Foto: Alans Setons

Zelta pilsēta Eldorado 0


Gandrīz kopš pirmā brīža, kad eiropieši spēra kāju Jaunajā kontinentā, viņu iztēli kairinājuši nostāsti par leģendāru pilsētu, kurā viss veidots no zelta – Eldorado. To gadu simteņiem ilgi meklējuši kā avantūristi un dārgumu mednieki, gan arī nopietni zinātnieki – pirmie, alkstot savām acīm skatīt neiedomājamās bagātības, kuras it kā glabā noslēpumainā senpilsēta, – otrie – cerot but pirmie, kas senās pasaules kartē iezīmē vēl vienu nozīmīgu punktu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 3
Lasīt citas ziņas

Ziņas par Eldorado nāk no Muiskas cilts leģendām. Kad ciltī tika iecelts jauns karalis, viņu pie Gvatāvijas ezera izģērba kailu, no galvas līdz kājām pārklāja ar zelta putekļiem, un tad uzsēdināja uz grezni izdekorēta plosta, kas bija piekrauts ar zeltu un dārgakmeņiem. Karalis ar plostu iebrauca ezera vidū, kur kalpotāji ziedoja dārgumus dieviem, tos sasviežot ūdenī.

Muiskas par Eldorado – apzeltīto – dēvēja nevis vietu, bet gan personu, proti, katru jauno karali, taču rietumnieku uztverē tas kļuvis par simbolu tādai vietai, kur iespējams ātri iegūt bagātību.

CITI ŠOBRĪD LASA
Vairākas reizes konkistadori un to sekotāji centušies Gvatāvijas ezeru nosusināt, taču, kaut gan izdevies ūdenslīmeni pazemināt pietiekami, lai tā piekrastē atrastu dažādus dārgmetāla priekšmetus, ezera dziļais centrs uzticīgi glabā savus noslēpumus. Lēš, ka ezerā varētu būt dārglietas 300 miljonu dolāru vērtībā – taču, iespējams, to neizdosies nekad noskaidrot, jo kopš 1965. gada ezers pasludināts par aizsargājamu teritoriju.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.