Vis, vis, vis… 6


Neviena cita ala Latvijā un laikam arī Baltijā nav tik daudz un tik rūpīgi pētīta jau tālā senatnē kā Līvu Upurala. Jau baznīcu vizitāciju protokolus 1641. un 1674.  gadā varam uzlūkot kā savdabīgus pētījumus ar alā upurēto (ziedoto) mantu uzskaitījumu. Tās ir senākās rakstīto vēstures avotu ziņas par upurēšanu (ziedojumiem) alās. Visa 19.  gadsimta garumā Līvu Upuralas apmeklēja daudzi baltvācu un citi ievērojami zinātnieki. Šo alu jau 17. gadsimtā sāka apmeklēt ceļotāji (ekskursanti), kaut gan šeit nebija maģistrālo ceļu. Šeit saglabājušies visvecākie smilšakmeņos iegravētie uzraksti ar gadskaitļiem 1647, 1664 (abos alu atzarojumos), 1667, 1670 – vislielākā 17.  gadsimtā iegrebto gadskaitļu koncentrācija. Līvu Upuralā 1971. gadā pirmoreiz Latvijā atklāti petroglifi (klinšu zīmes). 1973. gadā šeit pirmoreiz Latvijā notikuši arheoloģiskie izrakumi alā, vadītājs Juris Urtāns Arheoloģiskajos izrakumos ir atrasts vislielākais upurēto priekšmetu skaits kādā svētvietā – 628 monētas un 35 citu veidu priekšmeti un arī ēdienu paliekas, kas alā likti septiņu gadsimtu garumā (no 14. līdz 19. gadsimtam).

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Viņas ir kā radītas šai lomai! TOP 5 vislabākās mammas saskaņā ar zodiaka zīmi 6
Kokteilis
FOTO. Tuvojas ceriņu laiks! Esi uzmanīgs – neatnes ar tiem mājās nabadzību un raizes
Lasīt citas ziņas

Kopš 1967. gada ala ir arheoloģijas piemineklis, valsts aizsardzībā kā kultūrvēstures objekts. Kopš 1977.  gada ala ņemta valsts aizsardzībā kā ģeoloģiskais dabas piemineklis.

Tā ir mana mūža ala, kur pirmajā pētniecības aizrautīgajā trakumā par mata tiesu gandrīz zaudēju dzīvību. Būtu kļuvis par lielāko upuri šajā alā, ja Jānis Lasmanis nespētu mani izvilkt no pilnīgi bezcerīga iesprūduma alas skavās, kad skābeklis jau bija izelpots.

CITI ŠOBRĪD LASA
Šajā pazemē 1971. gadā izstrādāju alu pētniecības un uzmērīšanas metodiku, pēc kuras tagad tiek mērītas visas Latvijas alas un kas lietota līdz šodienai. Tagad precīzākais alu uzmērītājs un pilnīgāko alu plānu attēlotājs ir Ansis Opmanis. Līvu Upuralas ir trauslākā un visvairāk apdraudētā tūrisma vērtība Latvijā un arī viens no visvairāk apdraudētajiem kultūrvēstures dārgumiem.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.