Foto: New Africa/SHUTTERSTOCK

Ledusskapji “pa tukšo”! Digitālais šefpavārs radīs receptes pārtikas atlikumiem 1

Raivis Šveicars, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Lai risinātu pārtikas izniekošanas problēmu jeb tās nonākšanu atkritumos, “Rimi” ieviesis unikālu digitālu rīku “Iztukšo ledusskapi”, kas ar mākslīgā intelekta palīdzību ģenerēs receptes no produktiem, kuri atrodami cilvēku ledusskapjos.

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. 95 gadus vecās karalienes Elizabetes II pienākumus pārņēmis mazdēls princis Viljams un viņa sieva Keita Midltone 9
4 stundas
IR
Ilmārs Randers
Ziņas
Sabiedriskā transporta atlaižu haoss mājsēdē, pat satiksmes ministrs iebilst un nesaprot 53
10 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Hosams Abu Meri mājsēdes laikā spiests apgūt jaunas prasmes: sievai atteikt nevar! 27
5 stundas
Lasīt citas ziņas

Lēš, ka Eiropas Savienībā 20% no kopējās saražotās pārtikas apjoma nonāk atkritumos, kas rodas visā piegādes ķēdē – zemnieku saimniecībās, pārstrādes un ražošanas procesā, veikalos, restorānos un kafejnīcās, arī mājsaimniecībās. Izrādās, ka ēdienu regulāri izmet 80% cilvēku – visbiežāk augļus, dārzeņus un ēdienu pārpalikumus. Problēmas ir divas – pārāk daudz pērkam un gatavojam pārāk lielos apjomos.

Vides aizsardzības organizācija “Zaļā brīvība” uzsver, ka turīgajās valstīs, tostarp Latvijā, katru gadu atkritumos izmet tik daudz pārtikas, cik saražo visā Subsahāras Āfrikas reģionā. Kopumā ar visā pasaulē izmestās pārtikas daudzumu varētu pabarot trīs miljardus cilvēku. Jāatceras, ka vairāk nekā 800 miljoniem cilvēku pārtikas trūkst. Interesanti, ka pasaules nabadzīgākajos reģionos pārtikas atkritumu daudzums gada laikā veido tikai 6–11 kilogramus uz vienu iedzīvotāju, bet ES katru gadu viens cilvēks vidēji izšķērdē 180 kilogramus pārtikas, tā norāda ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Pētījumi rāda, ka pārtikas izmešanas problēma arvien palielinās, kaut gan ir sajūta, ka par to runājam ļoti aktīvi. Lai rastu risinājumu, skatījāmies arī ārpus kompānijas un pavasarī piedalījāmies akseleratorā, kurā meklējām inovatīvus veidus, kā cīnīties ar šo problēmu. Dānijas jaunuzņēmums “Plant Jammer” mums parādīja savu potenciālu,” jaunā rīka iepazīstināšanas pasākumā stāstīja “Rimi Baltic” sociālās atbildības stratēģijas un attīstības vadītājs Ludviks Aleļūns.

Viņš minēja vienkāršu piemēru – ja liellops nāk no Brazīlijas, tad tā izaudzēšanai vajag ierīkot ganības un uzbūvēt lielas fermas, nepieciešami arī dažādi resursi, piemēram, ūdens, pārtika. Liellops arī neaug tik ātri kā, piemēram, vistas. Tālāk gaļa jātransportē uz Latviju. Rezultātā, lai viens gaļas gabals nonāktu veikalos, jāpatērē ļoti daudz naudas, enerģijas un resursu. Ja beigās klients šo gaļas gabalu izmet miskastē, būtībā tiek izmesti miskastē arī visi resursi, kuri ieguldīti liellopa izaudzēšanai.

Jaunais mākslīgā intelekta rīks, kura izmēģinājuma versija jau iestrādāta “Rimi” interneta vietnē, ļauj lietotājam atzīmēt pieejamos produktus vai ēdienu atlikumus. Šajā brīdī pieslēdzas mākslīgais intelekts jeb virtuālais šefpavārs, kurš ģenerē veselīgas, kvalitatīvas receptes, kurās iekļautas izvēlētās sastāvdaļas. Lai rīku izmantotu, obligāti nevajadzēs ielogoties “Rimi” e-vidē, bet, ja gribēsiet, lai mākslīgais intelekts un to veidojošais neironu tīkls jūs atcerētos, būs jāakceptē t. s. “cookies” jeb sīkdatnes.

“Plant Jammer” rīku izstrādājuši kopā ar dažādiem pavāriem, balstoties uz galvenajiem maltītes gatavošanas pamatprincipiem, katrā ēdienreizē apvienojot dažādas garšas. Tāpat rīka izstrādē izmantota vairāk nekā viena miljona lietotāju pieredzes analīze un pareizas produktu pagatavošanas principi. “Rimi” uzsver, ka rīka lietotājiem pieejams teju neskaitāms recepšu klāsts – sacepumi, zupas, picas, makaronu ēdieni, salāti, tako, risoto, pīrāgi, sautējumi un daudzi citi ēdieni, kas piemēroti visdažādākajām gaumēm, arī vegāniem un veģetāriešiem. Būtiski, ka mākslīgais intelekts receptes personalizē atkarībā no porciju skaita, pieejamajiem produktiem u. c. faktoriem, piemēram, glu­tēna nepanesamības.

“Mēs cenšamies ne tikai atvieglot atbildes meklējumus uz vienu no biežāk uzdotajiem jautājumiem: ko šodien ēdīsim? – bet arī mudināt cilvēkus ēst veselīgāk, izmest mazāk pārtikas un dažādot savu ēdienkarti ar mūsu radītās platformas palīdzību,” sacīja “Plant Jammer” vadītājs Mikaels Hāse. “Kā parasti meklējam receptes – ierakstām meklētājā produktu, kuru gribam izlietot, un domājam, kuru recepti izvēlēties. Diemžēl recepšu ir tik daudz un tās ir tik sarežģītas, ka atmetam ar roku iecerētā puķkāposta izmantošanai un vienkārši izmetam to miskastē, tā vietā atkal uzvārot makaronus ar Boloņas mērci.”

Uzņēmums sadarbojas jau ar vairāk nekā 20 klientiem visā pasaulē un līdz 2025. gadam cer palīdzēt vairāk nekā 200 miljoniem cilvēku.

Pārtikas atkritumu rašanās galvenie iemesli:

Audzēšanas posmā – daļa no patēriņam derīgas pārtikas netiek novākta vai nogādāta pārstrādei vai ražošanai;

pārstrādes un ražošanas posmā – daļa no patēriņam derīgas pārtikas tiek izmesta dažādu infrastruktūras vai rūpniecības menedžmenta problēmu dēļ. Šajos abos sektoros ES rodas 39% pārtikas atkritumu;

transportēšanas posmā – daļa no pārtikas sabojājas vai nenonāk tirdzniecībā dažādu pārvadāšanas vai uzglabāšanas iekārtu un menedžmenta problēmu dēļ;

mazumtirdzniecības un citas izplatīšanas posmā – daļu izmet, jo augļi un dārzeņi tiek izbrāķēti neatbilstošu vizuālu standartu dēļ, ir neprecīzi prognozējams pieprasījuma daudzums, neatbilstoša produktu izvietošana un iepakojums, pārtika netiek pārdota pirms derīguma termiņa beigām;

sabiedriskās ēdināšanas posmā – daļa no pagatavotās pārtikas tiek izmesta pārprodukcijas dēļ. Šajā sektorā rodas 14% pārtikas atkritumu;

SAISTĪTIE RAKSTI

mājsaimniecībās – lielāko pārtikas atkritumu daļu rada pārtika, kas sabojājas, jo ir sagādāts vairāk, nekā var izlietot.

Avots: ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. 95 gadus vecās karalienes Elizabetes II pienākumus pārņēmis mazdēls princis Viljams un viņa sieva Keita Midltone 7
4 stundas
IR
Ilmārs Randers
Ziņas
Sabiedriskā transporta atlaižu haoss mājsēdē, pat satiksmes ministrs iebilst un nesaprot 52
10 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Hosams Abu Meri mājsēdes laikā spiests apgūt jaunas prasmes: sievai atteikt nevar! 20
4 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Vai populārajam mūziķim Laurim Reinikam ir meita? 62
2 dienas
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
Vairāku pret obligātās vakcinācijas piketu rīkotājs Šlesers saslimis ar kovidu 109
4 stundas
Lasīt citas ziņas
LE
LETA
Ziņas
Stacionēto Covid-19 pacientu skaits sasniedzis rekordu – slimnīcās ārstējas 1444 cilvēki 15
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
“Vai tiešām bija jānonāk līdz 3000 gadījumiem dienā, lai sāktu domāt?” Rajevskis komentē pašreizējo kovid situāciju Latvijā 38
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Pavļuts uzsācis vakcinēšanās kampaņu, personīgi zvanot senioriem, un aicina to darīt arī citus 59
2 stundas
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
Vairāku pret obligātās vakcinācijas piketu rīkotājs Šlesers saslimis ar kovidu 109
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Krievijā atkal jauno Covid-19 gadījumu skaita rekords
16:55
LE
LETA
Ziņas
Asiņaina izrēķināšanās Cēsīs: sieviete nogalina dzīvesbiedru
16:49
LL
Lilija Limane
Stāsti
Lai Rīga nepārsālītos un nomales nesabojātos! Tautas konservatorijas atvēršana Jelgavā rada jaunu posmu mūsu dzīvē 
16:36
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Gaidāmi siltuma rekordi! Bricis par laikapstākļiem šonedēļ 5
6 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Vai pašapliecinājumu var rakstīt uz visu mēnesi? 14
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Rīgā pie Akmens tilta Daugavā iebraukusi un nogrimusi automašīna 3
1 stunda
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Hosams Abu Meri mājsēdes laikā spiests apgūt jaunas prasmes: sievai atteikt nevar! 20
4 stundas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 25.oktobra līdz 1.novembrim: stāda krūmus un augļukokus, novāc pēdējos sakņaugus 1
3 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Dzejniece Magone Šutoviene šķiras no vīra un nolēmusi mainīt arī uzvārdu – uz pavisam jaunu 32
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kariņš: Spēki ārpus valsts kurina savstarpēju nesaprašanos, cenšoties Latvijā izveidot naidīgas nometnes 86
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Pārsvarā gaidāms apmācies laiks. Laika prognoze otrdienai
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Vidzemē pa viensētām klaiņojošais lācis, iespējams, tiks likvidēts 56
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Iereibis vīrietis, dusmojoties par Covid-19 ierobežojumiem, mēģina aizdedzināt Ministru kabineta durvis 22
4 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīgie biezpiena plācenīši ar dārzeņiem
2 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. 95 gadus vecās karalienes Elizabetes II pienākumus pārņēmis mazdēls princis Viljams un viņa sieva Keita Midltone 7
4 stundas
IR
Ilmārs Randers
Ziņas
Sabiedriskā transporta atlaižu haoss mājsēdē, pat satiksmes ministrs iebilst un nesaprot 52
10 stundas
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Esam savā ziņā kļuvuši par celmlaužiem!” “Prātinieki” pārsteidz ar sensacionālu koncertfilmu, kas skatīta jau 31 valstī 3
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Šī vakcīna satur augstāku antigēnu devu.” Zavadska atklāj, kurai vakcīnai ir vislielākā efektivitāte pret Covid-19 98
1 diena
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Latvijā uzsnidzis pirmais sniegs 12
1 diena
LA
LA
Ziņas
“Bagāti ministri nabadzīgā valstī – tas ir neētiski,” Liepnieks par algu palielināšanu valsts amatpersonām 72
1 diena
MZ
Monika Zīle
Ziņas
Monika Zīle: Lai kā arī šobrīd būtu, ne Šlesers, ne Gobzems augstu nepalēksies 44
22 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Vai traģēdiju varēja novērst? Publicētas fotogrāfijas pēc nelaimes ar Boldvinu filmēšanas laukumā 8
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Izskan versija par valsti, kur varētu notikt Maira Brieža cīņa pret Džeiju Opetaju 1
19 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Cienīsim mūsu latviešu valodu un nebaidīsimies to nosaukt vārdā, arī darba sludinājumos! 18
1 diena
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Todien laika apstākļi braukšanai bijuši nejauki. Vai Irēnai bija iespēja izvairīties no sadursmes? 11
1 diena
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
“Bērnu svētki sākas ar šāvienu krūtīs.” Kādu sodu piespriedusi tiesa šāvējam Jurijam? 8
1 diena
VB
Vija Beinerte
Stāsti
Vija Beinerte: Kā es uzveicu slepkavu jeb mans Covid-19 pieredzes stāsts 256
1 diena