Tezē Eiropas jauniešu tikšanās Rīgā un dažādi pasākumi notika piecas dienas – no 28. decembra līdz 1. janvārim. Attēlā: jaunieši Rīgā Ķīpsalas hallē sadanco ar tautas mūzikas un deju koncerta dalībniekiem.
Tezē Eiropas jauniešu tikšanās Rīgā un dažādi pasākumi notika piecas dienas – no 28. decembra līdz 1. janvārim. Attēlā: jaunieši Rīgā Ķīpsalas hallē sadanco ar tautas mūzikas un deju koncerta dalībniekiem.
Foto – Zane Bitere/LETA

Garīdznieki: svētceļnieki izcēla no dvēseļu dzīlēm viesmīlību un labestību 10

Kā garīdznieki vērtē Tezē dienu norisi?

* LELB Rīgas iecirkņa prāvests Krists Kalniņš: “Sākumā bija domāts, ka Tezē dienās piedalīsies kopā 15 000 cilvēku, taču no ārzemēm vien ieradās piecpadsmit tūkstoši, un tas ir par trim tūkstošiem vairāk, nekā bija iepriekš lēsts. Turklāt gandrīz visi tika uzņemti viesģimenēs; skolās nakšņoja nepilns tūkstotis. Jaunieši liecināja, cik sirsnīgi uzņemti ģimenēs. Tas nozīmē – ja gribam, tad esam viesmīlīgi! Liels paldies visiem, kas atvēra savu māju durvis. Es kopš 1996. gada esmu vedis grupas uz vairāk nekā desmit Tezē dienu sarīkojumiem citās valstīs. Kādreiz kā sapnis šķita, ka arī Rīgā varētu notikt tādas grandiozas Tezē dienas. Tagad ir liela pateicības sajūta Dievam, ka šī iecere ir piepildījusies. Ir darba rezultāti, ko var izmērīt – tik un tik dalībnieku, tik un tik viesģimeņu, taču ir arī neredzamie augļi. Daudziem cilvēkiem šis notikums paliks atmiņā uz mūžu, un daudziem tas būs jauns sākums gan savstarpējās attiecībās, gan attiecībās ar Dievu.”

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

* Romas katoļu baznīcas Rīgas arhidiecēzes arhibīskaps – metropolīts Zbigņevs Stankevičs: “Tezē dienas ir pārsteidzoši labi izdevušās. Protams, tas bija risks – aicināt uz šejieni tik daudzus svētceļniekus cerībā, ka mēs šo pasākumu dabūsim gatavu. Risks attaisnojās. Moto šīm dienām bija “uzticības svētceļojums”. Tas bija solis paļāvībā, ka cilvēki atvērs durvis un ka mēs tomēr spēsim visu saorganizēt.

Ārkārtīgi pozitīvi ir tas, ka šis pasākums apvienoja cilvēkus neatkarīgi no viņu politiskās pārliecības, tautības un arī neatkarīgi no reliģiskās pārliecības. Strādāja kopā visas konfesijas – arī tās, kas ikdienā varbūt turas viena no otras pa gabalu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Māju durvis atvēra arī tie, kuri nav kristiešu draudžu locekļi. Apjaušot, ka Latvijas vārds un gods likts uz spēles, arī viņi sajutās līdzatbildīgi un aicināja svētceļniekus pie sevis.

VIDEO – starpkonfesionālais portāls Tuvumā (tuvuma.lv), video autori: Jānis Locs un Ģirts Vikmanis

Tezē dienu galvenais mērķis bija garīgs, bet vienlaikus tas bija nopietns kultūras pasākums. Sociālās saziņas vietnē tviterī ierakstīju: “Tautiskais un kristīgais draudzējas Tezē pasākuma ievaros.” Jo tur bija arī folkloras ansambļi un saistoši tika parādīta Latvijas nacionālā, tautiskā kultūra. Arēnā “Rīga” uz skatuves centrā bija Jaņa Rozentāla glezna “Laidiet bērniņus pie manis”, kā arī bija Aglonas Dievmātes svētbildes kopija un krusts Austrumu baznīcas stilā. Katrai no lielajām konfesijām bija savs akcents, bet centrā – latviešu mākslinieka reliģiskā glezna.

Tezē dienas izcēla no cilvēku dvēseļu dzīlēm apslēptos viesmīlības un labestības slāņus. Tas parāda, ka mūsu sabiedrībā ir liels labestības un viesmīlības potenciāls, bet ikdienā to it kā noslāpē priekšplānā izvirzījies negatīvisms, kriticisms. Svarīgi, lai šis labestības impulss tiek turpināts un nes augļus! Lai ceļam uz augšu labo un tas ņem pārsvaru, nevis kritizēšana un realitātes skatīšana melnās krāsās.”

VIDEO – starpkonfesionālais portāls Tuvumā (tuvuma.lv), video autori: Jānis Locs un Ģirts Vikmanis

Reklāma
Reklāma

* LELB Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes draudzes mācītājs Rinalds Grants: “Tezē dienas bija notikums, kas ienesa daudz laba baznīcā un arī pilsētā. Lieliski bija redzēt, kā dažādas konfesijas darbojas kopā, iesaistījās arī cilvēki, kas ir ārpus baznīcas. Sabiedrībā ir daudz labas gribas cilvēku, un šāda kopdarbība ir piemērs, kā mazināt plaisu sabiedrības kopējā noskaņojumā.”

Dace Kokareviča

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.