Apmeklējot konditorejas un kafejnīcas, vecāki parasti uzticas, ka bērniem pasniegtie deserti būs piemēroti viņu vecumam, proti – nesaturēs alkoholu. Taču kādas mammas pieredze raisa nopietnas bažas par šādu paļāvību. Sievietes astoņus gadus vecais dēls populārā konditorejā ēda “Pavlovu” ar ķiršiem brendijā. Diemžēl neviens par to nebrīdināja.
Deserta ēšanas laikā bērns sajuta nepatīkamu garšu. Tikai vēlāk mamma uzzināja, ka “Pavlova” ir ar ķiršiem brendijā. Tāda veida informācija nekur nebija norādīta, personāla reakcija uz notikušo arī nepatīkami pārsteidza.
Sieviete stāsta: “Ar bērniem apmeklējām “Kūkotavu”. Dēlam nopirku “Pavlovu”. Ēdot viņš sūdzējās, ka iekšā ir kaut kas ļoti negaršīgs. Vēlāk no cita klienta izdzirdēju frāzi – bezalkoholisko “Pavlovu”. Pārjautāju pārdevējai, kas desertā ir? Man atbildēja, ka ķirši ir brendijā (ielieti deserta viducī). Pie cenas, vitrīnā nekāda brīdinājuma, ka desertā ir alkohols, nebija. Par šo arī mutiski nebiju informēta pirms iegādes, un manam astoņgadīgajam bērnam tādējādi sanāca pagaršot alkoholu.
Personāla attieksme diemžēl bija rupja – atvainošanās netika izteikta, pārdevēja bija neapmierināta, ka es izteicu pretenziju. Bērns kūku neapēda – 6 eiro vējā. Alternatīva arī netika piedāvāta. Dalos ar notikušo, lai citi cilvēki būtu informēti un uzmanītos, jo pēc likuma alkoholu bērniem nevar pārdot, bet desertos – laipni lūgti, pat nebrīdina.”
Sazinoties ar “Kūkotavas” pārstāvjiem, saņemam informāciju, ka maziem bērniem šis deserts netiek pārdots.
“Mūsu darbinieki parasti vienmēr brīdina par to, ka šī “Pavlova” satur alkoholu.
Diemžēl, šoreiz mūsu meitene to neizdarīja, jo dāma veica pasūtījumu uz konkrēto produktu, un kasierītei likās, ka pircējs jau zina, kas tas par desertu.
Tā, protams, ir mūsu vaina. Klientei mēs labprāt atvainotos, bet pie mums viņa ar šo problēmu nav vērsusies.
Turpmāk izmainīsim cenu zīmītē aprakstu, norādot pilno sastāvu, lai šādi pārpratumi vairs nerastos. Bērniem šo produktu nepārdodam. Paldies, ka vērsāt mūsu uzmanību uz šo nepilnību, ko noteikti novērsīsim,” sacīja “Kūkotavas” pārstāve.
Šis gadījums aktualizē jautājumu – vai un kā kafejnīcās jānorāda, ka pārdotais produkts satur alkoholu? Kā norāda PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Svetlana Aļminoviča – Miļjanoviča: “Uz “ķiršiem brendijā”, kas izmantoti kā kūkas sastāvdaļa vai citiem konditorejas izstrādājumiem, kuru gatavošanā tiek izmantots alkohols, piemēram, tiramisu, neattiecas Alkoholisko dzērienu aprites likuma prasības.
Prasības par to, kāda informācija jānorāda nefasētai pārtikai (ēdiens kafejnīcā, tostarp kūkas, ir nefasēta pārtika), ir noteiktas Ministru kabineta noteikumos Nr. 595 "Prasības informācijas sniegšanai par nefasētu pārtiku". Saskaņā ar šiem noteikumiem, kafejnīcā jābūt rakstiski norādītam kūkas nosaukumam un kūkas sastāvā esošajām vielām, kas izraisa alerģiju vai nepanesību, piemēram, ka produkts satur riekstus.
Savukārt informāciju par pārējām kūkas sastāvdaļām sniedz mutiski, ja tā tiek pieprasīta. Tirdzniecības vietā jābūt norādei par to, kur un kādā veidā pircējs var saņemt šo informāciju.”
Vai kafejnīcām būtu obligāti jānorāda, ka desertā ir alkohols?



