Iegādājies kartupeļus, bet tie ir ar zaļu nokrāsu? PVD skaidro, ka pieeja “tas nekas” nederēs 0
Kāda satraukusies LA.LV lasītāja pievērsa mūsu uzmanību kartupeļu kvalitātei veikalos. Viņa novērojusi, ka arvien biežāk tirgū redzami kartupeļi ar izteiktu zaļu nokrāsu, kas raisa bažas par to kaitīgumu. Lasītājai radušies jautājumi – vai šādi kartupeļi varētu būt kaitīgi veselībai un vai vispār ir ieteicams tos iegādāties.
Lai noskaidrotu patieso situāciju, LA.LV sazinājās ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), kas sniedza atbildes uz visiem interesējošajiem jautājumiem.
PVD Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vadītāja vietniece Inese Levane skaidro, ka apzaļojošies kartupeļi nav tikai estētiska problēma. Gaismas ietekmē kartupeļos paaugstinās glikoalkaloīdu, īpaši solanīna, daudzums.
Šī viela koncentrējas galvenokārt kartupeļa mizā un neiesniedzas dziļāk par aptuveni trim milimetriem, taču pietiek ar nelielu daudzumu, lai mainītos garša un kartupelis kļūtu rūgts. Turklāt solanīns saglabājas arī pēc vārīšanas, un kaut gan daļa šķīst ūdenī, šo ūdeni noteikti nedrīkst izmantot ēdiena gatavošanā, piemēram, mērces gatavošanā. Drošākais veids, kā no solanīna izvairīties, ir kartupeļu rūpīga nomizošana.
Lai gan kartupeļiem nav izstrādāti specifiski tirdzniecības standarti, tirgū drīkst nonākt tikai nekaitīgi un kvalitatīvi produkti. Par sākotnējo atbilstību nekaitīguma prasībām atbild audzētājs, bet par produktiem pēc to nonākšanas tirdzniecībā – tirgotājs, kuram jānodrošina, ka kartupeļi tiek glabāti vēsumā un tumsā, lai tie nezaudētu savas īpašības.
Viņa skaidro, ka pārāk liela gaismas iedarbība veikalos var izraisīt kartupeļu apzaļošanos.
Kā rīkoties pircējam?
Ja pircējs pamana zaļus kartupeļus tirdzniecībā, PVD aicina vispirms informēt tirgotāju, bet, ja situācija netiek risināta, sazināties ar Pārtikas un veterināro dienestu, kas sūdzību izvērtēs. Levane norāda, ka šādas sūdzības dienests saņem regulāri – piemēram, novembrī tika saņemtas divas ziņas par apzaļojušiem kartupeļiem un viena no tām apstiprinājās. Attiecīgajā veikalā kartupeļi tika pāršķiroti un neatbilstošās partijas izņemtas no apgrozības.
Par konkrētiem veselības riskiem, ko var radīt solanīns, PVD iesaka konsultēties ar medicīnas vai uztura speciālistiem, tomēr eksperti uzsver, ka zaļas nokrāsas un rūgti kartupeļi nav ieteicami lietošanai uzturā.



