Foto – Shutterstock.com

Tieši šai tehnoloģiju priekšroku devušais uzņēmums “Sony” 2009. gada oktobrī vienā no izstādēm demonstrēja augstas efektivitātes barošanas bloka prototipu, kas pa gaisu pārraida enerģiju ar lielu lietderības koeficientu (pagaidām ļoti nelielos attālumos). “Sony” pārstāvji apgalvoja, ka pārraidīto jaudu pilnībā pietiekot vidēja izmēra šķidrā kristāla ekrāna televizora barošanai. Barošanas bloka tehniskie raksturojumi apliecina, ka ar jauno sistēmu patiesībā iespējams barot jebkādas iekārtas, kas patērē ne vairāk par 60 vatiem, taču – tikai līdz 50 centimetriem lielā attālumā. Turklāt uztvērējs saņem līdz 80% (!) pārraidītās enerģijas (60% – ja izmantots taisngriezis). 2


Izstrādātāji pauž, ka šis bezvadu barošanas bloks izmanto iepriekš minēto magnētiskās rezonanses efektu. Enerģijas raidītājā uzstādīts sākotnējais rezonētājs, bet uztvērējā – otrs. Par “Sony” izstrādājuma sākotnējo rezonētāju kalpo induktivitātes spole ar tinuma kvadrātveida šķērsgriezumu.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Viņas ir kā radītas šai lomai! TOP 5 vislabākās mammas saskaņā ar zodiaka zīmi 6
Kokteilis
VIDEO. Eirovīzijas uzvarētājs Nemo pāris minūtes pēc triumfa saplēš savu stikla mikrofonu 2
Lasīt citas ziņas

Jāpiebilst, ka vispār pēdējā laikā tieši magnētisko rezonansi aizvien biežāk izmanto elektroenerģijas pārraidei bez vadiem uz bezkontakta elektroniskajām viedkartēm, kā arī portatīvo iekārtu uzlādei, taču šāda metode nav lietota universālos barošanas blokos, kas nodrošina dažādu sadzīves iekārtu darbību.

Visbeidzot, nākas secināt – lai arī aprakstītie bezvadu barošanas avoti nav gluži bez trūkumiem (salīdzinoši nelielais darbības attālums un zemais lietderības koeficients), viss liecina, ka vairs nav tālu tas laiks, kad mūsu mitekļos izzudīs arī vadu mudžekļi. Pie konkrētiem barošanas avotiem cieši piesaistīti elektroaparāti no fantastu pasaules pārliecinoši pārcelsies tuvāk dzīves īstenībai.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.