija arī skaista Ziemassvētku eglīte, bet Mums vienmēr goda vietā bija Ziemassvētku vai Kristus roze. Ziemassvētku laikā, ja kādu apsveicu dzimšanas vai vārda dienā, pasniedzu šādu kompozīciju. Un, protams, tāda man ir arī mājās.

Vāzē ieliek egļu zarus, baltas sīkziedu krizantēmas un vienu vai vairākas lielas, sarkanas rozes. Ja kompozīcija stāvēs vāzē un netiks dāvināta, es vēl iekarinu kādus eņģelīšus.

Sarkano sīpolu marmelāde

Publicitātes foto


Šī fantastiskā piedeva ir ne tikai piemērota pašu svētku galdam, bet var kļūt arī par jauku dāvanu, ko labprāt saņemtu draugi un radi.

Pārsteidzoši ir tas, ka vienai 350 g burciņai šīs marmelādes ir nepieciešams gandrīz viens kilograms sarkano sīpolu. Tas ir tāpēc, ka marmelāde ir ļoti koncentrēta un sīpoli būtībā ir karamelizējušies. Uz pastētes vai citas gaļas maizītes ir nepieciešams pavisam nedaudz marmelādes, lai bagātinātu maizītes garšu. Tāpat marmelādi var servēt kopā ar sieru vai tikai ar grauzdētu maizīti.

Ar šo sastāvdaļu daudzumu izdosies pagatavot septiņas līdz astoņas 250 g lielas sīpolu marmelādes burciņas.

Gatavošanas laiks: 3 stundas
Nepieciešams:

3 kg sarkano sīpolu, plāni sagriezti pusripiņās
200 g sviesta
200 ml olīveļļas
6 tējk. karotes brūnā cukura
6 tējk. karotes medus
2 ēd. k. mandarīna vai apelsīna miziņu
50 ml balzametiķa
5 piparu maisījums
150 ml madeira šerija
Sāls vai sojas mērce
Provansas garšvielas
Muskatrieksts
Čili pipari

Pagatavošana:
Lielā katlā izkausē sviestu, pievieno eļļu un sīpolus. Uz lēnas liesmas sautē sīpolus. Kad sīpoli būs nedaudz apsautējušies, pievieno cukuru, medu, miziņas, garšvielas un sautē vienu stundu, tad pievieno šeriju un turpina sautēt vēl stundu. Pagaršo marmelādi un nepieciešamības gadījumā pievieno vēl garšvielas, tad atdzesē un liek burciņās. Burciņas dekorē, vākam uzliekot no auduma izgrieztas cepurītes un apsienot ar lentīti.

Vistu aknu pastēte


Vistu aknu pastēte ar sarkano sīpolu marmelādi ir ideāla Ziemassvētku uzkoda.

Paredzēts: 10 personām
Gatavošanas laiks: 50–60 minūtes

Nepieciešams:
500 g vistu aknu
1 plānās šķēlītēs sagriezts sīpols
5 sakapātas ķiploka daiviņas
200 g sviesta
1 ēd. k. aromatizēta sāls
Pustējkarote raudenes
Pustējkarote timiāna
Pustējkarote muskatrieksta
Pustējkarote 5 piparu maisījuma
Čili pipari pēc garšas
100 ml Rīgas Melnā Upeņu balzama

Pagatavošana:
Pannā izkausē trešo daļu no sviesta, pievieno sīpolus un pusi no ķiplokiem. Sautē 10 minūtes, pievieno akniņas un cep 10 minūtes. Pievieno garšvielas, atlikušo sviestu un ķiplokus un sautē vēl 5 minūtes, tad pievieno balzamu un sakuļ blenderī, līdz izveidojas viendabīga masa. Pagaršo un pievieno vēl garšvielas, ja vēlas.
Pilda traukā un ļauj atdzesēties. Glabā ledusskapī (līdz pat nedēļai), bet servē istabas temperatūrā ar franču vai graudu maizi.

Ja bijāt čakli un izvārījāt sīpolu marmelādi, tad uz katras maizītes uzlieciet pa virsu pastētei arī nedaudz marmelādes. Nenožēlosiet!

Pie šiem ēdieniem, protams, iesaku karstvīnu. Karstvīnu gatavo uzkarsējot vienkāršu sarkanu vīnu, tam pievienojot karstvīna garšvielu maisījumu, tajā ir viss nepieciešamais, lai karstvīns būtu garšīgs un ne pārāk salds.

Puansetijas dzērveņu kokteilis


Par godu Ziemassvētkiem un mūsu stāstam atradu jauku kokteili astoņām personām, ar ko iepriecināt draugus un radus Ziemassvētku laikā.

SAISTĪTIE RAKSTI

Nepieciešams:
750 ml Prosecco vai cita dzirkstošā vīna
100 ml apelsīnu liķiera
400 ml dzērveņu sulas
Ledus vai saldētas dzērvenes

Pagatavošana:
Ielej sastāvdaļas stikla vai kristāla krūzē. Šampanieša glāzē ieliek gabaliņu ledus vai kādas 5 saldētas dzērvenes un uzlej pa virsu kokteili. Lai labi garšo!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Covid-19 sertifikāts zem ādas: Zviedrijā jau tūkstošiem cilvēku ievietojuši rokā mikroshēmu 223
Keitas Midltones dēļ pirmo reizi Lielbritānijā varētu tikt lauzta 366 gadus sena tradīcija
“Būtu laiks atteikties no sertifikāta.” Politiķis par to, ka Covid-19 sertifikātu un pašreizējo ierobežojumu sistēma sevi ir izsmēlusi
Rita Našeniece: Svilpšana okupācijas mocekļu piemiņas pasākumos notika ne tikai pie Astras pieminekļa Latvijā 32
VID kontrolšāviens azartspēļu upuriem
Lasīt citas ziņas
Kādu atbalstu iedzīvotājiem paredz šodien valdībā apstiprinātais likums energoresursu cenu krīzes samazināšanai?
“Šobrīd ir 90% iespējamība, ka kaut kāda militāra akcija tomēr notiks.” Eksperts par situāciju uz Ukrainas robežas
“Būtu laiks atteikties no sertifikāta.” Politiķis par to, ka Covid-19 sertifikātu un pašreizējo ierobežojumu sistēma sevi ir izsmēlusi
Kremlis: ASV “saasina spriedzi”, izsludinot trauksmes gatavību karavīriem 15
Influencere Sindija Bokāne stāsta, vai uzskata sevi par veiksmīgu uzņēmēju
15:44
FOTO, VIDEO. Neskati auto no “pakaļas” jeb kas īsti ir Suzuki S-Cross?
15:23
Labākās sējas dienas 2022. gadā: sākas jau februārī!
15:09
VIDEO. “Iepazīšanās ar tālejošām sekām”: Intars Busulis atklāj, ka par to, ka ieskatījies mīļotajā sievā, reiz ticis pie nopietnas traumas
“Iepriekšējie rēķini jau bija simtos, bet tagad…”: miljonārs Gerkens spiests izslēgt mājās baseinu
Labākās sējas dienas 2022. gadā: sākas jau februārī!
Rinkēvičs: ĀM ir nepieciešamie plāni Latvijas vēstniecības Ukrainā evakuācijai
Kā pagatavot fantastiku debesmannu?
“Jo ilgāk stiepsim izslimošanu ar omikronu, jo atkal varam radīt jaunu paveidu.” Treija par to, ka jau tagad visi jūk prātā
Krievija iekļauj Navaļniju “teroristu un ekstrēmistu reģistrā”
Rita Našeniece: Svilpšana okupācijas mocekļu piemiņas pasākumos notika ne tikai pie Astras pieminekļa Latvijā 32
Būtu jāievieš papildu amata vieta darbiniekam ar medicīnisko izglītību: Par ko sūdzas skolu direktori?
Vai naudas joprojām ir tik daudz kā nekad? Saruna ar Krišjāni Kariņu
FOTO, VIDEO. Neskati auto no “pakaļas” jeb kas īsti ir Suzuki S-Cross?
VIDEO. “Tā pudele varētu būt saindēta…”: Žanis Magonei uzdāvina sidru, bet viņa par dāvanu domā pavisam citādi…
“Viņa mirdzēja kā klasiska dziedātāja,” teic Raimonds Pauls par Margaritu Vilcāni, kura šovakar beidzot sagaidīs savu jubilejas koncertu un arī izstādi
KNAB: Korupcijas uztveres indekss nesniedz pilnu vērtējumu par reālo situāciju korupcijas jomā Latvijā 2
Covid-19 sertifikāts zem ādas: Zviedrijā jau tūkstošiem cilvēku ievietojuši rokā mikroshēmu 223
Ir svarīgi skolā nevis mācīties mācību priekšmetus, bet gan saprast kopsakarības. Starppriekšmetu saiknes izaicinājumi 43
Eiropā redzama gaisma tuneļa galā? PVO pieļauj, kad varētu sagaidīt pandēmijas beigas 127
Vai šonedēļ laika apstākļi būs rāmāki? Bricis par gaidāmajām temperatūras “šūpolēm” 2
FOTO. Izlēca pa logu no Covid-19 izolatora, nozaga mašīnu, uzrīkoja “Kobra” cienīgu pakaļdzīšanos un pēc avārijas attapās pļavā 33
Salāti ar vistas fileju, sieru un ananāsiem: ciemiņi novērtēs!
Keitas Midltones dēļ pirmo reizi Lielbritānijā varētu tikt lauzta 366 gadus sena tradīcija
VIDEO. Stiliste Žanna Dubska par tuva cilvēka nāvi un vientulību: “Es atnesu uz slimnīcu uzvārīto zupu, bet viņas vairs nebija…”
“Citrusaugu kopšana nav sarežģīta, bet cilvēki mēdz pieļaut kļūdas, kas bieži noved pie auga bojāejas”: kā mājās izaudzēt apelsīnus un citronus?
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 25. līdz 30.janvārim