Kas galdā, broļukas? 0

Lietuviešu ēdienkarte vēsturisko apstākļu dēļ ir ietekmējusies no poļu, krievu, vācu, arī tatāru virtuves. Mūsu dienvidu kaimiņi ēd diezgan trekni un ļoti iecienījuši kartupeļus.

Reklāma
Reklāma

 

Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 1
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 178
Lasīt citas ziņas

No kartupeļiem top citām tautām vispazīstamākais lietuviešu ēdiens cepelīni (cepelinai) – ar maltu gaļu pildītas kartupeļu klimpas, kuģeļi (kugelis) – rīvēti kartupeļi, kam pievieno olas, biezpienu un speķi un cep cepeškrāsnī. Mūsu kaimiņi iecienījuši arī kartupeļu desu (vedarai) – tupeņus kopā ar sīpoliem un ķiplokiem pilda iztīrītās cūku zarnās. Arī auksto zupu (šaltibarščiai), ko visbiežāk gatavo no kefīra, skābā krējuma, bietēm, lokiem, dillēm, cieti vārītām olām, lietuvieši ēd kopā ar mundierī vārītiem tupeņiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Latviešiem un lietuviešiem ir ne vien radniecīga valoda, bet arī ēdieni, – uzsver Rīgas lietuviešu vidusskolas direktore Aldona Treija (attēlā), kad viesojamies viņas vadītajā skolā, lai runātu par lietuviešu nacionālajiem ēdieniem. Pieredzējušās pedagoģes dzimtā puse ir Žemaitija Lietuvas ziemeļrietumos, uz Latviju viņu atvedusi mīlestība. Ar dzīvesbiedru Andreju iepazinusies agrā jaunībā, piedaloties studentu dziesmu un deju svētkos “Gaudeamus”. Pērn abi nosvinējuši zelta kāzas.

– Manas bērnības mājas atradās netālu no Klaipēdas, tāpēc mamma bieži cēla galdā zivju ēdienus, pārsvarā – no mencām gatavotus. Vārīja zivju zupu, katlā liekot kartupeļus, burkānus, zaļos zirnīšus un no vārītas mencas taisītas frikadelītes. Garšīgi sanāca arī pildītā menca, ko ēdām ar skābo krējumu vai mārrutkiem. Tagad reti kurās mājās vāra zivju zupu ar pienu, bet senāk tā bija ikdienišķa maltīte, ko ēdām kopā ar vārītiem kartupeļiem. Brokastīs māte parasti vārīja putru no auzu pārslām vai arī no grūbām, ko pasniedza ar ceptu speķīti un sīpoliem, bet citkārt cēla galdā piena zupu ar klimpiņām. Tagad no lietuviešu ēdieniem visbiežāk cepu vīra iecienītās kartupeļu pankūkas ar ceptu gaļu. Cepelīnus gan sen neesmu taisījusi. Kad no Jonišķiem uz mūsu skolu brauc skolotājas, lai bērniem mācītu lietuviešu valodu, palūdzu, lai viņas atved cepelīnus. Tos pat sasaldēju, lai var izņemt no ledusskapja un uzvārīt, kad sakārojas.

 

 

Cepelīni ar maltu gaļu vai biezpienu

Sastāvdaļas: 1,5 kg kartupeļu,
 350 g liellopu gaļas,
 80 – 100 g speķa,
 1 sīpols,
 melnie maltie pipari,
 sāls,
 sviests.

Kā gatavot?

Pusi kartupeļu nomizo un sarīvē zaļus, otru pusi izvāra ar visu mizu, notīra un arī sarīvē. Pēc tam saliek kopā, labi sajauc un pieber sāli. Vārītu vai ceptu gaļu smalki sagriež, pieliek sagrieztu, mazliet apceptu sīpolu, pildījumam pieber sāli un melnos maltos piparus. No kartupeļu masas veido garenas kotletes, piepildot tās ar sagatavoto pildījumu (tam var izmantot arī biezpienu). Kotletes uzmanīgi liek verdošā ūdenī, kam piebērts mazliet sāls. Cepelīnus pasniedz ar sīpolu un saldā krējuma mērci vai ar kubveidā vai strēmelītēs sagrieztiem, ceptiem speķa gabaliņiem.

 

 

 

 

Pildīti gurķi

Sastāvdaļas: svaigi gurķi,
 vārītas bietes,
 vārīti burkāni,
 sīpoli.

Kā gatavot?

Gurķus pārgriež uz pusēm, izgrebj mīkstumu, ko sagriež gabaliņos. Tiem pievieno vārītas sagrieztas bietes un burkānus, eļļā apceptus sīpolus. Iegūto masu pilda gurķu laiviņās.

 

 

 

Siļķe ar ceptiem sīpoliem

Sastāvdaļas: mazsālīta siļķe,
 sīpoli,
 tomātu mērce,
 taukvielas.

Kā gatavot?

Sīpolus sagriež gabaliņos, viegli apbrūnina uz pannas nelielā taukvielu daudzumā, pievieno tomātu mērci. Pārlej gabaliņos sagrieztai mazsālītai siļķei.

Reklāma
Reklāma

 

 

 

 

Žemaišu pankūkas

Sastāvdaļas: 1 kg kartupeļu,
 1 ola,
 1 sīpols,
 300 g liellopu gaļas,
 eļļa,
 sāls,
 melnie maltie pipari.

Mērcei: 
sīpoli, 
saldais krējums, 
milti, 
sāls.

Kā gatavot?

Vārītus kartupeļus samīca, pievieno olu un sāli. No vārītas samaltas gaļas, apceptiem sīpoliem, melniem maltiem pipariem gatavo pildījumu. No kartupeļu masas veido plācenīšus, tos pilda ar gaļu un cep. Pasniedz ar sīpolu un saldā krējuma mērci vai ar skābo krējumu.

 

Saldā zupa ar klimpām

Sastāvdaļas: 100 g žāvētu plūmju,
 200 g svaigu ābolu,
 1 l ūdens,
 4 ēd. k. cukura,
 citronskābe,
 citronu un apelsīnu miziņas,
 kanēlis,
 1 ēdamkarote kartupeļu cietes,
 saldais krējums.

Kā gatavot?

Žāvētās plūmes nomazgā, pārlej ar karstu ūdeni, ļauj uzbriest, pieliek sagrieztus ābolus, cukuru un lēni vāra. Kad augļi mīksti, pievieno aukstā ūdenī izšķīdinātu kartupeļu cieti un pulverī saberztas apelsīnu un citronu miziņas un kanēli. Uzvāra, tad ielaiž klimpiņas un atdzesē. Pasniedz ar saputotu saldo krējumu.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.