Ala ar 20 vārdiem 6


Kāds patiesībā bijis senais, īstenais lielākās un svētākās alas vārds, paliks mums nezināms. Neapšaubāmi, ka paši līvi šo vietu, šo savu templi sauca pavisam citādi. Bet kā? Lībiešu Upuralas – šo nosaukumu sāka lietot mācītāji un vācu zinātnieki, kā arī pētnieki no citām valstīm. Līvu pēdējam templim ir ļoti daudz dažādu nosaukumu un variantu. Vairāk nekā jebkurai citai dabas un vēstures vietai Latvijā. Šī ala saukta arī par Bartolomeja jeb Bērtuļa alu, pēc tuvējās katoļu kapelas par godu Svētajam Bartolomejam (latviskojot – Bērtulim).

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Lasīt citas ziņas

Alu un vēlāk abas alas sauca arī par Kuiķules alām, par Svētupes, Svētciema alām, par Lībiešu, Lībju, Līvu Upuralām un vienkārši par Upuralām. Bet 20.  gadsimta pirmajā pusē pierakstītajās daudzajās teikās šīs alas tautā sauktas par Velnu, Velna un Vella alām.

Kā viņi jāsauc? Lībieši vai līvi?

Daži simti, kas vēl atlikuši no šīs senās, noslēpumainās tautas, vēlas, lai viņus sauktu par līviem. Viņi 12. gadsimtā deva vārdu Livonijai – vēsturiski nozīmīgam, stipram valstiskam veidojumam, kas bija lielāks par tagadējo Latviju un pastāvēja vairākus gadsimtus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viņi ir Latvijas pamatiedzīvotāji, kas sākotnēji mita vairāk nekā desmitdaļā tagadējās Latvijas zemes. Viņu mājvietas bija pie visiem lielajiem ūdeņiem. Viņi runāja savā valodā. Par šīs savdabīgās somugru tautas ceļiem un veidošanos nav īstas skaidrības vēl šodien.

Bet klinšu rakstu vietas un senās upuralas (kulta alas) atrodas tikai kādreiz lībiešu (līvu) apdzīvotajās zemēs. Tūkstošiem toponīmu (vietvārdu) iezīmē līvu apdzīvotības areālu.

Tagad Āfrikas lībieši taisa lielo revolūciju un liek par sevi runāt visai pasaulei. Domāju, ka nav vajadzības mūsu lībiešus saukt vienā vārdā ar Āfrikas melnīgsnējiem lībiešiem, ja mūsu somugru etnosam ir senais līvu vārds. Tāpēc es turpmāk lietošu līvu nosaukumu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.