Uncategorized

Ābols, kas pārtapis dzirkstošā baudījumā. 7 gardas receptes ar Sabiles sidru0

Publicitātes foto

Viesošanās uzņēmumā “Sabiles sidrs”

Lai iepazīstinātu Latvijas iedzīvotājus ar pašmāju izcilajiem, kvalitatīvajiem un ekoloģiskajiem produktiem, Rimi sadarbībā ar pazīstamo garšas eksperti Ilzi Jurkāni ir izveidojis video stāstu – īsfilmu sēriju “Latvijas gardākie stāsti”. Tie ir veiksmes un pieredzes stāsti, kas ļauj iepazīt spilgtus Latvijas pārtikas produktu ražotājus, kuri piedāvā veselīgu, ekoloģisku un unikālu produkciju. Šie stāsti ir Ilzes Jurkānes dzīvas, vienkāršas un cilvēcīgas sarunas, ciemojoties pie ražotājiem un ceļojot latvisku garšu pasaulē.

Sidrs ir viegli dzirkstošs vīns, ražots no āboliem. Tas ir ļoti populārs gan Anglijā, gan Francijā, gan arī daudzās citās valstīs visā pasaulē. Un tagad – arī pie mums! Vīnu tradīcijas Latvijā vēl attīstās, un mūsu klimata joslā vīnogu augšanai vasaras sezona ir nedaudz par īsu, savukārt ābolu audzēšanai gan mums nekā netrūkst! Latvijas āboli ir izcili, lai ražotu sidrus!

Kad ierodos Sabilē, pašā centrā jau stāv skaists retro autobusiņš, ar kuru “Sabiles sidrs” darbinieki brauc pa Latviju uz pilsētu svētkiem un tirdziņiem, lai pārdotu un cienātu ar Latvijā radītu dzērienu. Mani uzcienā, un tūlīt atzīstu, ka sidrs ir augstvērtīgs un garšīgs. Atšķirībā no citiem Latvijas produktiem, kuru ražotnēs šogad esmu ciemojusies, Sabiles sidru nebiju garšojusi. Tagad gan esmu tā fane!

Bet ar garšošanu vien nepietiek. Jābrauc uz ražotni. Un tā mēs arī darām. Sabiles sidra ražotāja SIA “Kroņstrauts” valdes locekle Baiba Circene mani ved retro busiņā uz ražotni, kas atrodas dažus kvartālus tālāk – turpat pašā pilsētas centrā, Rīgas ielā 22.
Kamēr braucam, Baiba padalās ar savu filozofiju par iemīļoto produktu – sidru. Tas man ļoti patīk: “Ābols – mīlestības un skaistuma simbols – ir pārtapis dzirkstošā svaigā baudījumā!”

Pāris minūšu laikā jau nokļūstam pie ražotnes. Jauka, restaurēta, liela ēka ar mazu veikaliņu, kurā var apskatīt un nopirkt visus “Sabiles sidrs” ražotos produktus. Izrādās, ka produktu ir daudz vairāk, nekā biju domājusi.

Gadsimtos pārbaudīta metode

Publicitātes foto

Pastāstiet, lūdzu, par jūsu produktiem!

“Pamatprodukti ir ābolu sidrs, pussausais un pussaldais, kā arī ābolu–upeņu sidrs, pussaldais. Pēdējais ir rozā krāsā, un, protams, dāmām ļoti patīk! Sidri ir vieglāki nekā tradicionālie dzirkstošie vīni un šampanietis, tiem ir mazāks alkohola sastāvs – tikai 8%. Šie trīs sidri tiek pildīti ne tikai tradicionālā tilpuma 750 ml pudelēs, bet arī mazās 200 ml pudelītēs. Restorāniem, bāriem un viesībām mēs piedāvājam arī 20 litru muciņas.

Vasarā ir lielāka piekrišana sidriem, tos atdzesē un bauda aukstus. Toties ziemai un īpaši Ziemsvētku sezonai mums ir divi jauki produkti, kurus dzer kā karstvīnu. Viens ir sidrs, kam pievienots upeņu vīns un kanēlis, otrs – sidrs ar apelsīna miziņām un ingveru. Ražojam arī pasterizētu ābolu sulu, kas tiek pildīta 3 litru kastītēs (Bag-in-box).

Vēl mums ir liels prieks par jaunāko produktu – “Sidrella”. Tas ir gatavs kokteilis, radīts no mūsu sidra un importēta itāļu vermuta. Šādi gatavi kokteiļi 200 ml pudelītēs ir ļoti populāri visā Eiropā un citur pasaulē. Šim ir gan ābola svaigums, gan saldenais garšzāļu rūgtums, kas piemīt vermutam. Iesaku to servēt uz ledus ar apelsīna šķēlīti.”

Skaista etiķete un pat korķis

Mani imponē, ka jums gan etiķete, gan pudele un pat korķis ir skaists. Un īpaši skaisti ir dāvanu iepakojumi. Kas tos veidoja?

“Etiķetes zīmējums ir Latvijas mākslinieces Maijas Rozenfeldes darbs. Iepakojuma dizains arī ir Maijas. Ievērojāt, ka katram produktam ir sava etiķete? Visas romantiskas! Toties pudeles ir no Francijas, korķi nāk no Portugāles, kur, jūs jau zināt, aug korķa ozoli. Zīmējums uz korķa ir mana vīra Alda Circeņa darbs. Viņam ir sava ražotne, kur dizains spēlē lielu lomu, – “Rīgas krēslu fabrika”.”

Produktu jums ir daudz un skaisti noformēti. Bet mani patiešām interesē arī process, kā šie skaistie sidri top.

Mani ieved pašā ražotnē. Temperatūra ir diezgan vēsa. Tas jau loģiski. Viss ļoti tīrs un balts. Un kā smaržo āboli! Un tad tos redzu, daudz sārtu un skaistu. Baiba rāda un stāsta: “Ābolus mums ved zemnieki no tuvējās apkārtnes – vietējie audzētāji. Mēs iepērkam 40 tonnu gadā un apstrādājam astoņas tonnas nedēļā, kad ir ābolu ražas laiks. Āboli tiek automātiski nomazgāti, pēc tam darbinieces tos vēlreiz pārskata un izlasa bojātos. Tad tīrie un smaržīgie āboli milzīgos toveros tiek samalti putrā. No tovera putra tiek pārsūknēta un ietīta īpašā audumā uz paplātēm, kas tiek sakrautas speciālā iekārtā desmit līmeņos cita citai virsū. Un tikai tad notiek īstā sulas spiešana.”

Kad vīrišķīgais speciālists Jānis Svencis iedarbina spiestuvi, putra pat šļakstās pa gaisu! Mēs laimīgi nogaršojam šo nupat spiesto sulu. Burvīga!

Izrādās, tā ir īstā metode, kuru piekopj jau gadsimtiem. Baiba ir braukusi divas reizes mācīties uz Angliju un ir viesojusies arī Francijā, lai mācītos un vērotu šīs metodes. Tomēr viņa uzskata, ka mums jābūt savām metodēm, jo pagatavošanā tiek izmantoti tieši Latvijas āboli.

Kā uzzināju vēlāk, lasot par sidriem, ļoti interesanti, ka vēl nesen Anglijā un Francijā ābolu malšanu veica ar zirga palīdzību, kurš lēnā solī, ejot riņķī, darbināja iekārtu, kas samala ābolus putrā. Šo putru franču valodā sauc “pommage” (ābols taču ir “pomme”) un angliski “pomace”.

Ejam tālāk, kur redzam, kā ar milzīgas šļūtenes un sūkņa darbību sula tiek pārpumpēta uz milzum lielām cisternām, kurās notiek sidra rūgšanas process. Katrā cisternā nonāk 5 tonnas sulas, kas izspiestas no 8 tonnām ābolu. Baiba turpina skaidrot procesu.

“Sulai tiek pievienots šampanieša raugs, lai nodrošinātu pareizo rūgšanu. Sula rūgst divus trīs mēnešus, bet tad vēl tas nav dzerams sidrs. Tam ir jāgatavojas vēl kādus piecus sešus mēnešus. Šie āboli, kurus tagad spiežam, būs dzerams sidrs jau vasaras sākumā. Kad sidrs ir gatavs, to pildām pudelēs un uzreiz arī aizkorķējam, lai nezaudētu burbuļus.”

Man bija iespēja vērot pudeļu pildīšanas procesu – četras pudeles tiek pildītas vienlaicīgi, bet pakāpeniski, lai tūlīt var aizkorķēt. Pielieku roku arī etiķetes uzlīmēšanā. Pēc pāris piegājieniem jau iznāk labi!

Iespaidīgi! Kad uzsākāt savu darbību un vai izmantojāt arī Eiropas fondu sniegtās priekšrocības?

“Pirmo sulu izspiedām 2012. gadā. Protams, ka Eiropas fondus izmantojām, lai varētu iepirkt šīs iekārtas un izremontēt ēku. Sulas spiede ir no Austrijas, cisternas no Slovākijas un dažādas citas iekārtas no Itālijas. Internacionāls ir tas vīnu bizness! Interesanti, ka šī ēka, kuru remontējām, arī padomju laikā bija saistīta ar augļu un dārzeņu pārstrādi. No šejienes nāca slavenie zaļie zirnīši, kas bija lolota prece svētku rasolam! Mums ir vesela etiķešu kolekcija no tiem laikiem. To skatoties, apmeklētāji atmiņā atsauc dažādus brīžus.”

Cik jums ir darbinieku?
“Īstenībā ļoti maz, ikdienā tikai pieci. Sidra gatavošanās jau notiek bez mūsu iejaukšanās, tā ir tikai jākontrolē. Toties mēs visi šeit strādājošie pieliekam roku katram procesa posmam. Protams, kad ir vairāk darba vai kāds lielāks pasākums, talkā nāk arī citi.”

Ekskursijas un degustācijas sidra mīļotājiem

Redzu pie sienas plakātu, kas aicina uz ekskursijām pa ražotni un degustācijām.

“Jā, mēs labprāt vasaras mēnešos – no maija līdz oktobrim – uzņemam grupas, izstāstām vēsturi, parādām procesu un dodam nogaršot sidru. Protams, arī pārdodam! Tikai iepriekš ir jāpiesakās pa telefonu vai e-pastu. Šogad ir jau pieteikušies arī uz novembri. Nebaidās no rudens. Ziemā gan mums ir maz apmeklētāju.

Aicinu ciemos vasarā uz Vīna svētkiem, kuri notiek jūlija pēdējās nedēļas nogalē. Tie nu gan ir vareni un lustīgi. Varu palepoties, ka šajos svētkos iesaistās visi Sabiles iedzīvotāji. Ja citās pilsētās iedzīvotājiem vairāk iznāk baudīt pašvaldību organizētos pasākumus, tad Sabilē iesaistās visi, un svētki ir ļoti jautri!”

Kādi ir jūsu nākamo gadu plāni? Vai nevēlaties pamēģināt arī citus ābolu dzērienu paveidus? Amerikā ļoti populārs ir ābolu “cietais” sidrs, kas jau ir grādīgāks. Un tad vēl ir ābolu kalvadoss, tik populārs Francijā un daudzās citās Eiropas valstīs.

“Šobrīd koncentrējamies uz sidru ražošanu, vēlamies turēties pie mūsu pamatvērtībām un augstas kvalitātes nodrošināšanas. Tomēr plānojam arī sidra eksportēšanu ārpus Latvijas. Vēlamies augt gan plašumā, gan apjomos. Noteikti turpināsim ar mūsu mīļajiem āboliem. Mums interesē arī jauni produkti. Tāpēc mēs radījām “Sidrella”, un, cerams, būs jau vēl!”

Mani patīk, ka visi produkti un to noformējums ir ļoti augstā kvalitātē. Saprotu, ka mums Latvijā ir vēl viens ražotājs, ar kuru mēs varam lepoties. Ir skaidrs, ka “Sabiles sidrs” ražotnei ir spoža nākotne. Ļoti vēlos redzēt šos produktus ārzemju tirgos, jo uzskatu, ka “Sabiles sidrs” ir pelnījis tur vietu!

Pēc ciemošanās Sabilē biju uzaicināta pie Polijas vēstnieces Rīgā. Kā ciemakukuli aiznesu Sabiles sidru. Vēstniece pastāstīja, ka pirms vairāk nekā gada, kad Krievija atteicās iepirkt Polijas ābolus, kurus Polija bija eksportējusi uz Krieviju lielos daudzumos, poļi sāka ražot sidru, lai āboli neietu bojā, un ir ļoti apmierināti ar šo jauno biznesu!

Franču sīpolu zupa

Uzskatu, ka šī zupa ir Francijas esence. Laikietilpīgs process, bet noteikti ir tā vērts. Visi slavēs! Es parasti izvāru daudz buljona un to sasaldēju. Tad var gatavot zupu biežāk, jo buljonu vārīšana aizņem visvairāk laika.

Paredzēts: 6 cilvēkiem

Nepieciešams:
Sīpoli – 750 g
Sviests – 100 g
Brendijs – 50 ml
Liellopu buljons – 2 L
Baltmaize – 6 lielas vai 12 mazas šķēles
Sarīvēts Ementāles, Grijēras vai Holandes siers
Milti – 1 ēdamk.
Konjaks – 100 ml
Sabiles ābolu sidrs, pussausais – 200 ml
Cukurs – 2 ēdamk.
Sāls un piecu piparu maisījums

Pagatavošana:
Sīpolus sagriež plānos gredzenos. Pannā izkausē sviestu, pieber sāli un piparus, uzliek vāku un, ik pa brīdim apmaisot, sautē 20–30 minūtes. Pa to laiku uzkarsē buljonu. Kad sīpoli ir mīksti, pieliek cukuru un sautē vēl 10 minūtes, tad pieliek miltus, karsē vēl piecas minūtes. Pēc tam sīpolus pievieno buljonam un vāra 15 minūtes. Pielej klāt Sabiles sidru un brendiju vai konjaku un vāra vēl piecas minūtes.

Kamēr zupa vārās, sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Apgrauzdē maizi, apziež ar sviestu un pārkaisa ar sarīvētu sieru. Kad zupa ir gatava, to salej sešos ugunsizturīgos traukos, uz katra uzliek grauzdiņu ar bagātīgi uzbērtu sieru. Traukus liek cepeškrāsnī, augšējā plauktā, un karsē, līdz siers ir izkusis, kļuvis skaisti brūns un burbuļo. Bon appetit!

“Sabiles sidrs” saimnieces Baibas Circenes mērce

Šīs mērces pagatavošanu man iemācīja “Sabiles sidrs” saimniece Baiba Circene. Tā ir tik garda, ka ēdu to karotēm! Baibas mērcei piemīt īsta franču virtuves garša. Iesaku to ēst gan ar vistas ēdieniem, kā to darījām mēs, gan ar citu gaļu, zivīm vai veģetāriem ēdieniem. Pat vienkārši uz kartupeļiem vai rīsiem. Tik jauki iemācīties kaut ko jaunu!

Pagatavošanas ilgums: 30 minūtes
Paredzēts: 4–6 cilvēkiem
Nepieciešams:
Sīpoli – 2 gab, sīki sakapāti
Ķiploki – 2 daiviņas, sakapātas
Āboli – 2 gab., sakapāti
Sviests
Buljons – 100 ml
Sabiles sidrs, pussausais – 200 ml
Saldais krējums – 200 ml
Sāls, pipari, Provansas garšvielas
Rozmarīns

Pagatavošana:
Sīpolus, ķiplokus un ābolus pasautē sviestā, līdz tie paliek mīksti. Klāt pielej buljonu un sidru un sautē vēl pāris minūtes. Pieliek krējumu un garšvielas. Kad parādās pirmie burbuļi, mērci nogaršo, ja nepieciešams, pievieno vēl garšvielas. Pēc tam mērci sablenderē, lai iegūtu vienmērīgu konsistenci.

Dzirkstošs saldais ēdiens ar Dāmu pirkstiņiem un ogām

Šo saldo izdomāju īpaši Sabiles sidram. Ļoti vienkārši un garšīgi.

Pagatavošanas ilgums: 15 minūtes
Paredzēts: 4 cilvēkiem

Nepieciešams:
Svaigas ogas – 100 g
Saldētas ogas – 100 g
Dāmu pirkstiņi
Saldais krējums – 200 ml
Vaniļas cukurs – 1 paciņa
Sabiles sidrs, pussausais – 150 ml

Pagatavošana:
Šis deserts tiek veidots kārtās nelielos stikla vai kristāla deserta traukos vai glāzēs. Ogas iemērc sidrā, kam pievienotas sīki sagrieztas apelsīna miziņas. Kamēr ogas mērcējas, saputo saldo krējumu ar vaniļas cukuru.

Pirmajai deserta kārtai traukā liek mazos gabaliņos salauztus Dāmu pirkstiņus. Tad uzliek kārtu ar sidrā mērcētām ogām un pa virsu uzliek putukrējumu. Kārtas atkārto, līdz deserta trauks ir pilns. Nobeidz ar putukrējumu un dažām ogām. Ja izmanto saldētas ogas, tad liek klāt arī izveidojušos sīrupu vai sulu. Ja izmantotas tikai svaigas ogas, var uzliet vēl kādu ogu sīrupu. Saldais būs dzirkstošs un svaigs.

Sangrija – atsvaidzinošs papildinājums maltītei

Sabiles sidrs ir ideāls, lai taisītu gan sangriju, gan daudz dažādu kokteiļu. Aicinu izmēģināt arī jūs! Tradicionāls spāņu, meksikāņu un Dienvidamerikas dzēriens. Ļoti labs un atsvaidzinošs dzēriens vasaras mēnešiem, īpaši populārs dārzu ballītēm. Līdzinās bolei, bet nedaudz vieglāks.

Nepieciešams:
Sarkanvīns – 1 pudele
Sabiles sidrs, pēc izvēles – 1 pudele
Grenadīna sīrups
Apelsīnu liķieris
Apelsīni, citroni un laims, sagriezti gabaliņos, ar mizu
Konjaks vai brendijs, ja vēlas
Ledus

Pagatavošana:
Stikla karafē saliek augļus, pielej sarkanvīnu un sidru un samaisa. Pielej klāt 50 ml grenadīna un apelsīnu liķieri. Ja vēlas stiprāku sangriju, var pievienot konjaku vai brendiju, taču man vairāk garšo bez tā. Sanāk vieglāks. Beigās pievieno ledu.

<!–nextpage>

Kokteilis “Kazanovas skūpsts” ar Sabiles sidru

Leģenda vēsta, ka Kazanova esot pavedinājis jaunas daiļavas ar šo šampanieša kokteili. It kā garša viegla, bet efekts ir. Šampanieša vietā mēs izmantosim Sabiles sidru.

Nepieciešams:
Sabiles sidrs, pussausais vai pussaldais
Kvalitatīvs konjaks vai brendijs

Pagatavošana:
Ielej šampanieša glāzē 25–50 ml konjaka vai brendija un klāt pielej Sabiles sidru.

Kokteilis “Melnais samts” ar Sabiles sidru

Šis nu būs īsts “Made in Latvia” kokteilis. Tradicionāls kokteilis ar dzirkstošu vīnu un Latvijas Melno balzamu.

Nepieciešams:
Sabiles sidrs, pussausais
Melnais balzams

Pagatavošana:
Ielej šampanieša glāzē 25–50 ml balzama un pievieno sidru.

Būtībā pie Sabiles sidra var droši pieliet dažādus liķierus un veidot savu kokteili! Priekā!

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LA
LA.LV
Uncategorized
Sibīrijas šamane Gaļina operē bez skalpeļa. Redzes apmāns vai praktiska maģija?
10. augusts, 2016
AN
Annika Niedrīte
Uncategorized
Kāpēc kavējamies pagātnē? 6 ieteikumi, kā virzīties uz priekšu
10. augusts, 2016
LA
LA.LV
Uncategorized
Mīlam ziepes! Uzzini, kāpēc Latviju var dēvēt par teju tīrīgāko valsti pasaulē
10. augusts, 2016

Lasītākie raksti

LE
LETA
Latvijā
GKR sola pārbūvēt visus lielākos Rīgas tiltus un paaugstināt izglītības darbinieku algas
59 minūtes
LE
LETA
Pasaulē
Erdoans pieprasa Putinam “aizvākties no ceļa” Sīrijā
37 minūtes
VK
Vita Krauja
Kultūra
Arī sabiedrība ir atbildīga par cilvēka izvēlēm. Saruna ar Rēziju Kalniņu 1
Intervija 3 stundas
VE
Veselam.lv
Veselam
VIDEO. Komiski par traģisko! Mediķi aizsargtērpos dejo “Gulbja ezeru”
2 stundas
LE
LETA/LA.LV
Sports
VIDEO. Porziņģa 24 punkti neglābj “Mavericks” no zaudējuma 1
2 stundas