Valsts prezidents Kārlis Ulmanis vēro siena pļauju Igaunijas robežas tuvumā.
Valsts prezidents Kārlis Ulmanis vēro siena pļauju Igaunijas robežas tuvumā.
Attēli no žurnāliem “SVARI” (1928, 1929) un “MŪSU MĀJAS VIESIS” (1939)

Kā tikt pie laukstrādnieka? 6


Lai iegūtu papildu darba rokas, kopš 1923. gada saimniekiem bija jāvēršas vispirms Latvijas lauksaimniecības centrālbiedrības nodaļās, bet kopš 1936. gada – kādā no Latvijas lauksaimniecības kameras (LLK) 56 darba birojiem, kur pieteicās pilsētu bezdarbnieki un arī strādnieki un ierēdņi, kas vēlējās vasarās savus spēkus izmēģināt lauku darbos. Par to, cik laukstrādnieku lieta bija nopietna, liecina tas, ka Sodu likumā bija pants, kas paredzēja triju mēnešu cietumsodu vai naudas sodu līdz 300 latiem par cita saimnieka nolīgta laukstrādnieka pārvilināšanu. Savukārt laukstrādniekam, kas bija salīdzis vienlaikus ar vairākiem saimniekiem, draudēja mēnesis cietumā vai arī līdz 100 latu sods (nav gan ziņu, vai kāds tika šādi sodīts).

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
FOTO, VIDEO. “Tu esi mūsu uzvara!” Dons ierindojas 16. vietā, uzvaras laurus Eirovīzijā plūc Šveices pārstāvis Nemo 107
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 71
Lasīt citas ziņas

“Laukstrādnieku jautājuma atrisināšana ir pašu lauksaimnieku uzdevums,” tik visgudri izdevumā “Lauku Pastnieks” 1937. gadā izteicās LLK darba nodaļas vadītājs P. Lezdiņš. Tomēr vietējo strādnieku aizvien vēl trūka (algu starpības dēļ daudzi labāk izvēlējās strādāt monumentālajā būvniecībā, meža darbos vai dzelzceļu būvē u. c.), un laukstrādnieku ievešana Latvijā strauji attīstījās.

1932. gada ziemā, kad valstī tika reģistrēti gandrīz 40 tūkstoši bezdarbnieku, izrādījās, ka valstī atrodas arī septiņi tūkstoši viesstrādnieku. Arī toreiz daudzi neizpratnē raustīja plecus, nesaprotot, kur slēpjas šā ļaunuma sakne, jo vienlaikus miljoniem latu tika izdoti pabalstiem un organizējot sabiedriskos darbus. Kā noprotams no laikabiedru atmiņām, atbilde varētu slēpties arī pašu saimnieku attieksmē – vismaz daļai algot ārzemnieku šķita prestiži, turklāt algas ziņā viņi nevarēja būt tik izvēlīgi kā vietējie strādnieki. Tādējādi 1929. gadā valstī ieceļoja 16 071 strādnieks, bet 1937. gadā, pēc Iekšlietu ministrijas datiem, viņu skaits jau sasniedza 47,8 tūkstošus.

CITI ŠOBRĪD LASA
Oficiāli tā bija visai sarežģīta procedūra. Vispirms bija nepieciešama vienošanās ar attiecīgo valsti (30. gadu beigās Lietuva ļoti nelabprāt izsniedza šādas atļaujas). Strādniekus ārzemēs rekrutēja LLK pilnvarotas personas, sadalot tos atsevišķās grupās un sūtot uz Latviju. Pirms izbraukšanas pārbaudīja arī viņu veselību. Līgumā bija paredzēta āzemnieku minimālā alga (1937. gadā puišiem no 1. aprīļa līdz 1. decembrim 24 lati mēnesī, meitām 20 latu, bet no 1. decembra līdz 1. martam puišiem 18 latu un meitām 17 latu mēnesī) un citi nosacījumi, ko saimnieks nedrīkstēja pārkāpt. Saslimšanas gadījumā pret ārzemniekiem attiecināja to pašu sociālās apdrošināšanas sistēmu, ko pret vietējiem strādniekiem. Principā ārzemju laukstrādniekus Latvijā drīkstēja nodarbināt tikai tad, ja viņiem bija LLK darba nodaļas izsniegtas apliecības. Tomēr netrūka arī gadījumu, kad pierobežas apvidos strādnieki mēdza vienkārši pārnākt pāri robežai pie viņiem zināmiem saimniekiem.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.