1936. gada 5. septembris 0

Pirms 80 gadiem, 1936. gada 5. septembrī, Latvijā notika pirmais liela mēroga riteņbraukšanas popularizēšanas pasākums – Vienības brauciens.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Lasīt citas ziņas

To rosināja valsts vadītājs Kārlis Ulmanis. Startu amatieriem deva daudzās Latvijas pilsētās – ar aprēķinu, ka finišu Vienības laukumā (Esplanādē) Rīgā tie sasniegs pirmās dienas vakarā vai nākamajā dienā, kad galvaspilsētā notika “iespaidīga latvju riteņbraucēju parāde”. “Grandiozais Vienības brauciens sācies. Lielais notikums saviļņojis visu valsti. Kā čaklu skudru bari rīt ciklistu grupas virzīsies pa visiem ceļiem uz Rīgu. Lauku iedzīvotāji tos pavada ar labceļa vēlējumiem un atbalstu,” tā “Jaunākās Ziņas”. Spēcīgākie sportisti jau plkst. 7.30 bija izbraukuši no Vienības laukuma un vispirms devās uz K. Ulmaņa dzimtajām mājām “Ezerkleišām”, kur iestādīja auto līdzi vesto ozolu. Pēc tam tālāk uz Oskara Kalpaka cīņu vietām Airītēs, nakšņošana Kuldīgā un atpakaļ. Pirmajā Vienības braucienā piedalījās 1214 riteņbraucēji.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.