Receptes / Zupas

Foto: SHUTTERSTOCK

Asā tomātu zupiņa ar marinētiem šampinjoniem un malto gaļu 0

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Zupa ir universāls ēdiens. Sildīta nākamajā dienā, tā garšo gandrīz tikpat labi, ja ne vēl labāk. Jau laikus uzvārīta zupa izglābs nogurušos pēc brīvdienu talku darbiem vai pārgājieniem. Ar zupas biezumu var variēt – jo tā biezāka, jo sātīgāka. Čili pipars piešķirs virumam asumu un karstumu. Un ko gan vairāk drēgnajā rudenī vajag!?

Sastāvdaļas

  • Dārzeņu buljons – 750 ml
  • Konservēti, sagriezti tomāti savā sulā – 400 gr
  • Maltā gaļa (1:1 liellopa un cūkas gaļa) – 300 gr
  • Sīpols – 1 gab.
  • Marinētu šampinjonu – 250 gr
  • Konservētu pupiņu – 250 gr
  • Marinētas paprikas – 250 gr
  • Kausēta siera – 100 gr
  • Šķipsna kaltētas raudenes, timiāna
  • Ēdamkarote olīveļļas
  • Sāls, pipari – pēc garšas

Pagatavošana

  1. Notīrītu sīpolu smalki sagriež. Caurdurī notecina šampinjonus un sagriež smalkās strēmelēs. Papriku arī notecina un sagriež gabaliņos.
  2. Katlā uzkarsē olīveļļu, ieber sagrieztos sīpolus, pievieno malto gaļu un maisot apcep kādas 5 minūtes.
  3. Pielej buljonu, pievieno tomātus, arī sagrieztos šampinjonus un papriku, pupiņas. Samaisa un uzkarsē. Pievieno kausēto sieru, sāli, piparus un uz lēnas uguns vāra kādas 5 minūtes. Pievieno raudeni un timiānu, karsē dažas minūtes, uzliek vāku. Tad katlu noceļ no uguns un ļauj mazliet zupai ievilkties.
  4. Kaltēto garšaugu vietā var likt svaigus. Bet tiem garša nebūs tik intensīva.