Foto-LETA/AFP

Apgalvojums Nr. 3 3


Vadone nepieļauj agrīni nobriedušo, jauno sivēnmāšu pārošanos

Reklāma
Reklāma
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 13
RAKSTA REDAKTORS
Krista Draveniece: Inga Spriņģe, lūdzu, nemelojiet!
Lasīt citas ziņas

Pret šādiem apgalvojumiem jāiebilst zināmā mērā: vadone novērš agrīni nobriedušo, jauno sivēnmāšu pārošanos, jo tā atvaira tēviņus. Bet kā nu tur bija? Allaž atrodas kāds krūmiņš… un kamēr vadone ir aizņemta ar uzmācīgo aplidotāju aizbiedēšanu no saviem bērniem, tikmēr kāds cits tēviņš pamanās kādu jauno sivēnmāti tomēr aplekt.

Apgalvojums Nr. 4

Nobrieduši tēviņi nepieļauj jauno sivēnmāšu vairošanos

CITI ŠOBRĪD LASA

Nobrieduši tēviņi novērš jaunu sivēnmāšu pārošanos, jo tie šādas mātītes nevar aplekt, tā uzskata daudzi mednieki. Arī šis apgalvojums ir bioloģiski nepamatots. Lai gan ir spēcīgas norādes par to, ka vecāki tēviņi tiešām vasaras briedumā ir neauglīgi, kas vismaz attiecās uz pāris nebrīvē turētiem tēviņiem (Weiler, 2011.). Taču, tāpat kā ir jaunās sivēnmātes, tā arī ir jaunie sivēnu tēviņi, un pat tad, ja nobriedušie tēviņi viena vai otra iemesla dēļ nav spējīgi aplekt jaunās mātītes, šo darbiņu var paveikt kāds jaunāks ruksis, kas vēl nav iesaistījies dienas gaismas ciklā, bet jau ir sasniedzis dzimumbriedumu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.