Foto – Valdis Semjonovs

Briežu dārzā viss iespējami pietuvināts dabiskajiem apstākļiem, sasirgušiem vai savainotiem dzīvniekiem neviens pakaļ nestaigā, un tik plašā teritorijā tas arī nav iespējams. Ja daba lēmusi tiem doties uz citiem medību laukiem, tā arī notiek. Lai brieži pārāk nenograuztu zemsedzi, dzīvnieku skaitu palaikam regulē, veicot selekcijas medības un izņemot no populācijas vārgākos. 1

Saimniece atzīst, ka tieši nožogojums pievilina savvaļas dzīvniekus. Īpaši riesta laikā ap dārzu pulcējas brieži no apkārtnes mežiem. Nereti kāda mežacūka izrokas pa žoga apakšu vai kāds alnis pamanās iekāpt iekšā. Tiesa gan, šādi ciemiņi tur ilgi neuzkavējas, bet cenšas atgriezties atpakaļ mežā.

Reklāma
Reklāma

Medību putni lauku sētā

Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
“Vibrēja durvis un logi…” Iedzīvotāji ziņo, ka vietām Latvijā novērojuši kaut ko līdzīgu zemestrīcei
Lasīt citas ziņas

Saimniecībā ir medību fazānu ganāmpulks, kā arī meža pīļu audzētava. Sākumā putnus bija iecerēts audzēt medību vajadzībām, bet tas neatmaksājās, jo nebrīvē audzētu putnu šaušana nav pieprasīta.

Fazānu audzēšana ir dārga – mazie cāļi jāinkubē, jo putniem ir zudis dabiskais perēšanas instinkts (daudz vieglāk ir audzēt paipalas). Turklāt fazānu mazuļi ir izvēlīgi barības ziņā un vārīgi pret mitrumu, pat mazliet apaukstējušies putnēni var saslimt un nobeigties.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja fazāni izmūk no mītnes, tiem savvaļā ir īss mūžs, jo nav iemācīti slēpties no ienaidniekiem. Putni ir interesants mērķis jebkuram plēsējam. Pat labi audzināti suņi pa kluso mēģina nogalēt kādu fazānu un arī apēd, jo gaļa ir olbaltumvielām un minerālvielām bagāta un garda.

Kur brieži ir pieprasīti

• Gaļas ieguve. Pašlaik Latvijā pieprasījums ir neliels. Gaļu iespējams realizēt aptuveni par 3,50 eiro/kg (svars kautķermenim ar ādu). No viena 1,5–2 gadus veca dzīvnieka iegūst ap 40–50 kg gaļas.

• Ragi. Lai tie izaugtu līdz trofejai, jāpaiet 6–12 gadiem atkarībā no dzīvnieka asinslīnijas. Angļu asinslīnijas dzīvnieku ragi trofejas izmēru sasniedz sešu gadu, bet Austrumeiropas – 10–12 gadu vecumā. Vācijā patlaban pieprasīti ir mestie ragi, ko izmanto medicīnā. Šā iemesla dēļ Latvijā zagļi nereti uzlauž un izposta mednieku mājas, lai tiktu pie ragu kolekcijas. Ragi maksā aptuveni 10–15 eiro/kg! Ekstensīvajos dārzos briežus var izmantot komercmedībām, bet nav daudz mednieku, kam tīk tāda veida izklaides.

• Dzīvnieku ādas. Latvijā briežu ādām nav noieta un nav pārstrādes, tās lētāk ir iepirkt. Ar pārstrādi nodarbojas Lietuvā, kur izgatavo kvalitatīvas plikādas.

• Safari parks. Safari parks “More” Siguldas novadā ir atvērts visu gadu. Otrais parks “Iršos”, kas pieder Guntim Belēvičam, patlaban ir slēgts apmeklētājiem.

• Pārstrāde. Pašlaik Latvijā darbojas vairāki medījumu pārstrādes uzņēmumi: SIA “Margaret” Jēkabpilī, briežu dārzs “Rudiņi” Irlavas pagastā, SIA “Cerfs” Talsu novadā un citi. Medījumu gaļa sākumā ir cieta un sīksta, tāpēc tā obligāti jānogatavina (šajā laikā gaļa zaudē ļoti daudz mitruma, tāpēc sadārdzinās produkcijas pašizmaksa, toties var iegūt augstvērtīgu steiku). Briežu gaļu var arī labi vītināt. SIA “Viesaki” iegādājušies gaļas gatavināšanas un vītināšanas iekārtu, kā arī plāno ražot medījumu konservus. Pašlaik saimnieki izmēģina dažādas receptes.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.