Foto – Valdis Semjonovs

Ģ. Vikmanis: – Kādu atbalstu Polija sniedz 
Ukrainai? 2

– Polija un Ukraina ir dzīvojušas viena otrai kaimiņos gadsimtiem ilgi, esam dzīvojuši pat vienā valstī. Ir bijusi gan laba, gan slikta vēsturiskā pieredze. Mūsu, kā arī visas Eiropas interesēs ir, lai Ukraina būtu stabila, uzticama un demokrātiska valsts. Mums ir iespēja palīdzēt Ukrainai tās izvēlētajā ceļā. Tāpat kā mēs lēmām par savu ceļu 20. gadsimta 80. gadu beigās, tā tagad Ukraina ir izvēlējusies, kurā virzienā tā vēlas doties. Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis uzsvēris, ka bez brīvas Ukrainas nav brīvas Polijas. Mēs palīdzēsim Ukrainai reformu ceļā – pašvaldību, likumdošanas reformās, pretkorupcijas pasākumu nodrošināšanā, enerģijas taupīšanā. Viens no divpusējiem projektiem paredz arī Polijas un Ukrainas jauniešu padomes izveidošanu. Piemēram, energotaupības uzlabošanai nesen esam piešķīruši Ukrainai aizdevumu 100 miljonus eiro.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
FOTO. Haoss pirms Eirovīzijas lielā fināla: valstis nosoda Nīderlandes pārstāvja diskvalifikāciju, bukmeikeri nosauc pašreizējos favorītus
Kokteilis
FOTO, VIDEO. “Tu esi mūsu uzvara!” Dons ierindojas 16. vietā, uzvaras laurus Eirovīzijā plūc Šveices pārstāvis Nemo 35
Lasīt citas ziņas

V. Bērziņš: – Polija bieži ir runājusi par enerģētisko neatkarību. Vai Polijas balsi šajā jomā sadzird arī ES līmenī?

– Energoresursu piegādes jautājums mums ir ļoti svarīgs, jo tas saistīts ar drošību un ir politisks līdzeklis dažām energoresursu piegādātājvalstīm. Eiropas Komisija februārī nāca klajā ar dokumentu, kas veido ES enerģētiskās ūnijas pamatus, raksturo tās dažādus aspektus – enerģijas piegādi, enerģijas patēriņa mazināšanu un kaitīgo izmešu mazināšanu, kā arī pētniecību un attīstību enerģētikas jomā. Vienošanas par enerģētisko ūniju, kurā piedalās 28 valstis, būs citādāka nekā Polijas sākotnējais piedāvājums. Bet būtiski ir tas, ka ES sākas diskusijas saistībā ar noslēgto energoresursu piegādes līgumu atvērtības un pārskatāmības nepieciešamību, lai tie atbilstu ES likumiem. Pozitīvi vērtējams arī tas, ka šajos līgumos nevarēs iekļaut liegumu reeksportēt energoresursus. Otrs būtisks elements enerģijas ūnijā ir solidaritāte: ir nepieciešams pēc iespējas vairāk starpsavienojumu – jo vairāk to būs, jo būsim enerģētiski neatkarīgāki. Polija šogad pabeigs savu sašķidrinātās gāzes termināli. Lietuvai ir terminālis Klaipēdā. Būtiski ir būvēt starpsavienojumus ar Latviju. Tie ir dārgi projekti, bet ļoti, ļoti nepieciešami.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.