“Soiras” īpašniece Inga Āriņa-Vilne: “Kad tirgū nav satricinājumu un viss rit savu gaitu, tad arī veikali nepievērš lielu uzmanību jauniem produktiem. Taču pandēmijas laikā, kad restorāni un viesnīcas bija slēgtas, pieaugusi tirgotāju interese tieši par nišas produktiem. Tas ļāvis nedaudz atsperties mazajiem ražotājiem, kam pirmskrīzes laikā bijis grūti iekļūt veikalos.”
“Soiras” īpašniece Inga Āriņa-Vilne: “Kad tirgū nav satricinājumu un viss rit savu gaitu, tad arī veikali nepievērš lielu uzmanību jauniem produktiem. Taču pandēmijas laikā, kad restorāni un viesnīcas bija slēgtas, pieaugusi tirgotāju interese tieši par nišas produktiem. Tas ļāvis nedaudz atsperties mazajiem ražotājiem, kam pirmskrīzes laikā bijis grūti iekļūt veikalos.”
Foto: Timurs Subhankulovs

Latvijas sieram zelts Anglijā. Kur un kā top siers gardēžiem 16

Sandra Dieziņa, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

 

Siera ražotājs “Soira” šogad startējis mazumtirdzniecībā un kaļ eksporta plānus. Nule kā iegūta starptautiski nozīmīga atzinība – trīs zelta zvaigznes par “Līlavu” sieru konkursā “British Great Taste”, kas izcīnīta, konkurējot ar vairāk nekā 12 tūkstošiem citu produktu.

 

LA
LA.LV
Ziņas
“Katru reizi, kad prezidents atver muti, tauta par viņu ņirgājas.” Liepnieks skarbi par Levita darbu
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Karantīnā vairs nebūs jāsēž! Jauna kārtība, kas jādara, ja esi nonācis kontaktā ar kovida slimnieku 54
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Mīļotā dēļ atdeva uzkrājumus, aizņēmās naudu no draugiem, pārdeva ģimenes īpašumus! Rēzeknietis pēc pāris randiņiem izkrāpj 20 000 eiro
6 stundas
Lasīt citas ziņas
“Ražojam sieru gardēžiem un baudīšanai,” iepazīstinot ar uzņēmumu, stāsta tā īpašniece Inga Āriņa-Vilne.

Tiekamies Ādažu novadā – vietā, kur atradās kādreiz slavenā kolhoza “Ādaži” meristēmu laboratorija – par to liecina vēsturiska plāksnīte pie ēkas sienas. Tagad šeit mājo pirms sešiem gadiem dibinātā “Soira”. Agrāk uzņēmums atradās Ādažu centrā, kur bija arī pašiem savs veikals, bet būtiskas korekcijas ieviesa 2018. gads, kad uzņēmumam ne sava lēmuma dēļ nācās meklēt jaunu mājvietu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Labi, ka atsaucīgu cilvēku dēļ izdevās atrast ražošanai piemērotas telpas Ādažu novada Birzniekos. Pagāja kāds laiks to remontēšanai un iekārtošanai, un jau aptuveni gadu “Soiras” produkcija top jaunajā ražotnē. “2019. gadā nosedzām 2018. gadā sastrādāto, un šķita, ka 2020. gads būs izaugsmes gads, bet – te nu mēs esam – visi vienā laivā, ” stāsta saimniece, ar to domājot pandēmiju, kas mainījusi daudzu ražotāju ieceres.

 

Pandēmija restartē

Pandēmija uzņēmuma darbā ieviesusi savas korekcijas. Līdz krīzes sākumam vairāk nekā 95% saražoto sieru tika pārdoti viesnīcām, restorāniem, kafejnīcām, kuru darbība vienā dienā aprāvās.

“Ne aprīlī, ne maijā un jūnija sākumā neko neražojām, bet veltījām visu savu laiku, lai ražotni varētu sertificēt atbilstoši prasībām. Vasaras gaitā tas ir izdarīts, un tagad no mājražotāja esam pārtapuši par PVD atzītu piena produktu ražotāju,” stāsta uzņēmuma saimniece.

“Soira” ražo ap 20 veidu sierus. Sortimentā ir gan ilgstoši izturēti sieri, gan mīkstie nogatavinātie, gan siers ar pelējumu. Tāpat ir sezonāli sieri, piemēram, mocarellas siers, kas ziemā netiek gatavots.

“Sieru cenšamies ražot visās grupās. Līdz šim lielākoties strādājām ar restorāniem, un, lai siera plate veidojas interesanta, ražojām dažādus sierus. Kā mazs uzņēmums varam ļauties dažādiem eksperimentiem,” uzsver Inga Āriņa-Vilne.

Izejviela tiek iepirkta no Mālpils novada bioloģiskās saimniecības ZS “Vanagi”. Siera ražošanā tiek izmantots bioloģiskais piens, ko saimniece dēvē par nobriedušu. Tas ir nepasterizēts, un tas nozīmē, ka piens nav redzējis augstāku temperatūru par +38 grādiem, un tā ir pati labākā augsne pienskābajām mezofīlajām baktērijām, kas ir ļoti svarīgi siera pagatavošanai.

Siers tiek gatavots ar saudzīgu metodi un rūpīgu nogatavināšanu.

Noliktavā saimniece izrāda cieto siera rituļus, kas, glīti salikti uz plauktiem, jau vairākus mēnešus nogatavinās. Katru dienu tos pārklāj ar “Rīgas Melnā balzama” kārtiņu, kas, izrādās, ir ļoti labs dezinficētājs.

“Īsto siera garšu jau veido tā nogatavināšanas process,” atklāj saimniece. Citi sieri – baltie – tiek nogatavināti īpašos skapjos, tie mīl mitru gaisu, bet ir jūtīgi pret citiem mikroorganismiem, tāpēc telpās nedrīkst iet kurš katrs.

Tā kā izejviela ir bioloģiska, “Soiras” saimniece plāno savu ražotni sertificēt atbilstoši bioloģiskām prasībām. Tas ļaus ražot bioprodukciju, pēc kuras pieprasījums aug ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē.

 

Paplašina noietu

Iepriekš “Soira” savu produkciju varēja realizēt savā veikaliņā, bet pēc pārcelšanās bija jādomā par jauniem tirdzniecības kanāliem. Restorānu apmeklētāji vienmēr jautājuši par iespējām nopirkt sierus, un nācās meklēt risinājumus. “Par šīm iespējām domājām lēni, bet tad atnāca Covid un bija jādomā ātri,” atklāj uzņēmēja.

Jau izdevies iekļūt “Gemosa” veikalos, un uzņēmēja jūtas ļoti pateicīga veikala īpašniekiem par atvērtību un ieinteresētību jauna partnera piesaistē. Nu jau “Soiras” sierus var iegādāties arī veikalos “Lāči”, “Stockmann” un no šīs nedēļas arī “Sky”. Pa maziem solīšiem tiek iets pretim patērētājam.

Vai amatniecības sieru nišā ir brīvas vietas vai tā jau lielākoties ir piepildīta – jautāju uzņēmējai. “Nav daudz mazo ražotāju ar līdzīgu produkciju,” spriež uzņēmēja. Kad tirgū nav satricinājumu un viss rit savu gaitu, tad arī veikali nepievērš lielu uzmanību jauniem produktiem.

Taču pandēmijas laikā, kad restorāni un viesnīcas bija slēgtas, pieaugusi tirgotāju interese tieši par nišas produktiem. Tas ļāvis nedaudz atsperties mazajiem ražotājiem, kam pirmskrīzes laikā bijis grūti iekļūt veikalos.

Lai arī Latvijā siera patēriņš pamazām palielinās, vēl ir, kur augt. Pēc “Soiras” vadītājas rīcībā esošās informācijas, Latvijā vidēji viens iedzīvotājs patērē līdz 10 kg siera, kamēr Jaunzēlandē – 22 kg.

Spriežot pēc tirgus tendencēm, uzņēmēja pieļauj, ka tagad ir brīdis, kad pārtikas ražotāji liek latviešu virtuves tradīciju pamatus, kas balstīti baudās un garšās. Pirmās Latvijas brīvvalsts laikā vairāk bijām patērētāji, jo bija jāapmierina pamatvajadzības, bet tagad – radītāji, jo tam ir laiks.

To varot novērot dažādās izstādēs, kur ārvalstu interesenti ir ļoti pārsteigti par Latvijas produkcijas augsto līmeni. Pirms vairākiem gadiem “Soiras” siers tika eksportēts uz Francijas restorāniem, un uzņēmēja cer, ka, augot apjomiem, šajā tirgū izdosies atgriezties.

Pieprasījumu būtiski ietekmē tirgū notiekošais, to vidū Covid-19 izraisītā pandēmija. Pagaidām gan nevar prognozēt notikumu attīstību, līdz ar to nevar paredzēt tirgus reakciju uz notiekošo. Tomēr “Soira” riskus ir sadalījusi, olas liekot divos groziņos – līdzās pasākumiem un restorānu biznesam siers tiek realizēts mazumtirdzniecībā, kas ļauj bal­stīties uz diviem vaļiem. Trešais grozs – eksports – vēl tiek pīts. I. Āriņa-Vilne pieļauj, ka skatīsies Skandināvijas virzienā, kur lielā cieņā ir dažādu siera šķirņu plates.

Interese esot arī no kaimiņvalstīm. “Aizbraucot pie lietuviešiem uz Viļņu, viņi jau atpazīst mūsu rokrakstu. Septembrī piedalījāmies “Riga Food”, kur bija liela kaimiņvalsts apmeklētāju interese par “Soiru”.

Lietuvā amatniecības sieru ražotāju kustība ir attīstīta labā līmenī, tur ir īpaši veikaliņi. Mūsu zemnieki gan vairāk orientējas uz piena ražošanu, nevis pārstrādi,” uzņēmēja salīdzina abus tirgus. Mazos nišas produktu ražotājus Latvijā varot uz vienas rokas pirkstiem saskaitīt.

Nule kā iegūtā starptautiskās žūrijas atzinība izstādē “Novada garša Latvija”, saņemot divus zelta diplomus par mīksto pelnu sieru un nogatavināto sieru, kā arī sudraba diplomu par jogurtu, ir labs stimuls “Soiras” tālākajai darbībai. “Esam novērtēti,” priecājas uzņēmēja.

Līdz šim trīs gadus pēc kārtas uzņēmums piedalījās “British Great Taste” konkursā un katru reizi ticis pie balvām. 2018. gadā iegūtas divas zelta zvaigznes par sieru “Gauja”, 2019. gadā vienu zelta zvaigzni par “Podnieku” sieru, bet nupat – galveno balvu – trīs zelta zvaigznes par “Līlavas” sieru. Šogad starptautiskā atzinība izcīnīta 109 valstu ražotāju 12 777 produktu vidū, kas ir ļoti nozīmīgs maza Latvijas amatniecības ražotāja panākums.

 

ROBEŽPĀRKĀPUMA BŪTĪBA

Uzņēmums dibināts 2012. gadā kā amatniecības siera ražotne.

Izrāvienu deva iespēja īstenot LEADER projektu “Investīcijas Latvijas oriģinālsieru ražotnes attīstībā un siera realizēšanai tirgū”.

Patlaban uzņēmumā ieguldīts daudz privāto investīciju. 2019. gadu uzņēmums pabeidza ar 50,3 tūkstošu eiro apgrozījumu un 17,8 tūkstošu eiro peļņu. Uzņēmums plāno atsākt eksportu.

 

VĒRTĒJUMS: Gardēžu nav daudz

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks: “Visi siera ražotāji izdzīvo šo laiku.

Tie, kas normāli un saprātīgi strādā, patlaban ir uz biznesa viļņa.
SAISTĪTIE RAKSTI

Pie nišas siera ražotājiem jāmin gan “Ievas siers”, gan “Sierštelle”. Savukārt eksportā labi veicas lielākajam eksportētājam “Preiļu sieram”. Siera patēriņš aug, taču jāņem vērā, ka statistikas datos pie siera tiek rēķināti arī biezpiena produkti. Varu vēl piebilst, ka siera gardēžu īpatsvars Latvijā nemaz tik liels nav. Cilvēki vairāk sierus pērk tieši ikdienas patēriņam.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
Iestājoties atkusnim, sācies kļavu sulu laiks. Daži saimnieki jau paguvuši satecināt šo koku saldeno sulu 5
4 dienas
LE
LETA
Ziņas
Atsevišķiem lauksaimniecības zemju īpašumiem šogad var mainīties kadastrālā vērtība 10
5 dienas
MS
Māra Skrīvele
Laukos
Ziema būs jāpārcieš ne tikai cilvēkiem, bet arī dārza augiem. Kas ietekmē augļu koku ziemcietību? 1
9. janvāris, 2022
LA
LA.LV
Ziņas
Skatītājs jautā: Kāpēc cenas salīdzinām ar Eiropas cenām, bet nerunājam par algu starpību? 75
8. janvāris, 2022
LA
LA.LV
Ziņas
“Katru reizi, kad prezidents atver muti, tauta par viņu ņirgājas.” Liepnieks skarbi par Levita darbu
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Karantīnā vairs nebūs jāsēž! Jauna kārtība, kas jādara, ja esi nonācis kontaktā ar kovida slimnieku 54
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Mīļotā dēļ atdeva uzkrājumus, aizņēmās naudu no draugiem, pārdeva ģimenes īpašumus! Rēzeknietis pēc pāris randiņiem izkrāpj 20 000 eiro
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ar skaistām auduma maskām veikalā vairs neielaidīs! Atklāj, kā turpmāk drīkstēs atrasties publiskās vietās
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ar acetonu nodzēsa mirušo vārdus. Lietuvas katoļu baznīcas uzņēmums atkārtoti pārdevis kremētu cilvēku zārkus 1
5 stundas
Lasīt citas ziņas
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
“Zinātnieki spēj modelēt meža nākotni,” atklāj mežzinātņu doktors Jurģis Jansons 16
Intervija 8. janvāris, 2022
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
“Rita visus dripelējusi un mācījusi, kā pareizi darbs darāms.” Kā saglabāt priežu mežus piejūrā? 6
3. janvāris, 2022
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
“Mums nav naftas, bet ir atjaunoties spējīga izejviela – koksne un biomasa.” Kā koksne var konkurēt ar nanomateriāliem? 31
2. janvāris, 2022
LA
LA.LV
Laukos
“Pērciet un ēdiet, kamēr vēl zemnieki jūs sponsorē.” Gulbe atklāj, kuram produktam jau gadu ir neadekvāti zema cena 123
2. janvāris, 2022
UG
Uldis Graudiņš

Laukos
Augstākā piena iepirkuma cena kopš 2014. gada priecē lauksaimniekus, bet dzen izmisumā pārstrādes uzņēmumus 19
28. decembris, 2021
LE
LETA
Laukos
Lauksaimniekus uztrauc pārtikas dārdzība un pieejamības samazināšanās 37
29. decembris, 2021
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestāde “Ventspils domes administrācija” – kā jaunie nosaukumi jauc prātu un rada liekus apgrūtinājumus
2 stundas
VB
Valdis Bērziņš
Ziņas
Tiesas prāvā lepojās ar sarīkoto asinspirti! Masu slepkava Norvēģijā grib pirmstermiņa atbrīvošanu
3 stundas
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
Slēpotājiem nesaskaņas pirms olimpiskajām spēlēm, iesaistīta pat policija 2
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Karantīnā vairs nebūs jāsēž! Jauna kārtība, kas jādara, ja esi nonācis kontaktā ar kovida slimnieku 54
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ar acetonu nodzēsa mirušo vārdus. Lietuvas katoļu baznīcas uzņēmums atkārtoti pārdevis kremētu cilvēku zārkus 1
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Mīļotā dēļ atdeva uzkrājumus, aizņēmās naudu no draugiem, pārdeva ģimenes īpašumus! Rēzeknietis pēc pāris randiņiem izkrāpj 20 000 eiro
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Zīle ievēlēts par Eiropas Parlamenta viceprezidentu 5
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ar skaistām auduma maskām veikalā vairs neielaidīs! Atklāj, kā turpmāk drīkstēs atrasties publiskās vietās
7 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Uzreiz jāprasa, kā paredzēts īstenot iespējamo obligāto vakcināciju? 114
15 stundas
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Vētras postījumi Latvijā: daudzviet lūzuši koki, ēkām norauti jumti, traucēta satiksme un apskādēta Doma baznīca 27
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Stāvoklis ir smags. Viņš ir reanimācijā”: brāļi pastāsta, kāds ir šefpavāra Mārtiņa Rītiņa veselības stāvoklis 22
14 stundas
IK
Ilze Kuzmina
Ziņas
Skolotāja patika vai nepatika pret skolēnu, atzīmju dāvināšana, subjektīvs redzējums… Vai realitātē vienoti vērtēšanas kritēriji vispār iespējami? 33
13 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Apledojis ceļš sagādā grūtības alnim nostāvēt kājās 8
9 stundas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Pārklāj podiņu, kur iesētas sēkliņas – mini siltumnīca gatava! Plus vēl 8 lieliski veidi, kā izmantot pārtikas plēvi
10 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Cik ilgi Latvijā būs derīgs vakcinācijas sertifikāts? Izmaiņas stāsies spēkā jau 15.februārī 81
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es zinu, ka viņš ir mans radinieks, bet man nav tās tuvības sajūtas ar viņu…”: dziedātāja Aminata atklāti par to, kā ģimenē augusi bez tēva
1 diena
DJ
Diāna Jance
Ziņas
“Mani biedē, ka šajā robotu, telefonu laikmetā pazūd un izslīd mūsu cilvēcīgās attiecības.” Saruna ar mākslinieci Andu Munkevicu 6
16 stundas
LL
Lilija Limane
Stāsti
Ziņas vērts notikums pirms 100 gadiem: studentu cepuru “krīze”
23:00
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
Tolaik lielinieki uzvedās kā šķeltnieki un kā tādi arī tika uztverti mēreno domubiedru aprindās
22:30
LE
LETA
Ziņas
Kur šobrīd ir valstī augstākā saslimstība ar Covid-19?
21:45