“Soiras” īpašniece Inga Āriņa-Vilne: “Kad tirgū nav satricinājumu un viss rit savu gaitu, tad arī veikali nepievērš lielu uzmanību jauniem produktiem. Taču pandēmijas laikā, kad restorāni un viesnīcas bija slēgtas, pieaugusi tirgotāju interese tieši par nišas produktiem. Tas ļāvis nedaudz atsperties mazajiem ražotājiem, kam pirmskrīzes laikā bijis grūti iekļūt veikalos.”
“Soiras” īpašniece Inga Āriņa-Vilne: “Kad tirgū nav satricinājumu un viss rit savu gaitu, tad arī veikali nepievērš lielu uzmanību jauniem produktiem. Taču pandēmijas laikā, kad restorāni un viesnīcas bija slēgtas, pieaugusi tirgotāju interese tieši par nišas produktiem. Tas ļāvis nedaudz atsperties mazajiem ražotājiem, kam pirmskrīzes laikā bijis grūti iekļūt veikalos.”
Foto: Timurs Subhankulovs

Latvijas sieram zelts Anglijā. Kur un kā top siers gardēžiem 15

Sandra Dieziņa, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

 

Siera ražotājs “Soira” šogad startējis mazumtirdzniecībā un kaļ eksporta plānus. Nule kā iegūta starptautiski nozīmīga atzinība – trīs zelta zvaigznes par “Līlavu” sieru konkursā “British Great Taste”, kas izcīnīta, konkurējot ar vairāk nekā 12 tūkstošiem citu produktu.

 

LA
LA.LV
Ziņas
“Braucot uz Lietuvu, telefonu atstājiet mājās.” Iedzīvotāji atklājuši, kā pārkāpt ierobežojumus 57
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Abi nomira vienā palātā: Kurzemē no Covid- 19 vienas diennakts laikā miris laulāts pāris 28
7 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Dēls iestidzis pamatīgos parādos. Vai parādu piedzinēji var atņemt mātei īpašumu?
4 stundas
“Ražojam sieru gardēžiem un baudīšanai,” iepazīstinot ar uzņēmumu, stāsta tā īpašniece Inga Āriņa-Vilne.

Tiekamies Ādažu novadā – vietā, kur atradās kādreiz slavenā kolhoza “Ādaži” meristēmu laboratorija – par to liecina vēsturiska plāksnīte pie ēkas sienas. Tagad šeit mājo pirms sešiem gadiem dibinātā “Soira”. Agrāk uzņēmums atradās Ādažu centrā, kur bija arī pašiem savs veikals, bet būtiskas korekcijas ieviesa 2018. gads, kad uzņēmumam ne sava lēmuma dēļ nācās meklēt jaunu mājvietu.

Labi, ka atsaucīgu cilvēku dēļ izdevās atrast ražošanai piemērotas telpas Ādažu novada Birzniekos. Pagāja kāds laiks to remontēšanai un iekārtošanai, un jau aptuveni gadu “Soiras” produkcija top jaunajā ražotnē. “2019. gadā nosedzām 2018. gadā sastrādāto, un šķita, ka 2020. gads būs izaugsmes gads, bet – te nu mēs esam – visi vienā laivā, ” stāsta saimniece, ar to domājot pandēmiju, kas mainījusi daudzu ražotāju ieceres.

 

Pandēmija restartē

Pandēmija uzņēmuma darbā ieviesusi savas korekcijas. Līdz krīzes sākumam vairāk nekā 95% saražoto sieru tika pārdoti viesnīcām, restorāniem, kafejnīcām, kuru darbība vienā dienā aprāvās.

“Ne aprīlī, ne maijā un jūnija sākumā neko neražojām, bet veltījām visu savu laiku, lai ražotni varētu sertificēt atbilstoši prasībām. Vasaras gaitā tas ir izdarīts, un tagad no mājražotāja esam pārtapuši par PVD atzītu piena produktu ražotāju,” stāsta uzņēmuma saimniece.

“Soira” ražo ap 20 veidu sierus. Sortimentā ir gan ilgstoši izturēti sieri, gan mīkstie nogatavinātie, gan siers ar pelējumu. Tāpat ir sezonāli sieri, piemēram, mocarellas siers, kas ziemā netiek gatavots.

“Sieru cenšamies ražot visās grupās. Līdz šim lielākoties strādājām ar restorāniem, un, lai siera plate veidojas interesanta, ražojām dažādus sierus. Kā mazs uzņēmums varam ļauties dažādiem eksperimentiem,” uzsver Inga Āriņa-Vilne.

Izejviela tiek iepirkta no Mālpils novada bioloģiskās saimniecības ZS “Vanagi”. Siera ražošanā tiek izmantots bioloģiskais piens, ko saimniece dēvē par nobriedušu. Tas ir nepasterizēts, un tas nozīmē, ka piens nav redzējis augstāku temperatūru par +38 grādiem, un tā ir pati labākā augsne pienskābajām mezofīlajām baktērijām, kas ir ļoti svarīgi siera pagatavošanai.

Siers tiek gatavots ar saudzīgu metodi un rūpīgu nogatavināšanu.

Noliktavā saimniece izrāda cieto siera rituļus, kas, glīti salikti uz plauktiem, jau vairākus mēnešus nogatavinās. Katru dienu tos pārklāj ar “Rīgas Melnā balzama” kārtiņu, kas, izrādās, ir ļoti labs dezinficētājs.

“Īsto siera garšu jau veido tā nogatavināšanas process,” atklāj saimniece. Citi sieri – baltie – tiek nogatavināti īpašos skapjos, tie mīl mitru gaisu, bet ir jūtīgi pret citiem mikroorganismiem, tāpēc telpās nedrīkst iet kurš katrs.

Tā kā izejviela ir bioloģiska, “Soiras” saimniece plāno savu ražotni sertificēt atbilstoši bioloģiskām prasībām. Tas ļaus ražot bioprodukciju, pēc kuras pieprasījums aug ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē.

 

Paplašina noietu

Iepriekš “Soira” savu produkciju varēja realizēt savā veikaliņā, bet pēc pārcelšanās bija jādomā par jauniem tirdzniecības kanāliem. Restorānu apmeklētāji vienmēr jautājuši par iespējām nopirkt sierus, un nācās meklēt risinājumus. “Par šīm iespējām domājām lēni, bet tad atnāca Covid un bija jādomā ātri,” atklāj uzņēmēja.

Jau izdevies iekļūt “Gemosa” veikalos, un uzņēmēja jūtas ļoti pateicīga veikala īpašniekiem par atvērtību un ieinteresētību jauna partnera piesaistē. Nu jau “Soiras” sierus var iegādāties arī veikalos “Lāči”, “Stockmann” un no šīs nedēļas arī “Sky”. Pa maziem solīšiem tiek iets pretim patērētājam.

Vai amatniecības sieru nišā ir brīvas vietas vai tā jau lielākoties ir piepildīta – jautāju uzņēmējai. “Nav daudz mazo ražotāju ar līdzīgu produkciju,” spriež uzņēmēja. Kad tirgū nav satricinājumu un viss rit savu gaitu, tad arī veikali nepievērš lielu uzmanību jauniem produktiem.

Taču pandēmijas laikā, kad restorāni un viesnīcas bija slēgtas, pieaugusi tirgotāju interese tieši par nišas produktiem. Tas ļāvis nedaudz atsperties mazajiem ražotājiem, kam pirmskrīzes laikā bijis grūti iekļūt veikalos.

Lai arī Latvijā siera patēriņš pamazām palielinās, vēl ir, kur augt. Pēc “Soiras” vadītājas rīcībā esošās informācijas, Latvijā vidēji viens iedzīvotājs patērē līdz 10 kg siera, kamēr Jaunzēlandē – 22 kg.

Spriežot pēc tirgus tendencēm, uzņēmēja pieļauj, ka tagad ir brīdis, kad pārtikas ražotāji liek latviešu virtuves tradīciju pamatus, kas balstīti baudās un garšās. Pirmās Latvijas brīvvalsts laikā vairāk bijām patērētāji, jo bija jāapmierina pamatvajadzības, bet tagad – radītāji, jo tam ir laiks.

To varot novērot dažādās izstādēs, kur ārvalstu interesenti ir ļoti pārsteigti par Latvijas produkcijas augsto līmeni. Pirms vairākiem gadiem “Soiras” siers tika eksportēts uz Francijas restorāniem, un uzņēmēja cer, ka, augot apjomiem, šajā tirgū izdosies atgriezties.

Pieprasījumu būtiski ietekmē tirgū notiekošais, to vidū Covid-19 izraisītā pandēmija. Pagaidām gan nevar prognozēt notikumu attīstību, līdz ar to nevar paredzēt tirgus reakciju uz notiekošo. Tomēr “Soira” riskus ir sadalījusi, olas liekot divos groziņos – līdzās pasākumiem un restorānu biznesam siers tiek realizēts mazumtirdzniecībā, kas ļauj bal­stīties uz diviem vaļiem. Trešais grozs – eksports – vēl tiek pīts. I. Āriņa-Vilne pieļauj, ka skatīsies Skandināvijas virzienā, kur lielā cieņā ir dažādu siera šķirņu plates.

Interese esot arī no kaimiņvalstīm. “Aizbraucot pie lietuviešiem uz Viļņu, viņi jau atpazīst mūsu rokrakstu. Septembrī piedalījāmies “Riga Food”, kur bija liela kaimiņvalsts apmeklētāju interese par “Soiru”.

Lietuvā amatniecības sieru ražotāju kustība ir attīstīta labā līmenī, tur ir īpaši veikaliņi. Mūsu zemnieki gan vairāk orientējas uz piena ražošanu, nevis pārstrādi,” uzņēmēja salīdzina abus tirgus. Mazos nišas produktu ražotājus Latvijā varot uz vienas rokas pirkstiem saskaitīt.

Nule kā iegūtā starptautiskās žūrijas atzinība izstādē “Novada garša Latvija”, saņemot divus zelta diplomus par mīksto pelnu sieru un nogatavināto sieru, kā arī sudraba diplomu par jogurtu, ir labs stimuls “Soiras” tālākajai darbībai. “Esam novērtēti,” priecājas uzņēmēja.

Līdz šim trīs gadus pēc kārtas uzņēmums piedalījās “British Great Taste” konkursā un katru reizi ticis pie balvām. 2018. gadā iegūtas divas zelta zvaigznes par sieru “Gauja”, 2019. gadā vienu zelta zvaigzni par “Podnieku” sieru, bet nupat – galveno balvu – trīs zelta zvaigznes par “Līlavas” sieru. Šogad starptautiskā atzinība izcīnīta 109 valstu ražotāju 12 777 produktu vidū, kas ir ļoti nozīmīgs maza Latvijas amatniecības ražotāja panākums.

 

ROBEŽPĀRKĀPUMA BŪTĪBA

Uzņēmums dibināts 2012. gadā kā amatniecības siera ražotne.

Izrāvienu deva iespēja īstenot LEADER projektu “Investīcijas Latvijas oriģinālsieru ražotnes attīstībā un siera realizēšanai tirgū”.

Patlaban uzņēmumā ieguldīts daudz privāto investīciju. 2019. gadu uzņēmums pabeidza ar 50,3 tūkstošu eiro apgrozījumu un 17,8 tūkstošu eiro peļņu. Uzņēmums plāno atsākt eksportu.

 

VĒRTĒJUMS: Gardēžu nav daudz

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks: “Visi siera ražotāji izdzīvo šo laiku.

Tie, kas normāli un saprātīgi strādā, patlaban ir uz biznesa viļņa.
Saistītie raksti

Pie nišas siera ražotājiem jāmin gan “Ievas siers”, gan “Sierštelle”. Savukārt eksportā labi veicas lielākajam eksportētājam “Preiļu sieram”. Siera patēriņš aug, taču jāņem vērā, ka statistikas datos pie siera tiek rēķināti arī biezpiena produkti. Varu vēl piebilst, ka siera gardēžu īpatsvars Latvijā nemaz tik liels nav. Cilvēki vairāk sierus pērk tieši ikdienas patēriņam.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LA
LA.LV
Laukos
Palīdzēt Latvijai augt
5 stundas
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
Latvija kļūst par izmēģinājuma vietu urbānai fermai, kurā zaļumi tiek izaudzēti rekordtempos 10
7 stundas
LA
LA.LV
Laukos
Zīmols O’Wood ar Ošukalna identitāti
1 diena
LA
LA.LV
Laukos
Dānijas kažokādu uzņēmumā Covid-19 izslimojuši Latvijas viesstrādnieki
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Braucot uz Lietuvu, telefonu atstājiet mājās.” Iedzīvotāji atklājuši, kā pārkāpt ierobežojumus 57
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Abi nomira vienā palātā: Kurzemē no Covid- 19 vienas diennakts laikā miris laulāts pāris 28
7 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Dēls iestidzis pamatīgos parādos. Vai parādu piedzinēji var atņemt mātei īpašumu?
4 stundas
IK
Ilze Kalve
Ziņas
“Braukšana automašīnā kļūs par bagāto privilēģiju.” Briti sašutuši par jauno plānu 8
8 stundas
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
Latvija kļūst par izmēģinājuma vietu urbānai fermai, kurā zaļumi tiek izaudzēti rekordtempos 10
7 stundas
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Latvijā šogad saražots vairāk siera un biezpiena nekā pērn 1
3 dienas
LE
LETA
Laukos
Koronavīruss atklāts ūdeļu fermā Lietuvā 1
3 dienas
IR
Ilmārs Randers
Laukos
Latvijā kūdras ieguvei izmanto tikai 4% no visām kūdrāju platībām. Vai jaunā stratēģija veicinās platību apguvi?
4 dienas
LE
LETA
Laukos
Zivju pārstrādes uzņēmumā “Brīvais vilnis” saslimšana ar Covid-19 konstatēta 77 darbiniekiem
4 dienas
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Laiks cirst sabeigtās egles. Beigusies egļu astoņzobu mizgrauža aktivitāte 1
4 dienas
LA
Laukos.lv
Laukos
Atbalsts jaunajiem lauksaimniekiem – kādas ir iespējas? 4
4 dienas
LE
LETA
Veselam
Sasniegts līdz šim lielākais vienlaikus slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits 2
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Covid-19 krīze Latvijā: Premjers šovakar uzrunās sabiedrību
8 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Valsts lielāko daļu pārklās sniegs. Laika prognoze pirmdienai
1 stunda
LE
LETA
Veselam
Latvijā atklāti 414 Covid-19 gadījumi, četri sasirgušie miruši 4
3 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Dēls iestidzis pamatīgos parādos. Vai parādu piedzinēji var atņemt mātei īpašumu?
4 stundas
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
Latvija kļūst par izmēģinājuma vietu urbānai fermai, kurā zaļumi tiek izaudzēti rekordtempos 10
7 stundas
IF
Imants Frederiks Ozols
Stāsti
“Šī ir bezprecedenta situācija, un nav paraugu, pēc kuriem rīkoties.” Saruna ar Vācijas vēstnieku 1
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Būs vai nebūs normāla ziema? Jaunākā prognoze par laikapstākļiem decembrī 1
5 stundas
Kate Šterna
Medības
Ja sunim nav ciltsrakstu, tas ir krancis, bet mednieks, kas to izmanto medībās, – likumpārkāpējs 14
21 stundas
SK
Skaties.lv
Ziņas
VID ģenerāldirektore nav mierā ar viņai piemēroto sodu: skaidro, kāpēc saņēmusi rājienu 16
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Infektoloģe Baiba Rozentāle “pieķerta” TV ēterā ar kvalitatīvu, nesen veiktu manikīru: sociālo tīklu lietotāji – kā tas iespējams? 41
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Bārmenis Andris Reizenbergs aizkustina draugus un paziņas: “Iesaki kādu, kam tas ir vairāk vajadzīgs nekā man!” 10
1 diena
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
“Latvija izmisīgi lūdzas, gaudo un mēģina iežēlināt!” Krievijas ziņu lentēs sācies īsts viesulis 113
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Rakstniece Nora Ikstena vīlusies Latvijas valdībā: es maksāju nodokļus, maksāju tā, ka drīz būšu bez ādas, tāpat kā mēs visi šai valstī 60
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Madara Kiviča pēc attiecībām ar Andri guvusi skarbu pieredzi: “Es par viņu neko nezināju, tāpēc man nebija domas, ka viņš mainīsies…” 12
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Virgīnija un Ignats
7 stundas
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Ilzes dēļ pie “Alfas” izdzisa kādas sievietes dzīvība. Tiesas procesā atklājas, kas ir nāvējošā “Lexus” vadītāja 110
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Covid-19 krīze Latvijā: Premjers šovakar uzrunās sabiedrību
16:27
LE
LETA
Ziņas
Valsts lielāko daļu pārklās sniegs. Laika prognoze pirmdienai
14:42
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Londonas iedzīvotāji iziet ielās protestā pret ierobežojumiem
14:33