Foto – Timurs Subhankulovs

– Jūs pieminējāt 18 paaugstinātās gatavības rotas. Vairāku gadu laikā! Vai tad tās būs izvietotas pierobežā? 24


– Rotām būs specializācija – prettanku, pretgaisa, ar speciālistiem masu iznīcināšanas ieroču jautājumos u. c. Tās būs dislocētas dažādās vietās, un tajās būs vietējie cilvēki. Pamatuzsvars to izvietošanai tiks likts uz Latgali, Vid­zemes austrumu daļu un Sēliju, taču arī Kurzemē tās būs, jo mums jāsargā arī savas ostas. Latgalē šo rotu zemessargus apmācīs darbam ar prettanku ieročiem. Tāpat Latgalē būs vairākas pretgaisa aizsardzības rotas, lai draudu gadījumā reaģētu tur, un krīzes situācijā zemessargiem nevajadzētu braukt cauri visai valstij, ja pieņemam, ka potenciālais ienaidnieks ir austrumos.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TESTS: atbildi uz 10 vienkāršiem jautājumiem un mēs pateiksim, cik izglītots tu esi!
TV24
Mūrniece: “Notiek psiholoģiskās operācijas pret mūsu iedzīvotājiem. Tiek mēģināts manipulēt un radīt nedrošības sajūtu”
Lasīt citas ziņas

– Jūs sakāt, ka daudzi vēlas būt zemessargi. Kādas prasības cilvēkam jāizpilda un kādām īpašībām viņam jābūt, lai viņu uzņemtu zemessardzē?

– Prasības ir noteiktas ar likumu. Kandidātam jābūt vismaz 18 gadus vecam, viņš nedrīkst būt saistīts ar pretvalstiskām organizācijām, kas pastāvēja līdz 1991. gadam, nedrīkst būt krimināli sodīts, kā arī jābūt atbilstošam veselības stāvoklim. Viņam jābūt gatavam izpildīt atbilstoši savam vecumam noteiktos fiziskās sagatavotības normatīvus. Ir svarīgi, lai jaunajiem zemessargiem būtu atbilstoša veselība. Negribu nevienu aizvainot, tomēr tas ir būtiski, lai cilvēks, stājoties mūsu struktūrās, būtu vesels – gan fiziski, gan psihiski. Uz autovadītāja tiesībām jau nevar pretendēt cilvēki, kas nav garīgi veseli, kur nu vēl pretendēt uz ieroci, kur atbildība ir krietni lielāka. Tas ir ļoti nopietni, jo bieži cilvēkiem šķiet – ja cilvēks ir patriotisks, tad var stāties zemessardzē, bet visiem gluži dot ieročus nevaram. Par saviem karavīriem un zemessargiem uzņemamies atbildību, un vēlāk mums ir jāmaksā kompensācijas, ja cilvēks ir sabojājis veselību.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.