Raivis Dzintars
Raivis Dzintars
Foto – Valts Kleins

– Vai bērnībā reizēm darījāt blēņas? 34


– Es arī tagad reizēm daru! Tiesa, es labprātāk to definētu nevis kā blēņas, bet gan kā darbošanos ārpus ierastiem rāmjiem. Pieaugušajiem tas var sagādāt diskomfortu, tomēr ikvienam – un it īpaši bērnam – ir svarīgi saglabāt brīvu un radošu skatu uz pasauli. Man prieks, ka varu to vērot arī savos bērnos. Mums taču ir vajadzīgi nevis paklausīgi roboti, bet radošas personības, kas tiecas pilnveidoties un meklē efektīvākos veidus, kā īstenot iecerēto.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 71
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 125
Lasīt citas ziņas

Bet par bērnības blēņām mani skolotāji noteikti varētu stāstīt gari un plaši. Reiz sakūdīju klasesbiedrus pirms stundas iegādāties katram pa maisiņam ar skābiem kāpostiem. Ienāk skolotāja, visa telpa smaržo, bet mēs ēdam ziemas vitamīnus. Radoši, vai ne? (Smejas.) Citreiz skolotāja galdu nokrāmējām ar kaktusiem. Vai pirms kontroldarba ieslēdzāmies klasē un atslēgu paslēpām puķupodā. Zvans uz stundu, bet skolotājs netiek iekšā…

Arī kauties skolā sanāca daudz. Tāds bija laiks un vieta – pusaudža gadi pagāja Avotu, Stabu un Ģertrūdes ielas rajonā. Deviņdesmitajos gados brīžam jākaujas bija gandrīz katru dienu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ar mani neklājās viegli. Mācījos es labi, biju aktīvs, rīkoju dažādus klases un skolas mēroga pasākumus, šajā ziņā biju skolotājiem sabiedrotais, tomēr arī galvassāpes esmu sagādājis. Īsāk sakot – negribu izskaistināt pagātni.

– Atgriežoties pie jūsu iepriekš teiktā, gribu piebilst, ka jebkurš radošs process ir savā ziņā izlaušanās.

– Tieši tā! Blēņas reizēm ir signāls, ka cilvēkā mājo dumpinieks. Tikai jāprot šo dumpinieku pareizi ievirzīt, lai enerģiju viņš izmantotu labiem mērķiem. Visi lielie atklājumi un sasniegumi ir ārpus iemītajām takām un ierastās komforta zonas. Ja iesim tikai iestaigātus ceļus, neuzdrīkstēsimies skatīties tālāk, dziļāk, augstāk, būsim mūžīgie atražotāji, nevis radītāji. Tāpēc es vēlos, lai manos bērnos būtu iekšējais dzinulis, kas liek darīt vairāk, nekā citi no viņiem sagaida. Un arī mūsu tautā lai ir šī uzdrīkstēšanās. Mums ir apbrīnojami daudz talantīgu cilvēku, mums ir spēcīgs potenciāls. Tikai jāļauj tam izpausties.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.