Mobilā versija
+5.6°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
5. septembris, 2016
Drukāt

Čajots jeb dārzeņu bumbieris

PL36-2016-700

Kas tas par augu – čajots, ko pārdod lielveikalos? Ieva Siguldā

 

Eksotiskais ēdamais čajots (Sechium edule) jeb dārzeņu bumbieris ir bumbierim līdzīgs auglis gaiši zaļā krāsā vai krēmkrāsā. Tā dzimtene ir Centrālamerika, ar šīs kultūras audzēšanu nodarbojās jau maiju un acteku ciltis. Mūsdienās čajotu audzē Kostarikā, Meksikā, ASV. Tropos un subtropos čajots ir daudzgadīgs un to iespējams audzēt visu gadu, bet pie mums tirdzniecībā tas nonāk no septembra līdz maijam.

Ēdamas ir vasas, lapas un pat etilētas (tumsā audzētas) saknes. Atšķirībā no citiem ķirbjaugiem čajotam ir tikai viena sēkla. Tāpat kā gurķiem, arī dārzeņu bumbieru svars un garums mēdz svārstīties, veikalos bieži pārdod ap 200 g smagus augļus.

Neparastajā dārzenī ir ļoti maz kaloriju, nav holesterīna, toties ir daudz C vitamīna un šķiedrvielu. Var ēst svaigu (salātos), kā arī vārīt, cept, sautēt, marinēt, grilēt.

 

Vairāk – “Praktiskā Latvieša” šodienas numurā

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+