Foto no “Latvia Megaesophagus” Facebook konta

Vēstules kolēģiem ārzemēs, Latvijas premjeram un ZM 21


Suņiem letālās saslimšanas iemeslu pētnieku grupa, kuras vadītāja ir Veterinārais patologs, Amerikas Veterināro patologu koledžas (ACVP) diplomāts, profesore Ilze Matīse-Van-Hautena informēja, ka Latvijas veterinārstu biedrība nosūtījusi vēstules dažādām Pasaules, Eiropas un Amerikas Savienoto valstu veterinārārstu organizācijām. Visos vēstījumos ietverta informācija par megaesophagus polineiropātijas uzliesmojumu Latvijā un lūgums sniegt ziņas par to, vai tāds tiek novērots kaut vienā citā valstī, kā arī lūgums palīdzēt ar speciālistu un finansējuma piesaistīšanu. Pētnieki uzskata, sacīja profesore Ilze Matīse-Van-Hautena, ka ZM , ZI „Bior” un Pārtikas un veterinārajam dienestam starptautiskās sabiedrība būtu jāinformē savā kontroles un uzraudzības līmenī, brīdinot arī citas valstis par Latvijā notiekošo, jo slimības cēlonis nav noteikts un nevaram būt droši par citām dzīvām būtnēm. Nesen izplatītajā pētnieku paziņojumā sabiedrībai minēts, ka arī valsts ministru prezidentam Mārim Kučinskim ir nosūtīta vēstule ar lūgumu uzdot ZM iespējami īsākā laikā apliecināt Latvijas sabiedrībai, ka barība „Dogo” ir suņu veselībai un dzīvībai droša. Vēstules pielikumā ir minēti tās barības sērijas numuri, kura šobrīd ir tirdzniecībā. Vai tā ir pārbaudīta un droša? Kā zināms, veterinārārsti nepārtraukti reģistrē aizvien jaunus ar megaesophagus slimus suņus. Premjera kanceleja sniegusi atbildi, ka vēstule ir uzlikta uz kontroli. Atbilde tiks dota, tiklīdz savu skaidrojumu sniegs ZM.

Reklāma
Reklāma

Slimība neiet mazumā

Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
Kokteilis
Juris Žagars atklāj vīrieša lietošanas instrukciju: “Nevajag visu laiku psihot kā trakam ezim!” 20
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek 40
Lasīt citas ziņas

Pašlaik Latvijā tiek reģistrēti arvien jauni megaesophagus saslimšanas un suņu nāves gadījumi. Rentgenoloģiski kopš gada sākuma ir apstiprināti četrdesmit astoņi un septiņi suņi miruši. Līdz šī gada sākumam oficiāli fiksēti ap 140 saslimšanas un nāves gadījumiem. Tātad upuru skaits ir tuvu 200! Suņus ar saslimšanas klīniskajām pazīmēm pētnieki paziņojumos nemaz neiekļauj, taču to ir aptuveni tik pat daudz, plus, tie gadījumi, par kuriem neviens neuzzina, vai arī tie suņi, kuru saimniekiem nepietiek līdzekļu vizītei pie veterināra un rentgenam – situācija nebūt neuzlabojas. Gluži pretēji, saslimšana prasa aizvien jaunus upurus, bet ražotājs starptautiskas suņu izstādes ietvaros, 19. un 20.martā, Ķīpsalā centās izplatīt maldinošu informāciju un pārliecināt pircējus, ka viss ir labi un, ka megaesophagus esot pasaulē visizplatītākā suņu un kaķu slimība.

Turpinājums sekos.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.