“Lejnieku” saime – Valdis un Artūrs Ozoliņi, kā arī topošā vedekla Baiba ar Zānes šķirnes kazlēniem (mamma Dace aizņemta kārtējās siera porcijas siešanā).
“Lejnieku” saime – Valdis un Artūrs Ozoliņi, kā arī topošā vedekla Baiba ar Zānes šķirnes kazlēniem (mamma Dace aizņemta kārtējās siera porcijas siešanā).
Foto: Ingrīda Mičāne

Mājražotājs pandēmijas laika nišā. Kā pandēmija piespiež Mālpils novada saimniecību ražot puscieto sieru 5

Ingrīda Mičāne, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

“Mājražotājs šodien dzīvo labi, ja vien ir atradis savu tirgus nišu un prot saimniekot gudri,” uzskata Mālpils novada saimniecības “Lejnieki” jaunais saimnieks Artūrs Ozoliņš.

LA
LA.LV
Stāsti
“Lūdzu, piedodiet par mūsu stulbumu un vieglprātību…”: latviete atklāj baisu pieredzi, kā viņas vīru dažās dienās “aprija” kovids 53
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Vai četri darbinieki tagad jāved mājās no darba atsevišķi, ja tāpat visa diena pavadīta kopā? 36
10 stundas
LA
LA
Ziņas
“Ne jau Šlesers vai Gobzems šķeļ sabiedrību, bet Pavļuts,” Helmanis uzskata, ka veselības ministram jāatkāpjas 250
13 stundas
Lasīt citas ziņas

Jau kopš 2006. gada “Lejnieki” ir sertificēta bioloģiska saimniecība, kurā audzē piena kaziņas.

Savulaik sākuši ar gaļas kazām un aitām, taču šis bizness īsti nav atmaksājies, tādēļ pēc nopietnas izvērtēšanas palikuši pie piena kazkopības.

CITI ŠOBRĪD LASA

Patlaban ganāmpulkā ir 100 slaucamas kaziņas, piens tiek pārstrādāts turpat saimniecībā. Divreiz nedēļā uz Rīgas un Siguldas bioveikaliņiem tiek vests pasterizēts kazas piens, trīs veidu jogurti, divu veidu baltie sieri, kūpināts siers, siers ar ķimenēm, trīs veidu smērējamie sieri, kā arī biezpiens.

Saražoto pārdod arī tirdziņos, kā arī virknei pastāvīgu klientu – lielākoties jaunajām ģimenēm, kur cieņā veselīgs dzīvesveids un biopārtika.

Attīstības pamats

Artūrs stāsta – savulaik tēvam bija veselības problēmas, tādēļ mediķi ieteikuši dzert kazas pienu. Tas palīdzējis, nu ģimene pārliecināta, ka kazas piens ir ne tikai vērtīgs, bet no tā var arī pagatavot ne mazāk produktu kā no govs piena – sākot ar sieru un beidzot ar dažādiem konditorejas un kulinārijas izstrādājumiem.

“Sākām ar dažām kaziņām, tagad to jau ir krietni vairāk, no tām apmēram 100 ir slaucamās kazas. Lai sasietu kilogramīgu siera rituli, vajag apmēram 15 litrus piena. Šobrīd slaucam vidēji ap diviem litriem no kaziņas, bet plānojam šo rādītāju palielināt, liekot akcentu uz ģenētiku, uz labiem šķirnes dzīvniekiem,” teic Artūrs.

Ikdienas rūpes par ganāmpulku gulstas uz pašu pleciem – Artūrs atbild par tehnikas parku un lauku apstrādi, kur audzē lopbarībai nepieciešamos kviešus, auzas, miežus un lauku pupas, kā arī sienu.

Baibas pārziņā ir kazu slaukšana un barošana, mamma Dace sien sierus, bet tēvs Valdis visus saražotos labumus ved pārdot.

Ģimenes saimniecībā cits citu var aizstāt, tā ka palīgi klāt jāņem vien uz siena laiku un labības kulšanu. Ar darbiniekiem gan neklājas viegli, grūti atrast uzticamu un strādāt gribošu cilvēku, turklāt Mālpilī ir vairāki starptautiski uzņēmumi, kur vairums darbspējīgo jau ir atraduši darbu.

Neko neizniekot

Taujāts, kā kovidsērga ietekmējusi kazas piena produkcijas noietu, Artūrs atzīst, ka vienubrīd samazinājums bijis līdz pat 20%. Lielie veikali turpināja strādāt, bet mazie bioveikaliņi un tirdziņi aizvērās, tā ka bija palikuši tikai privātie pircēji.

Bet ko tad darīt ar pienu, kas slaucams katru dienu?

“Piena bija daudz, noiets bremzējās. Ja esi ielicis darbu, patērējis elektrību un citus resursus, nenāk prātā visu izmest.

Pārtikas produktus izniekot nedrīkst, tādēļ izstrādājām recepti un sākām ražot nogatavināto sieru. Svaigais jāpārdod ātri, puscietais var stāvēt pāris mēnešu.

Šobrīd tas ir viens no mūsu populārākajiem produktiem, tā ka esam uz pareizā ceļa. Ideju ir daudz, spēj tik visu īstenot!” tā Artūrs.

Bez starpniekiem

Savukārt taujāts par sadarbību ar pienrūpniekiem, viņš ir atturīgs. Lielie uzņēmumi uz kazas pienu pagaidām skatoties distancēti. “Cesvaines piens” pirms dažiem gadiem ar vērienu paziņojis par kazas piena uzpirkšanu, tagad – klusums.

“Diemžēl nesanāca. Tur vajadzīgi lieli apjomi, ko spēj sagādāt kooperatīvs, bet tam kazkopji vēl nav gatavi. Turklāt, lai stātos kooperatīvā, jāmaina saimniekošanas forma un jātur vismaz 500 slaucamas kazas, attiecīgi jāpērk tehnika un jāalgo cilvēki. Ja pats visu pārstrādā, tas ir citādi. Pircējiem gan ieteikums sekot, ko pērk – vai tā tiešām ir bioprodukcija ar attiecīgu sertifikātu un zaļo lapiņu uz iepakojuma.”

Spēles noteikumi – dažādi

Saimniecība saņem valsts subsīdijas par šķirnes dzīvniekiem, par bioloģisko saimniekošanu, kā arī platību maksājumus. Viss jau būtu labi, bet gribētos līdzvērtīgus spēles noteikumus, uzskata saimnieks.

“Bijām pieteikušies 12 000 eiro atbalstam piena vārāmā katla iegādei. Uzrakstījām projektu (izmaksas – 500 eiro), diemžēl palikām aiz svītras, jo priekšroka lielākiem ražotājiem. Nopirkām katlu par savu naudu. Gribētos arī, lai atbalsts mazajiem lauksaimniekiem nonāktu pie tiem, kas tiešām ražo, nevis pie “dīvāna zemniekiem”.

Pietiek paskatīties sludinājumus, kur piedāvā pļavu ar noteikumu, ka tu aizvāc prom sienu. Arī mūsu novadā ir tādi zemnieki, kas “sēž” uz Eiropas naudas. Vēl sāpe ir pārliecīgas prasības.

Tiešmaksājumos esam ES valstu saraksta apakšā, bet ar prasībām pret zemnieku – visai augstu. Tas, kas citviet prasībās definēts kā “ieteicams”, mums tulkots kā “obligāts”.

Bija laiki, kad pārbaudes nāca no visām institūcijām – pa trijām dienā, visi pārbaudīja vienu un to pašu. Gribējās teikt – nu ļaujiet taču strādāt! Tagad gan paliek labāk – vai nu esam uzaudzējuši biezāku ādu, vai birokrātija beidzot samazinās,” tā Artūrs.

Bet jautāts, ko valsts varētu darīt mazo zemnieku labā, viņš atbild – derētu atbalsts kārtīgām apmācībām: “Esam izgājuši nepieciešamos kursus, bet ar to un pašmācībām ir par maz. Vidējā biosaimniecība nokuļ ap 2,5 tonnām no hektāra, bet jātiecas uz lielāku ražu.

Mācāmies savus lauku apsaimniekot gudri, kas ik gadu vainagojas ar labākiem rezultātiem gan ražas palielinājuma ziņā, gan nezāļu ierobežošanā.

Konvencionālie zemnieki labi zina augu prasības, jo viņiem ir ļoti spēcīga mācību materiālu bāze, bet man pašam jāatrod veids auga pabarošanai bioloģiskajā sistēmā.

Skaidrs, ka biosaimniecībai jābūt pilna cikla saimniecībai. Neredzu finansi­ālu izdevīgumu tikai graudkopībā, ja saimniecībā nav mājlopu. Kā bez kūtsmēsliem vari pabarot zemi ilgtermiņā? Tikai ar starpkultūrām un zaļmēslojumu augsnei nevar iedot visu, ko vajag.

SAISTĪTIE RAKSTI

Tādēļ mācāmies, eksperimentējam, apmeklējam izstādes, pieredzes apmaiņas braucienus, bet tik un tā gadās “uzkāpt uz grābekļa”.

Bet skaidrs – ja mācīsies tikai no citu kļūdām, būsi pēdējais. Ja gribi iet pa priekšu un sasniegt vairāk, jāmācās no savām kļūdām, jāeksperimentē un jāceļ kvalitātes latiņa arvien augstāk,” rezumē Artūrs Ozoliņš.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
RE
Reklāmraksts
Laukos
ETERNIT bezazbesta šīferis – droša izvēle ikvienai saimniecībai! 1
3 dienas
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
Gatis Apsītis-Ozoliņš: “Kāpēc baļķiem cenas kāpušas?” 7
4 dienas
LE
LETA
Ziņas
Covid-19 izbraukuma vakcinācija šodien notiks Valkā un Aucē 14
4 dienas
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
“Nākotne laukos pozitīva, ja pievēršas modernizācijai un robotizācijai!” Zemnieki dalās pieredzē 12
5 dienas
LA
LA.LV
Stāsti
“Lūdzu, piedodiet par mūsu stulbumu un vieglprātību…”: latviete atklāj baisu pieredzi, kā viņas vīru dažās dienās “aprija” kovids 53
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Vai četri darbinieki tagad jāved mājās no darba atsevišķi, ja tāpat visa diena pavadīta kopā? 36
10 stundas
LA
LA
Ziņas
“Ne jau Šlesers vai Gobzems šķeļ sabiedrību, bet Pavļuts,” Helmanis uzskata, ka veselības ministram jāatkāpjas 250
13 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
“Šīs vakcīnas nepasargā no saslimšanas un letāla iznākuma:” pianists Vestards Šimkus publiski atklāj, ka nav un nebūs vakcinējies pret Covid-19 vīrusu 261
11 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Nepaiet ne minūte, kad jau dzirdu sirēnas no visām pusēm…”: mūziķis Jānis Jubalts lidostā ievārījis pamatīgas ziepes 24
1 diena
Lasīt citas ziņas
IP
Ilze Pētersone
Ziņas
“Ir pašvaldības, kurām nemaz neinteresē, ko bērni ēd!” Kas notiek skolu un bērnudārzu ēdnīcās? 10
12. oktobris, 2021
UG
Uldis Graudiņš

Laukos
Aizvadītās vasaras ekstrēmie dabas apstākļi ietekmēja visus lauksaimniekus. Kādu augļu un dārzeņu ražu izdevies šosezon izaudzēt? 3
11. oktobris, 2021
MS
Māra Skrīvele
Laukos
Neviena šķirne nav bez trūkumiem. Augļkopju pieredze un novērojumi par dažu ābeļu šķirņu audzēšanas īpatnībām 1
10. oktobris, 2021
MB
Māra Bērziņa
Laukos
Augu slimību un kaitēkļu izplatība oktobrī. Kādi aizsardzības pasākumi jāveic?
9. oktobris, 2021
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Mājražotāju skaits pēdējo pāris gadu laikā krietni audzis. Kas to sekmējis? 2
9. oktobris, 2021
LE
LETA
Laukos
Codē atklāts nelegāls gaļas produktu ražošanas uzņēmums, kas produkciju piegādājis daudzviet Latvijā 18
8. oktobris, 2021
LE
LETA
Ziņas
FOTO: Sācies pirmais mājsēdes vakars. Kas jāievēro iedzīvotājiem? 29
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Latvijā šobrīd augstākā saslimstība ar Covid-19 Eiropā 103
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Lokdauna” kontrolē uz ielām sola plašus policijas spēkus un zemessargu iesaisti 57
6 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Vai mājsēdes laikā drīkst pēc pulksten 20 doties uz lidostu? 8
1 stunda
VK
Vita Krauja
Stāsti
“Vienmēr esmu aizstāvējis šo laiku, kas ir tagad.” Intervija ar Kasparu Znotiņu
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Soctīklotājus aizkustina dēls, kurš tēva nopietno interviju televīzijā padara leģendāru 1
44 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Kas notiks, ja mājsēdes laikā nepieciešama santehniķa palīdzība? Skaidro policijas priekšnieks Ruks 2
5 stundas
AG
Andris Grīnbergs
Ziņas
Aptauja: Vai atbalstāt jaunos ierobežojumus? 80
3 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Ar dabas spēku pret slimošanu! Fitoterapeites pieredze: 5 labākās receptes vīrusu profilaksei
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Atbalstu uzņēmējiem algu subsīdijās maksās tikai vakcinētajiem. Kuras nozares nedrīkstēs pieteikties? 79
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Balkondārzs rudenī: kādus krāšņus augus izvēlēties dobītē pie loga, kad ārā jau ir vēss?
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
“Lūdzu, piedodiet par mūsu stulbumu un vieglprātību…”: latviete atklāj baisu pieredzi, kā viņas vīru dažās dienās “aprija” kovids 53
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Liepnieks: Laikā, kad Eiropā viss normāli strādā, mēs sēdēsim un dedzināsim aizņemtu naudu 132
1 diena
LE
LETA
Ziņas
No Covid-19 miris bijušais CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Krīzes nav vienādas, tāpēc ir grūti sagatavoties nākamajai.” Godmanis par sarežģīto krīzes vadības procesu 65
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Dziedātāja Laima Vaikule izmēģina citu pieeju, lai uzrunātu tos, kas nevakcinējas 73
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Latvieši rada robotu – kaitēkļu pētnieku. Kā tas strādā? 8
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Latvijā piektā zemākā vakcinācijas pret Covid-19 aptvere ES/EEZ valstu vidū
22:59
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
Cietslēdzi jeb lokdaunu kompensēs daļēji: algu subsīdijas varēs saņemt tikai vakcinētie darbinieki 3
22:41
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Soctīklotājus aizkustina dēls, kurš tēva nopietno interviju televīzijā padara leģendāru 1
22:21