Kristaps Andrejsons
Kristaps Andrejsons
Foto – Timurs Subhankulovs

  35

Vai esat plānojis veidot arī radījumu par latviešu leģionu, par ko ārzemēs joprojām ir dažādi mīti?

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Šobrīd mana tēma podkāstā ir Staļina laiki PSRS – eju cauri pirmsākumam. Ar nodomu iepriekš podkāstu sāku ar Hruščova laikiem, jo Otrais pasaules karš ir smaga tēma, par kuru viegli var sastāstīt muļķības. Par leģionu stāstīšu un gribu to izdarīt kvalitatīvi.

Par vēsturi stāstāt angliski, bet vai ir ieceres arī saturam latviešu valodā?

CITI ŠOBRĪD LASA

Veidošu “YouTube” kanālu jauniešiem, kurā humoristiski stāstīšu par politiku un dažādām tendencēm, piemēram, par korupciju. Ja mans produkts jauniešiem patiks, būšu ļoti priecīgs.

Krievijā jums esot atteikta vīza un arī izteikti draudi.

Jā, tā notika. Toreiz zvanīja sveši cilvēki no Sanktpēterburgas un izteica draudus. Man bija podkāsta epizode par atmodu, barikādēm un Viļņas traģēdiju. Krievijā togad tika rīkota konference par Viļņu, kuras mērķis bija pierādīt, ka lietuvieši esot šāvuši uz savējiem 1991. gada 13. janvārī. Man uznāca dusmas. Izpētīju, no kurienes Krievijas propaganda ņem naudu, kādas organizācijas un cilvēki no tās barojas, un uzliku to uz delnas podkāstā. Tā arī dabūju nevēlamās personas statusu. Es vēl nointervēju Putina bijušo sievu, taču Krievija to pasniedz kā viltojumu, kuru man esot pasūtījis “gosģeps” (ASV Valsts departaments. – Ģ. V.). Tagad tas viss ir noklusis, jo viņiem ir ar ko nodarboties – Navaļnijs u. c. opozīcijas aktīvisti.

Krievijā jūsu podkāstu joprojām klausās?

Esmu runājis ar klausītāju, kurš ir interneta trollis. Viņam Krievijā maksā ap 500 eiro. Katru nedēļu viņš manā profilā ieraksta ko nejauku un tad paziņo, lai izdzēšu. Viņi “troļļo” naudas dēļ – tur nav nekāda ideoloģiska pamata, un paši apzinās, ka laiž muļķības. Ciniskākais par Krieviju ir tas, ka straujš auditorijas kāpums manam podkāstam bija, kad Krievija bērnudārzos ieviesa militāros pulciņus, pat pēc aktīvās karadarbības Donbasā tāda nebija. Esmu saņēmis vēstuli arī no Doņeckas, kurā man vietējais uzņēmējs sūdzas, ka viņa mazo uzņēmumu iznīcina vietējās “varas iestādes”. Grūti arī to pārbaudīt, jo alternatīvu avotu nav, ir tikai Krievijas vēstījums, ka viss ir labi Doņeckas “tautas republikā”. Šādos gadījumos saku, ka klausītājs atsūtīja man vēstuli.

Reklāma
Reklāma

Jūsu vērtējums par pašlaik notiekošo Krievijā?

Regulāri sekoju opozicionāram Aleksejam Navaļnijam, blogeriem “Kaimikadze Dead”, Sašam Sotņikam un Krievijas sociālā tīkla “vKontakte.ru” kādreizējā vadītāja Pāvela Durova teiktajam. Izdaru secinājumus, ka Krievijā nākamgad varētu sākties pilsoņu karš. Rubļa kurss ir ļoti zems, cilvēki dzīvo nabadzībā. Atbalstu Navaļniju, ticu viņam. Par to vietējie nacionālisti mani ir lamājuši, bet kam tad izteikt savas simpātijas – vai Putintētiņam? Uzskatu, ka demokrātiska, pārējās valstis cienoša Krievija ir Latvijas interesēs. Mihailu Hodorkovski vienmēr interesējusi nauda, nav viņam politisko ambīciju. Domāju, ka Navaļnijs gan tagad gaidāmajās Krievijas prezidenta vēlēšanās netiks pielaists. Navaļniju kopumā uzlūkoju kā vīlušos cilvēku, un tas ir priekšnoteikums, lai Krievijā būtu par opozicionāru. Atcerēsimies, ka oficiālās varas piekritēji viņu apslacīja ar briljantzaļo šķidrumu. Krievijā nevar uz barikādēm iet ar ideālismu vien. Navaļnijs nav “Putina projekts”, ko par viņu reizēm apgalvo. Bijusī Krimas prokurore Natālija Poklonska gan tāda ir, tāpat kā žurnāliste Ksenija Sobčaka.

Populārākie vēstures podkāsti 

Labs veids, kā uzzināt par vēsturi un citām tēmām, ir klausīties datorā un mobilajās ierīcēs podkāstus jeb interneta raidījumus, kuri atšķiras ar vadītāju pieejas ilgumu un var būt veltīti atsevišķiem lielajiem vēstures blokiem.

“Stuff You Missed in History Class”. Viens no populārākajiem vēstures podkāstiem, kurā stāsta par lietām, kuras varbūt palaidāt garām vēstures stundās – gan par vareniem, gan dīvainiem notikumiem.

“History Extra”. Podkāsts ir kā papildinājums britu raidsabiedrības BBC vēstures žurnālam, un tajā apskata dažādas tēmas, piemēram, Mediči dzimtu, Staļina nāvi u. c.

“Hardcore History”. Žurnālists Dens Kārlins stāsta par vēstures notikumiem, izmantojot savu radošo “marsieša” domāšanas veidu. Viņš jautā, vai Aleksandrs Lielais bijis tikpat ļauns cilvēks kā Ādolfs Hitlers. Kas būtu apaču cilts, ja viņiem būtu mūsdienu ieroči? Vai mūsdienu civilizāciju gaida bojāeja? Podkāstā neatradīsiet akadēmisku vēsturi, un raidījuma vadītājs nemaz nav vēsturnieks.

“BackStory”. ASV vēsturnieku veidotie raidījumi katru nedēļu apskata kādu populāru jautājumu, izmantojot Amerikas vēstures brilles.

“The History of Rome”. Iknedēļas podkāsts par Romas impērijas uzplaukumu, lejupslīdi un kritumu.

Avoti: player.fm, itunes.apple.com

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.