Foto – Karīna Miezāja

– Ko vēsta meža resursu monitorings? 2


– Krāja Latvijas mežos palielinās, un ne tikai kopā mežos, bet arī ekspluatācijas fondā. Katrā piecu gadu ciklā mēs pārmērām milzīgu skaitu parauglaukumu. Ikgadējais koksnes pieaugums Latvijā ir ap 27 miljoniem m3 gadā, dabiskais atmirums – 7,5 miljoni, nocērtam tuvu 15 miljoniem. Oficiālie skaitļi par ciršanas apjomu ir nedaudz mazāki, taču to izskaidrot nav mūsu uzdevums. Monitorings konstatē katra iepriekšējā ciklā uzmērītā dzīvā koka likteni piecos gados. Iespējams, ka šo starpību sastāda neuzskaitītā koksne, tie desmit m3, ko meža īpašnieks katru gadu var nocirst bez apliecinājuma. Starpību, iespējams, rada dažādu formulu atšķirības, pēc kurām koku krāju novērtē katrs meža īpašnieks.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

– Kad notiks jaunās klimata laboratorijas atklāšana?

– Pašreiz tur uzstādām iekārtas, kuras beidzot esam iegādājušies pēc vairākkārt birokrātisku iemeslu dēļ atceltām iepirkuma procedūrām. Iekārtas nepieciešamas nākotnē sagaidāmā klimata simulēšanai, ņemot vērā prognozes, ka kļūs siltāks. Veģetācijas periods būs garāks, līdz ar to zāģbaļķus vajadzētu varēt izaudzēt ātrāk. Tāpēc meža selekcijai ir jauni izaicinājumi – jāmeklē iespējas šo efektu izmantot maksimāli. Tomēr nevaram ņemt sēklas no Polijas, Vācijas vai kādas citas uz dienvidiem esošas zemes, kur šobrīd ir tāds klimats, kāds nākotnē gaidāms pie mums. Iespējamas ekstremālas temperatūras svārstības, kādēļ importētie koki var nosalt. Svinīgo laboratorijas atklāšanu gribētos rīkot tad, kad būs izveidota otrā kārta un labiekārtota apkārtne. Diemžēl valsts iepriekš solītos papildu līdzekļus zinātnes infrastruktūras attīstībai ir atņēmusi, tos novirzot kaut kādai zinātnes konsolidācijai.

– Kā veidojas “Silavas” budžets?

CITI ŠOBRĪD LASA
– Uzdevumiem, kurus mums deleģē Meža likums, nozares finansējumu saņemam no Zemkopības ministrijas un Meža attīstības fonda. Sadarbojamies ar nozares komersantiem, esam veiksmīgi attīstījuši Meža nozares kompetences centra programmu. Būtisks finansējuma avots ir Izglītības un zinātnes ministrijas administrētie ES struktūrfondu līdzekļi, kas veido apmēram trešdaļu budžeta. Valsts nauda jeb zinātnes bāzes finansējums veido apmēram desmit procentus no mūsu budžeta. Diemžēl Latvijā liels lobijs ir tradicionāliem zinātnes sistēmas institūtiem, kuriem cita specifika un kuru darba rezultāts galvenokārt ir publikācijas svešvalodās, kas šai ministrijai liekas pats svarīgākais. Visticamāk, tāpēc arī “Silava” starptautiskajā izvērtējumā saņēma novērtējumu “trīs”. Tas nebūt nav slikts vērtējums, un tā izklāsts sakrīt ar mūsu institūta 2008. gadā formulēto stratēģisko mērķi – būt spēcīgam Latvijas valsts institūtam ar starptautisku sadarbību un attīstības potenciālu, radot zināšanas meža nozares attīstībai. Diemžēl Izglītības un zinātnes ministrija papildu struktūrfondu līdzekļus zinātnes attīstībai šajā periodā plāno iedalīt tiem institūtiem, kas novērtēti ar “pieci” un “četri”.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.