
Ir sācies smaržīgais un garšīgais Latvijas (un ne tikai) zemeņu laiks. Zemenes – to garša sevī ietver tik daudz – bērnības atmiņas, vasaras sajūtu, vitamīnus un laimes sajūtu. Svaigas, saulē nogatavojušās ogas ne tikai lutina garšu kārpiņas, bet arī bagātina mūsu organismu ar C vitamīnu, antioksidantiem un šķiedrvielām. Nekas neliecina par vasaras klātbūtni tik nepārprotami kā pirmā sauja Latvijas zemeņu – ar pienu, bez piena, uz maizes vai vienkārši tāpat. Taču šajā rakstā viss nebūs skaisti un gardi vien.
Saņēmu mūsu lasītājas Daces vēstuli. Kā var noprast pēc rakstītā, viņa ir pensionāre, kuru šī gada zemeņu cenas ir nepatīkami pārsteigušas: “Labdien, cienījamā redakcija! Rakstu jums ar sašutumu un arī sirds sāpēm. Šodien devos uz veikalu un pa ceļam ieraudzīju zemeņu stendu. Nolēmu šoreiz pie tā apstāties, jo sajutu kārdinošu zemeņu smaržu. Bet tad ieraudzījusi cenu – 12 eiro kilogramā –, es vienkārši apstulbu. Vai tiešām? 12 eiro ir adekvāta cena par ogām, kuras bērnībā ēdām bļodām?
Es neesmu cilvēks ar lieliem ienākumiem, bet vēlējos iepriecināt mazbērnus – viņi tik ļoti gaida tās pirmās ogas. Taču sapratu, ka par šādu cenu ogas nopirkt nevaru atļauties. Kurš vispār var atļauties maksāt tādu naudu par zemenēm? Es diemžēl ne. Devos tālāk bez zemenēm un nedaudz skumja.”
Jāsaka, ka tieši šodien arī es devos zemeņu “medībās” – fantastiski gardas Inčukalnā audzētas zemenes stendā pie veikala Saulkrastu novadā maksāja 10 eiro. Piekrītu, tas nešķiet lēti, taču, būsim godīgi, pie šābrīža cenām un visiem ikdienas izdevumiem ir skaidrs, ka cena ir atbilstoša produktam. Zemeņu audzēšana nav viegls darbs, tas prasa daudz enerģijas, naudas un citu resursu. Un zemniekiem, kas to dara, arī ir jādzīvo, jāpabaro ģimene un jāspēj samaksāt saviem darbiniekiem.
Starp citu, nolemjot veidot šo rakstu, pašķīru atpakaļ, jo atcerējos, ka par zemenēm rakstīju jau 2023. gada jūnijā. Tobrīd pašlasīšanā zemeņu vidējā cena bija 3 eiro par kilogramu, bet jau salasītas maksāja, sākot no 5 eiro par kilogramu. Inflācijas ietekme te ir acīmredzama! Tā pavisam ļoti aptuveni sakot, cena ir dubultojusies 2 gadu laikā. Bet ne jau tikai zemenēm, vai ne?
Protams, protams, ir varianti, kā tomēr ietaupīt. Krietni lētāk maksā poļu vai citu valstu importētās zemenes. Bet jārēķinās, ka garša nav tāda, kā vietējām ogām. Tiesa gan, no Polijas vestās garšo salīdzinoši labi.
Aprunājos ar sievieti, no kuras šodien pirku ogas, viņa arī saka, ka šobrīd šīs ir vien pirmās ogas, kad sezona ieskriesies, cenas noteikti samazināsies. Esam pacietīgi!
Vēl kāds ieteikums – dodieties uz tirgu! Tur vienmēr būs lētāk nekā uzpucētajos stendos pie lielveikaliem! Un, protams, visgardāk un, iespējams, arī lētāk sanāk audzēt pašiem – kaut podā uz balkona vai pie loga. Tad arī kļūst labāk saprotams, kāpēc šīs karaliskās ogas maksā tik, cik maksā.
Cik esi gatavs maksāt par 1 kilogramu gardu vietējo zemeņu?