Ciemos priekšapstrādes darbnīcā 14

Sākam ekskursiju ar kāpostu priekšapstrādes “darbnīcu”.

Reklāma
Reklāma

Kas te notiek?

Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
Lasīt citas ziņas

Šeit kāpostgalviņas tiek apstrādātas, lai pēc tam izmantotu dažādos ēdienos un salātos vai vestu uz veikaliem, lai pārdotu kā svaigus kāpostus. Vispirms kāpostgalvas tiek nomazgātas, tad sašķirotas, bet pēc tam tām noņem ārējās lapas.

Ievēroju, ka kāposta kacenam tiek veikti iegriezumi. Kāpēc tā?

CITI ŠOBRĪD LASA

Kacens satur ļoti daudz dabiskā cukura, kuru mēs gribam saglabāt, bet, tā kā tas ir ciets, kacenu vēlams iegriezt, lai tālākā apstrādē tas tiktu vienmērīgi sagriezts.

Kāpostu apstrādes cehā ir milzīga aparatūra, kurā ēvelē kāpostus. Man ļauj iemest dažas kāpostgalvas, lai tās tiktu saēvelētas plānās strēmelītēs. Sajūta kā metot grozā basketbola bumbu. Tālāk kāpostu strēmelītēm pievieno burkānus, cukuru, sāli un ķimenes. Šo darbu veic darbiniece, kura prasmīgi pieliek vajadzīgo daudzumu. Jauniegūtā masa tiek apgrozīta īpašā, cementa maisītājam līdzīgā mašīnā, lai visas strēmelītes vienmērīgi sajauktos ar garšvielām. Pēc tam tās nonāk lielā kublā, kur ik pa laikam strādnieks ar milzīgiem muskuļiem un gandrīz 20 kg smagu koka stampu stampā kāpostus. Šie kāposti tālāk tiek nogādāti uz tvertnēm, lai skābētos.

Skābēšanas un štovēšanas knifiņi

Publicitātes foto


Cik ilgi kāposti skābējas?

Dažādām kāpostu šķirnēm tas ir atšķirīgi: agrie kāposti ir gatavi piecās dienās, bet vēlākās skābējas līdz 10 dienām. Pēc skābēšanas procesa kāposti tiek safasēti spainīšos un citos iepakojumos, tiek uzlikts derīguma termiņš, un tie ir gatavi vešanai uz veikaliem. Kā jau to apliecina mūsu BRC sertifikāts, šis ir pilnībā caurskatāms process. Mēs zinām, no kura stādiņa ir izaudzis katrs kāposts un kurā spainītī tas beigās nokļūst. Tas nav bezpersonisks process.

Dodamies uz štovēšanas “departamentu”. Arī te paveras fantastisks skats. Pie milzīga katla, kurā ir simtiem kilogramu kāpostu, ļoti muskuļots un vīrišķīgs jauns vīrietis ar koka lizi maisa kūpošus kāpostus. Viņš man nevilšus atgādina par jūrniekiem kuģu kurtuvēs vai tērauda smēdes darbiniekiem. Process ir fiziski ļoti iespaidīgs! Un tādi katli ir vairāki. Turpmāk, kad pie savas plīts sautēšu kāpostus, šī aina man vienmēr būs prātā.

Ir ļoti svarīgi, lai pēc tam, kad kāposti ir izsautēti, tie tiek tūlīt safasēti un mudīgi atdzesēti. Tas nodrošina kvalitāti, garšu un ilgāku glabāšanu. Recepte štovētiem kāpostiem mums ir īpaša – sena un saņemta mantojumā no vecvecākiem, tāpēc precīzu recepti mēs neatklājam.

Reklāma
Reklāma

Ejam tagad uz citu dārzeņu “darbnīcu”.

Te mēs gatavojam vārītas pupiņas, pelēkos zirņus un tvaicētas bietes. Iedomājieties, cik daudz laika tiek ietaupīts mūsdienu saimniecēm un saimniekiem! Nav jāmērcē zirņi un pupiņas un nav jāvāra, bet tūlīt var likt lietā. Tāpat ar bietēm, kas parasti tik ilgi vārās. Mēs tās piedāvājam jau nomizotas, pat sarīvētas.

Pelēko zirņu paciņas mani īpaši iepriecina, jo tagad mūsu Latvijas lielie pelēkie zirņi ir iekļauti arī Eiropas aizsargājamo ēdienu sarakstā. Pelēkie zirņi ir bijis svarīgs latviešu ēdiens jau gadsimtiem ilgi pirms tam, kad Eiropā 19. gadsimtenī ieveda kartupeļus.

Nevarēju iedomāties, ka “Dimdiņu” ražotnē ir tik daudz roku darba. Ar prieku redzu, ka cilvēki strādā ar lielu mīlestību. Cik jums pavisam ir darbinieku?

Jā, roku darbs ir redzams katrā solī. Mēs jau smejamies, ka katra kāpostgalva tiek paņemta rokās vismaz sešas reizes. Un tad vēl nāk klāt gatavošana un iepakošana, kas arī notiek ar roku darbu. Pie mums strādā vairāk nekā simts cilvēku, no kuriem aptuveni 80 strādā pastāvīgi visu gadu un vēl 20 – sējas un stādīšanas laikā pavasarī un tad atkal rudenī, ražas vākšanas laikā.

Esam nokļuvuši līdz vietai, kur visi “Dimdiņu” gatavie produkti ir apkopoti izstādē.

Normund, lūdzu, izstāstiet, kas jums te ir?

Šeit ir visi mūsu dažādie produkti. Skābētie kāposti ir gan ar burkāniem, gan āboliem, dzērvenēm un pat ar papriku, bet štovētie – gan jau iecienītie, gan jauns veids ar šampinjoniem (ļoti gardi!). Savukārt svaigie kāposti ir citronu marinādē un speciālā marinādē “Smailie”. Un tad vēl pupiņas, zirņi un bietes, gan tvaicētas, gan marinētas.

Mēs esam ļoti priecīgi par jauno “Piknika” līniju. Lai taupītu cilvēkiem laiku un lai būtu veselīgi salāti, kurus var ņemt līdzi piknikā, uz darbu vai vienkārši baudīt tos mājās, mēs izveidojām jaunu salātu sēriju ērtos 400 – 500 g trauciņos. Starp citu, trauciņi ir ļoti kvalitatīvi, tāpat kā mūsu pazīstamie spainīši. Domājot par ekoloģiju un apkārtējo vidi, tos var izmantot daudzas reizes pēc kārtas.

Piknika sērijā ir pieejami biešu salāti, Korejas burkānu salāti, marinēti kāposti ar bietēm un ķiplokiem un marinēti kāposti ar burkāniem un papriku.

Skatos, ka jums ir arī kāpostu iepakojums, uz kura rakstīts BIO…

Tā kā esam sākuši audzēt arī BIO kāpostus, tad mums jau ir pirmais BIO produkts, un tie ir BIO skābēti kāposti ar burkāniem.

Mēs arī pievēršam uzmanību tam, ka ir liela atšķirība, kādos iepakojumos klienti vēlas pirkt mūsu produktus – cik liela ir ģimene, vai pirkums ir svētkiem vai viesībām, vai varbūt to vēlas iegādāties kafejnīca savām vajadzībām. Arī kafejnīcas ir mūsu klientu vidū. Tāpēc mums ir, piemēram, daudzveidīgi štovētu kāpostu iepakojumi: 500 g, 750 g, 1 kg un 2 kg. Korejas salātus piedāvājam pat 3 kg iepakojumā, bet svaigos kāpostus ar burkāniem marinādē – 10 kg spainī.
Kā jau runājām ārā, kale jeb lapu kāpostu laukā, mums ir prieks, ka tagad Latvijas pircējiem ir pieejams šis vitamīniem un minerālvielām bagātais produkts. To audzējam pirmo gadu un pārdodam fasētu svaigā veidā. Tāpat audzējam kāpostus “Gumma”, kas ir tīteņkāposti, ļoti ērti izmantojami kāpostu tīteņu vai suši pagatavošanai – tie nav jāvāra – aplej ar verdošu ūdeni, un pēc 3 minūtēm tie ir gatavi pildījumam.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.