O. Raita lidojums Fortmaiersā 1908. gada septembrī.
O. Raita lidojums Fortmaiersā 1908. gada septembrī.
O. Raita lidojums Fortmaiersā 1908. gada septembrī.

1908. gada 17. septembrī. Pirmais aviokatastrofā bojāgājušais 0

Pirms 110 gadiem ASV karabāzē Fortmaiersā, Vašingtonas apkaimē, tika reģistrēta pasaulē pirmā motorlidmašīnas katastrofa, kurā gāja bojā cilvēks.

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 174
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā 55
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
Lasīt citas ziņas

ASV armijas leitnants, novērotājs Tomass Selfridžs zaudēja dzīvību, Orvila Raita konstruētajai un pilotētajai lidmašīnai nogāžoties no 30 metru augstuma. Raits guva smagus ievainojumus, taču izdzīvoja.

Selfridžu viņš lidaparātā bija paņēmis līdzi, lai demon­strētu ASV armijas komisijai lidmašīnas iespējas. Tā laika latviešu preses izdevums “Dzimtenes Vēstnesis” par šo nelaimi ziņoja: “Par Orvila Raita nelaimi Vašingtonā lasāms, ka, viņš uzbraucis kopā ar leitnantu Selfridžu tai sevišķā nolūkā, izzināt, cik ātri var skriet viņa aeroplāns.

CITI ŠOBRĪD LASA

Apmēram 100 pēdu augstumā lūza dzenamā skrūve, aeroplāns metis divreiz kūleņus un, zemē nonākot, uzkritis virsū saviem braucējiem. Raitam pušu kreisās kājas stilbs un pārlauztas vairākas ribas. Selfridžam bija dragāta galva un viņš laikam bija dabūjis iekšējus triecienus, kas no ārpuses nav tūliņ novērojami. Selfridžs nomira pēc nedaudzām stundām.

O. Raitam esot cerības uz izveseļošanos. Aeroplāns krītot saplīsis lupatās.” Dažas dienas iepriekš Raits Vašingtonas tuvumā bija uzsācis sava lidaparāta parauglidojumus nolūkā demonstrēt kara resora pārstāvjiem tā potenciālu, lai saņemtu pasūtījumu.

Raita lidaparāts konstruktīvi bija labākais pasaulē, taču armija solījās iegādāties aeroplānus tikai tad, ja tas spēs vienā lidojumā nolidot 125 jūdzes (ap 200 km) un attīstīt 40 jūdžu (ap 64 km/h) ātrumu. Līdz tam vēl nedaudz pietrūka.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.