Andrejs Mežmalis
Andrejs Mežmalis
Foto – Timurs Subhankulovs

D. K.: – Pērn runāju ar zinātnieci no Anglijas, kura bijusi bērns, kad māte ar viņu devās Otrā pasaules kara bēgļu gaitās, tēvs – kritis leģionā. Mani izbrīnīja viņas uzskats: “Nevajag 16. martā iet pie Brīvības pieminekļa, pasaulē to nesaprot.” 32


– Tajā ziņā amerikāņi latvieši situāciju izprata vislabāk. Latviešu leģionāru vēsture ir pētīta krustu šķērsu – to darījuši sabiedrotie, vācieši, latviešu vēsturnieki. Neviens leģionārs nekad nav bijis iesaistīts kaut kādās civiliedzīvotāju slepkavībās vai citās nelietīgās darbībās, viņi vienmēr ir atradušies frontē un tikai frontē.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
FOTO. Tuvojas ceriņu laiks! Esi uzmanīgs – neatnes ar tiem mājās nabadzību un raizes
Viņas ir kā radītas šai lomai! TOP 5 vislabākās mammas saskaņā ar zodiaka zīmi 6
Lasīt citas ziņas

Vai esat lasījuši grāmatiņas, ko Padomju Savienība propagandas nolūkos izdeva 60. – 70. gados? Vienu tādu sauca “Kas ir Daugavas vanagi?”, tulkota daudzās valodās. Pirmo reizi to ieraudzīju angļu valodā ASV Kongresa bibliotēkā Vašingtonā. Tolaik padomju vara bija nolēmusi, ka kaut kas ir jādara saistībā ar ārzemēs dzīvojošajiem baltiešiem. Jo latvieši, igauņi, lietuvieši bija vislabāk organizētās kopienas, viņi bija nodibinājuši apvienoto baltiešu komiteju (Joint Baltic American National Commitee), kurā bija Amerikas latviešu apvienība, tāpat igauņu un lietuviešu organizācijas, kas kopīgi cīnījās par Baltijas valstu brīvību. Čeka mēģināja kompromitēt aktīvos sabiedriskos darbiniekus ārzemēs (par to, kā tas tika darīts, visu atklāti izstāstīja uz ASV pārbēgušais čekas majors Imants Lešinskis). Grāmatiņā “Kas ir Daugavas vanagi?” bija publicētas safabricētas kolāžas un klāt publikācijas, ka leģionāri esot bijuši iesaistīti ebreju šaušanā. Uz to pamata tika ierosinātas prāvas, bet visi apvainotie tika attaisnoti. Šīs grāmateles saturs bija patvaļīga vēstures viltošana, nekaunīgi meli. Taču, ja ko tādu dara nepārtraukti 30 gadus, tad ārzemēs uz sabiedrisko domu, tas, protams, atstāj iespaidu.

– Propaganda turpinās arī mūsdienās, turklāt ne tikai grāmatiņu formā. Tagad ir daudz vairāk iespēju – televīzija, internets…

CITI ŠOBRĪD LASA

– Tas gan. Tieši tajā laikā, kad Putins noliedza, ka Krievijas spēki iesaistīti Ukrainā, skatījos Amerikā televīzijas kanālu, kurā rādīja satelītuzņēmumus, kuros redzams – Krievijas bruņumašīnas iebrauc Ukrainā. Propagandu vienmēr var atmaskot.

– Lasītāji vaicājuši, kāpēc 16. martā piemiņas pasākumu piesaka “Daugavas vanagu” Limbažu nodaļa, nevis Centrālā valde.

– Limbažu nodaļa pasteidzās to izdarīt. Nav svarīgi, kas piesaka gājienu, galvenais, ka tas notiek.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.