Publicitātes foto

Klūnijs meklē mākslas šedervus 0

Pa taisno no Berlīnes kinofestivāla uz Latvijas ekrāniem nonākusi pēc patiesiem notikumiem veidotā filma “Relikviju mednieki”, kuras režisors Džordžs Klūnijs, sapulcinot labu aktieru komandu, veic savas piezīmes pasaules kultūrmantojuma lappusēs.

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 174
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā 55
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
Lasīt citas ziņas

Aizpildīt lappuses, kas vēstures lapās ierakstījušās ar skandaloziem pavērsieniem, šķiet, kinematogrāfistiem ir svēta lieta, un tiem savā jaunākajā filmā ķēries klāt Holivudas aktieris, producents, scenārists, režisors un pasaules iekārojamākais vecpuisis Džordžs Klūnijs, kurš, sekojot laba čoma Stīvena Soderberga piemēram, sapulcinājis labu aktierkomandu, kas, amizējoties un vienkārši labi pavadot laiku, no kazino aplaupīšanas plāniem pārmetušies uz pasaules kultūrmantojuma glābšanu, ko apdraud nacistu plāni. Nepietiek jau ar to, ka Hitlers nodomājis atvērt pasaulē lielāko mākslas darbu krātuvi, eksponātus tai sazagoties Eiropas muzejos, galerijās un baznīcās, vēl arī tuvojas Otrā pasaules kara beigas un nacisti saprot, ka uzvara viņiem nespīd, tāpēc no pašas augšas tiek dota nepārprotama pavēle iznīcināt visu, kas sazagts, un uguns mēlēm tiek atdoti neskaitāmi mākslas darbi. Bet tobrīd jau braši darbojas Džordža Klūnija atveidotā varoņa savāktā grupa “Relikviju mednieki”, kuri par spīti nāves briesmām un pateicoties francūzietes – pretošanās kustības piekritējas – veiktajām piezīmēm, nonāk uz pēdām iespējamai glabātavai.

“Relikviju mednieki” nudien nav Klūnija režisora labākais darbs, taču tas, veidots retro noskaņās, ir gan veltījums varonīgiem vīriem, kuri mākslas vārdā izvēlējās ziedot savu dzīvību, gan draudzībai, turklāt, apvienojot pēc patiesiem notikumiem veidotas drāmas elementus ar komiskām epizodēm, filma ir pacēlusies virs vidējas izklaides gabala atzīmes. Tomēr līdz Kventina Tarantīno meistarīgajam ironijas, patiesuma, sarkasma un ārprāta virpulim, kas valdīja filmā “Atsvabinātais Džango”, sirmot sākušajam Klūnijam vēl tālu. Turklāt abu šo režisoru rokraksts ir citāds, un vecais Džordžs priekšroku dod cilvēcīgam stāstam, kas veidots pēc vecmodīgas šnites, un pat nemēģina izgudrot jaunus stilistiskos paņēmienus.

UZZIŅA


“Relikviju mednieki”/”The Monuments Men”


2013, ASV, Vācija

Režisors: Džordžs Klūnijs

CITI ŠOBRĪD LASA

Lomās: Džordžs Klūnijs, Mets Deimons, Keita Blānšeta, Bils Mjurejs, Džons Gudmens, Bobs Balabans, Hjū Bonevils, Žans Dižardēns, Niks Klūnijs

No 21. februāra “Kino Citadele”, “Cinamon”, “Multikino”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.