Jans Garbareks
Jans Garbareks
Publicitātes foto

Jana Garbareka saksofona melodijas Rīgā 0

21. oktobrī Rīgas Kongresu namā koncertēs viens no pasaulē ievērojamākajiem saksofonistiem un mūzikas autoriem – norvēģu mūziķis Jans Garbareks. Rīgā saksofonists piestās kopā ar savu ansambli “Jan Garbarek Group” un ārkārtīgi talantīgo indiešu perkusionistu Triloku Gurtu.

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
VIDEO. Ovācijas un neviltota sajūsma! Dons iekļūst Eirovīzijas finālā 7
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
Lasīt citas ziņas

Neviens neprot spēlēt saksofonu tā kā Jans Garbareks – Norvēģijā dzimušais poļu karagūstekņa un kādas norvēģu fermera meitas dēls. Viņa radītās skaņas kļuvušas par nekļūdīgu zīmolu un kādu laiku jau uzskatāmas par kaut ko īpašāku nekā vispārīga izpratne par džezu. Neskaitāmi ieraksti, koncerti nozīmīgākajās hallēs visā pasaulē. Daudzus gadus viņš sadarbojies ar Kītu Džeretu, veidojis inovatīvus skaņdarbus ar “The Hilliard Ensemble”, unikālais saksofonists iemantojis popularitāti ārpus visiem žanriem un robežām. Viņa skaņdarbi apgrozās džeza, klasiskās un populārās mūzikas topos. Jau kopš Minhenes kulta zīmola – Vācijas mūzikas izdevniecības “ECM” – pirmsākumiem viņš bijis viens no veiksmīgākajiem tā pārstāvjiem.

Kā komponistu Garbareku spēcīgi ietekmējušas skandināvu tautas melodijas, mūziķis ir arī ambientā džeza pionieris. “Viņa kompozīcijās un improvizācijās Jans Garbareks ir neticami melodiskas mūzikas pavēlnieks, viņa mūzika ieplūst mūsu dvēselēs. Ekspansīvs skanējums svārstās no absolūta klusuma līdz ekspresīvai sajūsmai, izstarojot apbrīnojamu miera sajūtu, kas gan neļauj ieslīgt garlaicībā. Viņa koncerti tiek veidoti ļoti organiskā veidā, pieaugot spriedzes līmenim. Šī mūzika elpo un ļauj elpot. Šī mūzika skan vienkārši un vienlaikus sarežģīti. Mūzika skan gan svinīgi, gan izkliedēti, tā ir rotaļīga un nopietna, tā liek grimt un atvērties, tā ir kvēla, bet ne sentimentāla,” pauž koncerta rīkotāju pārstāve Inese Mihasjonoka.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šajā turnejā kopā ar Janu Garbareku uzstāsies viņa ilggadējais taustiņinstrumentu spēlētājs Rainers Brīninghauss, basģitārists no Brazīlijas Juri Daniels un perkusionists Triloks Gurtu no Indijas. Gurtu ir indiešu mūziķis un komponists, kurš pats savā mūzikā savieno viņa dzimtās zemes mūziku un džezu, pasaules mūziku un daudz citu žanru. Viņš sadarbojies gan ar Geriju Mūru, gan Džo Zavinulu, gan Robertu Mailzu.

Visu Rīgas koncerta augstākās raudzes mūziķu klātbūtne ir apliecinājums, ka kopīgs ceļojums kļūs par nebijušu piedzīvojumu, kas piepildīts maģiskiem brīžiem. “Nepārprotama spriedzes un vides izjūta ģenerē skaņas telpu, kas atstāj pēdas ikviena cilvēka juteklīgākajos dvēseles dziļumos,” tā koncerta rīkotāju pārstāve.

Izcilais mūziķis jau viesojies Rīgā – 2011. gadā notika viņa koncerts Rīgā Domā kopā ar lielisko “The Hilliard Ensemble”. Šobrīd Jans Garbareks ir devies Eiropas turnejā, kuras ietvaros lielākoties norisināsies koncerti Vācijā, tomēr mūziķis piestās arī Igaunijā un Latvijā.

VARBŪT NODER!!

Koncerts 21. X 19.00 Rīgas Kongresu namā

Biļetes “Biļešu serviss” tirdzniecības vietās, www.bilesuserviss.lv

Cena: EUR 24 – 64

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.