Foto: Alans Setons

Kad Dienvidamerika bija iekarota, starp konkistadoriem izplatījās leģendas par “Z” pilsētu, kas atgādinot Senās Grieķijas pilsētvalstis. Spāņu konkistadors Fransisko Oreljana bija pirmais, kurš uzdrīkstējās gar Rionegro doties leģendas meklējumos, taču neko neatrada. 0


1906. gadā Karaliskā Ģeogrāfijas biedrība – organizācija, kura finansē daudzas zinātniskas ekspedīcijas – aicināja Persiju Fosetu izpētīt apvidu starp Brazīliju un Bolīviju. Viņš pavadīja Mato Groso reģionā 18 mēnešus, un doma par zudušo pilsētu ceļotāju sāka gluži vai vajāt. Fosets noslēpumaino pilsētu, kura it kā bijusi pārbagāta ar sudrabu un kuru apdzīvojusi noslēpumaina rase, nodēvēja par “Z” pilsētu.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Daži jūtas kā no ķēdes norāvušies, citi otru reizi uz tā paša grābekļa neuzkāps. Es… nekad nevēlos tur atgriezties” – Līnas stāsts par tikšanu prom no krīzes centra 14
10 produkti, kas “svilina taukus” un paātrina vielmaiņu
Prezidenta izbrauciens ar riteni pārvērties Daugavā ieslīdējušas jaunietes glābšanas misijā 117
Lasīt citas ziņas

1925. gadā Fosets devās kārtējā ekspedīcijā uz “Z” pilsētu – tā bija vislabāk nodrošinātā no visām viņa ekspedīcijām, to finansēja gan Karaliskā Ģeogrāfijas biedrība, gan laikraksti. Savā pēdējā vēstulē uz mājām sievai Ninai Fosets rakstīja: “Dažās dienās ceram iziet cauri šim apvidum… Tev nav jābažījas par jelkādu neveiksmi.”

Tā bija pēdējā ziņa no Foseta, un nekādas viņa diezgan daudzskaitlīgās ekspedīcijas pēdas neizdevās atrast nevienai no vairākām glābšanas misijām.

CITI ŠOBRĪD LASA
Nav atrasta arī noslēpumainā “Z” pilsēta, taču pēdējos gados, pateicoties augstu attīstītām tehnoloģijām, Gvatemalas, Bolīvijas, Brazīlijas un Hondurasas džungļos uzietas vairākas senpilsētas, kā arī reliģisko kultu vietas. Iespējams, reiz izdosies atrast arī pilsētu, kura radīja “Z” pilsētas leģendu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.