90. gadu vidū, kad Zīgerista partija guva negaidīti labus panākumus Saeimas vēlēšanās, viņš pārsteidza Latviju ar līdz tam neredzētiem priekšvēlēšanu šova paņēmieniem, piemēram, lidoja pie vēlētājiem ar helikopteru.
90. gadu vidū, kad Zīgerista partija guva negaidīti labus panākumus Saeimas vēlēšanās, viņš pārsteidza Latviju ar līdz tam neredzētiem priekšvēlēšanu šova paņēmieniem, piemēram, lidoja pie vēlētājiem ar helikopteru.
Foto no privātā un no “LA” arhīva

Ziedoņa Čevera valdībā Zīgeristam bija paredzēts ekonomikas ministra postenis, bet Saeima šo valdību neapstiprināja. Zīgerists tāpat nevarētu pildīt ministra pienākumus, jo nebija apguvis latviešu valodu pienācīgā līmenī. Viņam pašam ir cita versija par tā laika notikumiem. “Es gribēju iesēdināt “bandītus” cietumā un turēt tik ilgi, līdz viņi atdotu tautai nozagto naudu. Eiropa sāktu klaigāt par jaunu “diktatoru”, bet pēc dažām dienām Latvijas mafija mani nošautu vai nogremdētu Daugavā ar betona bluķi pie kājām,” laikrakstam “Vesti Segodņa” savulaik stāstīja Zīgerists. 4

“Ja mēs būtu tikuši valdībā, būtu citādi. Diemžēl liktenis mums nedeva šādu iespēju,” stāsta kādreizējais Zīgerista cīņubiedrs Odisejs Kostanda. “Bet ir tāds teiciens: “Tev piedots tiks, ja nevarēji, nemūžam ne, ja negribēji!” Mēs gribējām, bet nesanāca.”

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

Zīgerista partija vēl centās iekļūt arī 7. Saeimā, bet saņēma tikai 1,7% balsu. Nelīdzēja arī tas, ka vēlētājiem tika dalīta zeme, kas esot atvesta no Kārļa Ulmaņa kapavietas Turkmenistānā. “Nožēlojams ir cilvēks, kurš ar šiem pīšļiem mēģina būvēt sev politisko virsbūvi,” Zīgerista rīcību komentēja Valsts prezidents Guntis Ulmanis.

Pēc neveiksmes vēlēšanās Zīgerists aizgāja no Latvijas politikas, jo sapratis, ka šeit esot ieradies par agru un Latvija viņu vēl nesaprot. “Man visu laiku bija iekšēja izjūta, ka esmu nokļuvis cūku aizgaldā un pats negribu sasmērēties,” par mūsu politisko vidi kādā intervijā izteicās Zīgerists. 2003. gadā viņš gan atkal mēģināja ietekmēt politiskos procesus Latvijā, iesaistoties kampaņā pret mūsu valsts pievienošanos Eiropas Savienībai. Presē tika publicētas Zīgerista reklāmas ar lozungu “Staļins to nepaveica – bet ES Latviju pazudinās”. Zīgerists uzskaitīja vairākus argumentus, kādēļ pievienošanās ES varētu nebūt tik rožaina, kā to attēloja tā laika Latvijas politiskā elite. Piemēram, viņš pareģoja, ka Latvija zaudēs “veco labo latu”, eiro izraisīs cenu kāpumu, bet Rīgā un citās pilsētās par pašvaldības vadītājiem kļūs krievi. “Latvijas jaunatne kā bēgļi lielā skaitā pametīs šo zemi. Mēs kļūsim par vecu zemi un lēnām izmirsim,” 2003. gadā brīdināja Zīgerists.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai gan kopējais vēstījuma tonis bija pārāk pesimistisks un Staļina piesaukšana bija nevietā, tomēr nevar noliegt, ka daudz kas no Zīgerista pareģotā ir piepildījies: lats ir nomainīts ar eiro, Rīgā saimnieko Ušakovs, bet simtiem tūkstošu Latvijas iedzīvotāju aizbraukuši uz citām ES dalībvalstīm. “Joahims dzīvoja Vācijā un redzēja gan Eiropas Savienības stiprās, gan vājās puses. Tagad notiekošais liecina, ka viņam bija taisnība,” uzskata Kostanda. Taču pats Zīgerists tagad intervijā atzīst, ka pievienošanās ES un NATO tomēr bija pareizs solis.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.