Receptes

Foto: SHUTTERSTOCK

Āzijas virtuves pērle – kokosriekstu piena zupa “Tom Kha Gai” 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Sastāvdaļas

  • 500 ml kokos­riekstu piena
  • 500 ml vistas buljona (var izmantot buljona kubiņus)
  • 1 lielā vistas fileja
  • 200 g garneļu bez čaulas
  • 250 g ķirbja (vēlams sviesta vai riekstu)
  • 150 g mazās kukurūzas
  • 5 cm ingvera saknes
  • neliels šalotes sīpols
  • 3 citronzāles stiebri
  • 2 svaigi sarkanie čili
  • 3 ēdamkarotes zivju mērces
  • 1 ēdamkarote brūnā cukura
  • 1 laima sula
  • lociņi un svaiga kinza

    Pagatavošana

    1. Ķirbi nomizo un sagriež kubiņos. Atkausē garneles un noņem astes. Vistas fileju sagriež plānās šķēlēs. Sīpolu un ingvera sakni nomizo un sagriež ripiņās. Čili iegriež gareniski, izņem sēklotni (sēklas var atstāt, ja zupu vēlas asāku), piparu sagriež ripiņās. Citronzāles stiebrus katru sagriež 4–5 posmos un ar koka stampiņu mazliet sadauza.
    2. Katlā ielej kokosriekstu pienu un vistas buljonu. Pieliek sīpolu, ingveru, citronzāli. Vāra 3 minūtes. Liek klāt vistas fileju, ķirbi, kukurūzu, čili, zivju mērci un brūno cukuru. Uz nelielas uguns vāra vēl 7 minūtes. Visbeidzot pievieno garneles (daudzums pēc katra gaumes) un laima sulu, pavāra minūti, un – gatavs!
    3. Zupu pasniedz ar lociņiem un svaigu kinzu, kas ir taizemiešu ēdienu neatņemams pavadonis. Var pasniegt kā pamatēdienu ar vārītiem jasmīnu vai savvaļas rīsiem.
    4. Ja bail no asas garšas, čili un ingveru var izmantot tikai buljona aromatizēšanai. Tad tos griež lielākos gabalos, lai viegli izzvejot no zupas.
    5. Aromātiska, sātīga un vizuāli skaista zupa. Nav asa, tās garša patīk arī bērniem.
      SAISTĪTĀS RECEPTES