Foto – Karīna Miezāja

Lidija arī Kultūras darbinieku tehnikumā mācījusi skatuves runu un vadījusi Dramatisko studiju vakara (maiņu) vidusskolā. “Nervu sistēma tomēr ir lietota un ne tikai darbā – savienot reālo dzīvi ar aktiera darbu nav nemaz tik vienkārši. Depresijas ir mūsu laika izteikta parādība. Mani nodarbina mūsdienās bieži pieminētās un sastopamās depresijas, un man piemīt tāda īpašība, ka vajag visu saprast. Saprast iemeslu un sakni, jo slimība ir tikai sekas. Arī kad darbā teātrī izlasu tekstu, man jāsaprot, kāpēc personāžs tā saka, kāpēc tā rīkojas – kur ir sakne, pamatiemesls,” par savu izzinātājas dabu spriež aktrise. 1

Viņa skatās un klausās intervijas televīzijā ar cilvēkiem, kurus ļoti augsti vērtē. Izlasījusi Alvja Hermaņa dienasgrāmatu un nodomājusi – cik jauki, ka es domāju tāpat, jūtu tāpat, nebaudot ne tuvu to pasauli, kuru iepazinis režisors! “Dažkārt skatos televīziju un redzu, ka tas iestudētais darbs nav nekā īpaša vērts. Maniem kolēģiem jāspēlē kaut kas sekls un lēts. Paliek žēl, jo zinu, ka aktieris var daudz vairāk un talantīgāk. Tad reizēm atkal kļūst skumji,” par mūsdienu dzīves peripetijām izsakās Lidija Pupure. Viņai ļoti patīk skatīties intervijas dzīvajā – tad iespējams sadzirdēt ne tikai izteikto, bet ieraudzīt arī nepateikto. Tas ir viens no mākslinieces hobijiem – cilvēku pētniecība. Lidijas kundze spējot nolasīt emocijas, izzināt cilvēku nepateiktās domas, sajūtas, pamanīt reakciju un motivāciju. Tas daudz ko dod aktrises darbam.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Agrāk viņa varējusi ļoti koncentrēties un domāt par darbu, pat atrodoties lielā pūlī, kas iedvesmoja, pat rosināja būt aktīvai. Tagad gribas būt vairāk vienatnē pašai ar sevi. Arī mājās. “Informācijas gūzmā, kura gāžas pār mums, tīri intuitīvi man gribas izolēties, būt mājās un klusumā. Kādā no intervijām lasīju – lai sadzirdētu dvēseli, jāaptur un jāapklusina miesa. Droši vien manā vecumā ir lielāka nepieciešamība būt pašai ar sevi. Man nekad nav vientuļi, esot vienai. Man ir ko domāt, es domās sarunājos ar sevi, arī ar draugiem un lomām.”

Patīk būt vienatnē

Daudzi nezina, ka Lidijai Pupurei ir vēl viena profesija – šuvēja. Nupat arī pielabojusi kādus savus svārkus. Lidija smaidot atzīst, ka apģērbs viņai ilgi nenovalkājas. Tā kleitiņa fotogrāfijā, kura Lidai redzama mugurā uz Ingrīdas Strodas grāmatas vāka, ir arī aktrises pašas tik sen šūta, tomēr vēl joprojām kā jauna, kaut gan brīdi iedevusi vēl māsai panēsāt.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Man ir tik skaisti audumi, bet es kaut kā tiem nevaru pieķerties. Domāju – vai man vajag? Šodien jau sievietes tā nepucējas, tagad ir cita attieksme. Pat Rietumos labi situēti cilvēki glītas drēbes dažkārt nopērk second hand veikalos. Daudzi mākslinieki tur atrod interesantas lietas izrādēm. Bet mēs kādreiz to darījām tā – lai nevienam nebūtu tāds apģērbs kā man! Devām šuvējām, šuvām paši. Mēs bijām oriģinālāki! Nevienu štancētu masveida dāvanu nedāvinājām. Rīgas centrā bija tik daudz fantastisku mākslas veikaliņu! Tā bija vērtība. Tagad šī piesārņotā pasaule liekas briesmīga. Cik ilgi tā zemīte mūs nesīs?” retoriski vaicā aktrise, kurai raksturīgs arī nemainīgi elegantas sievietes tēls.

Gaviļniece ir Pārdaugavas meitene. No bērnības viņa atceras, kā vasarās bijusi liela vanna laukā pie virtuves uz soliņa, tur mazgāta veļa. Veļu ārā kāruši un žāvējuši pat ziemas spelgonī. “Ak, kungs, kā tā smaržoja, kad ienesa iekšā! Tās tīrības atmosfēras man tagad pietrūkst, kuru mana paaudze ir baudījusi. Saka – toreiz koki un zāle bija zaļāki! Tā ir patiesība tiešā nozīmē, tie nav tikai vārdi. Dzīvojām daudz nepiesārņotākā vidē, salīdzinot ar šodienas ķīmijas pārbagātību!” pārliecināta Lidija.

Misija – māte un draugs
Māksliniece atklāj, ka viņai kādreiz ļoti paticis gatavot. Jaunības gados pieliekamais bijis pilns ar dažādiem konservējumiem. Gudrības, mīlestības un visādiem citādiem salātiem. “Esmu beigusi arī kulinārijas kursus, kurus vadīja brīnišķīga, inteliģenta kundze, kura bija mācījusies Kaucmindē. Man bija arī klade ar visādām receptēm. Nezinu, kur tagad noklīdusi, bet tai vēl kaut kur jābūt. Man tas viss patīk. Tomēr man pašai ir mazsvarīgi ēst – esmu Ūdensvīrs, Gaisa zīme – es pārtieku no svaiga, tīra ētera un mīlestības. Ja šīs divas lietas kādreiz dzīvē sakritušas, tad es vispār ne ēdu, ne guļu,” par sevi pasmej aktrise.

Profesionāls astrologs Lidijai arī izveidojis personīgo horoskopu – viņa esot ziņkārīga, garīga, aizrauj visāda veida zināšanas. Gaviļniecei interesē dzīve un cilvēki.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.