Raža – 150 tonnas dienā 14

Ejam pār lauku. Tur redzams, ka liela grupa darbinieku vāc kāpostus. Pieejam klāt pie garas vagas, un man atļauj pamēģināt nogriezt kāpostgalvu. Mani apmācīt nāk kāpostu griešanas eksperte Dzirkstīte Baltiņas kundze, kura ir arī viena no divām kāpostu vākšanas brigadierēm. Izrādās, pareizi nogriezt kāpostu nemaz nav tik viegli… Ar vienu roku kāpostgalva ir jānoliec, tad jāpagriež tā, lai liekās lapas nokristu, un pats grieziens ir jātaisa perfekti taisns. Tas ir tāpēc, lai uzglabājot kāpostgalviņa labi “sagultos” ar citām, neradot tām bojājumus. Pēc nogriešanas kāpostgalviņa ir ļoti rūpīgi jānoliek vagā uz kāpostu lapām, lai nekādā gadījumā tā netiktu pat neredzami traumēta. Ja ir kaut vai mikrotrauma, kāposts noliktavā sāks bojāties. Pēc dažiem piegājieniem, jau varu nogriezt kāpostgalvu pareizi.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

Jums te ir daudz kāpostu ražas vācēju. Cik tonnas kāpostu darbinieki novāc vienā dienā, un cik ilgi viņi strādā?

Ražas laiks ilgst veselus trīs mēnešus, jo audzējam dažādas šķirnes. Šie sezonas darbinieki novāc 150 tonnas dienā un to dara ātri un ļoti rūpīgi. Kā jūs redzat, nogrieztās kāpostgalviņas tiek uzmanīgi cilātas, un, pat metot pa gaisu kā basketbola bumbu, piekabē stāvošais darbinieks katru kāpostgalviņu noķer un saudzīgi novieto traktora piekabē esošajās kastēs vešanai uz noliktavām vai pārstrādi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Turklāt ražas laiks ir tikai viens process, bet padomājiet par audzēšanas laiku! Vienā gadā mēs iestādām aptuveni piecus miljonus kāpostu stādiņu! Un mēs esam izkalkulējuši, ka ik gadu izravējam aptuveni 2000 kilometrus, kā mēs sakām, “ar rociņām”. Ja apvienotu visas kāpostu vagas vienā garā, taisnā vagā, tā sniegtos no Rīgas līdz Berlīnei. Runājot par statistiku, vēl interesanti pieminēt, ka mūsu traktori gadā nobrauc 20 000 kilometru – mēslošanas, irdināšanas un rušināšanas darbos.

No lauka braucam uz ražotni. Kā jau gaidīju, tā ir liela. Dodamies ekskursijā pa daudz un dažādām telpām, jo izrādās, ka “Dimdiņu” produktu klāsts ir patiešām plašs. Bet, pirms sākam ekskursiju, Normunds un viņa kolēģi mūs pacienā ar īstu vitamīnu “bumbu” – skābu kāpostu sulu. Tā ir nopērkama arī Rimi un citos veikalos dažādu izmēru pudelītēs. Nav noslēpums, ka skābu kāpostu sula ir bagāta ar vitamīniem. Atceros, jau bērnībā skolā bērniem stāstīja, ka jūrnieki, lai nedabūtu cingas slimību, kas rodas no C vitamīna trūkuma, garos jūras pārbraucienos dzēra skābu kāpostu sulu. Papildus C vitamīnam, kas kāpostu sulā ir vairāk nekā citronā, šajā sulā rodami B1 un B2 vitamīni un dabiski antioksidanti, kas izvada toksīnus. Ir arī teorijas, ka sula palīdz ārstēt kuņģa čūlu, kā arī regulēt svaru…

Normunds mums ar lepnumu parāda nesen, 2015. gada jūnijā, iegūto BRC – NSF sertifikātu.
Kas ir BRC sertifikāts, un ko tas nozīmē?

Tas ir starptautisks globālais standarts drošai pārtikai. Par kāpostiem mēs rūpējamies visu audzēšanas un ražošanas ciklu no sēkliņas līdz gala produktam, un to apliecina “Global G.A.P.” sertifikāts, kas apliecina labas lauksaimniecības praksi. Šis sertifikāts tiek lietots visā pasaulē kā kvalitātes standarts, un BRC sertifikāts apliecina pilnīgu produkta kvalitāti un izsekojamību līdz konkrētam pircējam.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.