Foto no “Latvia Megaesophagus” Facebook konta

Ietekmēja? Nē, nemūžam! 21


Savā paziņojumā “Tukuma Straumes” vadītājs Aivars Podnieks atklāj, ka līguma projekts paredz suņu barības vada paplašināšanās cēloņu izpētes otrā posma finansējumu, bez iespējas jebkādā veidā ietekmēt tā rezultātus. A.Podnieks uzsver, ka arī līdz šim nekādā veidā ražotājs nav centies pētniekus nedz ietekmēt, nedz diskreditēt.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
Lasīt citas ziņas

LVB Mazo dzīvnieku sekcijas vadītājas vietniece L. Konopore norāda, ka pētniekiem ir tikai viens mērķis – noskaidrot slimības cēloņus pat, ja tie ir barībā, nevis cīnīties ar valsti un ražotāju, kuri joprojām apšauba līdz šim iegūtos, zinātniski pamatotos faktus un mēģina panākt, lai pētnieki mainītu ciparus. Skaidrs, ka, būdami maksātāji, viņi caur ministriju mēģinātu ietekmēt pētniekus, sacīja L.Konopore. Milzīgu spiedienu uz pētniekiem izdarījis LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs, kura intereses ražotāja labā sabiedrībai nav skaidras. Pētījumā iesaistītie veterinārārsti saskata viņa rīcībā tīšu kaitniecību. Piemēram, sociālajos medijos, izsakoties skarbi un galēji kritiski par pētnieku kompetenci, faktiski, apvainojot un diskreditējot iesaistītos veterinārārstus personīgi, viņš aicina cilvēkus turpināt barot savus suņus ar aizdomās turēto barību un neklausīties šarlatanēs. Arī valsts institūciju pārstāvju uzvedība ir bijusi savāda. Piemēram, turot rokās pētījuma datus, kur skaidri rakstīts, ka slimo dzīvnieku skaits ir 8-9 mēnesī, „Bior” direktors ir mēdijiem paziņojis, ka saslimušo skaits ir 4-5 un, vai tas esot pietiekami, lai turpinātu slimību pētīt?… Šobrīd nekas nav mainījies. Atsaucība pētījumam nav pieaugusi, lai arī ziņots tiek citādāk.

Alternatīvas

Pētnieku komanda tikmēr meklē citus finansējuma avotus, tai skaitā no ārzemēm. Iespējams, ka varēs izmantot kādas ziedojumu kampaņas rezultātā savāktu naudu, ko jau tagad ierosina Latvijas suņu saimnieki. Atbalstu pētījumam paudusi arī Latvijas Kinoloģiskā federācija. Jāatgādina, ka megaesophagus pētījuma pabeigšanai vajag 30 000 eiro, kas salīdzinoši nav liela summa. Atliek vien noskaidrot ZM nostāju šajā jautājumā
Pētījumā iegūtos materiālus paredzēts arī apkopot un sūtīt pasaulē atzītiem zinātniskiem žurnāliem izvērtēšanai un publicēšanai, jo datu analīzes un zinātnisko pētījumu parādīšanās kādā atzītā izdevumā ir tas kritērijs, pēc kura var spriest, vai šis materiāls ir uzticams. Ir apzināti vadošie pasaules neiropatologi, kuri izrādījuši interesi par līdz šim slimības izpētē veikto darbu un nākotnes plāniem. Visi atzīst, ka gadījums ir unikāls un pētījums ir jāturpina. Daži piedāvā bezmaksas iesaistīties un palīdzēt Latvijas veterinārārstiem atrast megaesophagus saslimšanas uzliesmojuma cēloni.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.