Mobilā versija
-0.3°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
18. augusts, 2015
Drukāt

Lapu dārzenis fenhelis: kā to labāk audzēt

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock
PADOMS

Lapas vajag pašam

Arī dārzeņu fenheli var audzēt zaļumu ieguvei, tomēr lapas vajadzīgas arī augam pašam, lai veidotos bumbulis. Ja vēlas visu vasaru vākt svaigas lapiņas, labāk šim nolūkam izvēlēties dažus augus, nevis plūkt no visiem.

“Vai fenheļi jāaudzē no dēstiem, lai iegūtu normālu ražu?” ANNA KULDĪGAS NOVADĀ

Fenhelim ir vairākas varietātes. Parastais jeb ārstnieciskais fenhelis (to dēvē par aptiekas vai saldo dilli) ir sen pazīstams garšaugs un ārstniecības augs. Bumbuļfenheli (sauktu par dārzeņu, Florences vai itāļu fenheli) uzturā lieto līdzīgi citiem dārzeņiem. Ēdams ir viss augs, arī lielais, sulīgais sīpolveida bumbulis pie rozetes pamatnes, ko veido lapu kātu paresninātās daļas.

Pūres Dārzkopības pētījumu centra vadošā pētniece Līga Lepse skaidro: – Fenheļa dzimtene ir Āzijas dienvidu un austrumu daļa, bet ļoti labi tas aug arī Latvijā. Fenhelis ir daudzgadīgs augs, bet pie mums bumbuļfenheli audzē kā viengadīgu, bet aptiekas dilli – kā divgadīgu augu. Diemžēl pagaidām fenhelis nav pārāk iecienīts dārza augs, kaut gan patiesībā ir ļoti vērtīgs un veselīgs. Tas ir gaumes un ēšanas tradīciju jautājums.

Pēc izskata fenhelis atgādina dilles, bet tā smarža un garša ir pavisam citāda, līdzīga anīsam – salda, pikanta, ne katram patīk. Fenheļa sastāvā ir C vitamīns, karotīns un paaugstināts ēteriskās eļļas daudzums.

Audzēšanā prasīgs

Fenhelis ir diezgan prasīgs augšanas ap­stākļu ziņā. Piemērota ir trūdvielām bagāta, kaļķaina, irdena smilšmāla augsne, saulaina vieta. Agrākas ražas ieguvei izvēlas ātrāk iesilstošas vietas. Augsni sagatavojot, nedrīkst izmantot svaigus kūtsmēslus, bet minerālmēslus gan var lietot. Audzējot fenhelis nepieciešamības gadījumā jālaista, jo sausumā var izziedēt jau pirmajā gadā.

Ne tikai sausumā, bet arī garās dienas apstākļos fenhelis mēdz izziedēt, tāpēc labāk izvēlēties jaunākas šķirnes, kas pret to ir izturīgas un audzējamas visu sezonu. Atkarībā no šķirnes un vēlamā izmēra augs izaug 2–3 mēnešu laikā. Vasaras otrajā pusē reizēm izzied arī laikus nenovākti augi, kam bumbulis jau pilnībā izveidojies, tādējādi zūd to vērtība, jo baltās galviņas vidū ir ciets ziedstublājs.

Lai iegūtu kvalitatīvu ražu, speciāliste iesaka iepriekš siltumnīcā izaudzēt dēstus. Visvienkāršākais paņēmiens, protams, ir iesēt sēklas uz lauka, bet tad līdz ražai būs jāgaida ilgāk. Sēklas dīgst 7–20 dienas, turklāt dīgtspēja nav sevišķi augsta, tāpēc dēstu audzēšana noteikti atmaksājas. Tos vislabāk audzēt kasetēs vai podiņos. Stāda maija beigās, jūnija sākumā 40–45 cm attālās rindās, 30–35 cm attālumā citu no cita.

Labākās šķirnes

Kad fenheļa bumbuļu diametrs sasniedzis 8–10 cm, tos lieto svaigā veidā kāpostu, burkānu, kāļu salātos, kā arī vārītus, ceptus vai sautētus.

Veikalos piedāvātās dārzeņu fenheļa šķirnes: ‘Floro’ (izturīga pret izziedēšanu, veido blīvus, kvalitatīvus bumbuļus, pēc dēstu izstādīšanas izaug vidēji 92 dienās), ‘Rudy F1’ (produktīva šķirne ar stāvu lapojumu, neizzied), ‘Chiarino’ (ar lieliem, blīviem bumbuļiem), ‘Fiori’ (lai bumbuļi būtu baltāki, augus vēlams apraust ar zemi), ‘Fino’ (veģetācijas periods no uzdīgšanas līdz ražas novākšanai ilgst 130–175 dienas).

Parastais lapu fenhelis lieliski izskatās starp tējhibrīdrozēm, jo smalkā lapotne padara maigāku rožu spilgto krāsu. Var izmantot jebkuru šķirni, piemēram, ‘Bronze Giant’ (1,7 m augsts, ar dzeltenzaļiem ziediem), ‘Purpureum’ (1,5 m augsts, ar dzeltenzaļiem ziediem). Audzēšanai podos ieteicama šķirne ‘Smokey’ (ar pievilcīgu bronzas krāsas lapojumu) un ‘Greeny’ (40 cm augsts, ar aromātisku, filigrānu lapojumu).

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+