Gata Šļūkas zīmējums

Kā gatavojaties pensijai? 4

Pirms pāris gadiem Jelgavas pensionāru biedrība vērsās Labklājības ministrijā, lai taču par ES Sociālā fonda naudu izdod bukletu, kur būtu pastāstīts, kā jau laikus gatavoties pensijai. Vai tāds buklets ir tapis? Nav. Un, ja arī tiktu izdots, kas tad tur būtu rakstīts? Viens teikums – ar pensiju iztikt nevar. Tātad valstisku ieteikumu nav, tālab vaicāju privātus nodomus.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
Kokteilis
12 biežāk sastopamie ģimenes locekļu tipi. Noskaidro, pie kura piederi tu!
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 314
Lasīt citas ziņas

Vizma (58): – Pensija!? Dikti smieklīgi to attiecināt uz sevi. Nekad par to neesmu domājusi. Šķiet, nemaz neprotu par to domāt vai iedomāties…

Inta (56): – Strādāju valsts iestādē, saņemu 600 eiro uz rokas. Mēs abi ar vīru jau divus gadus iemaksājam 3. pensiju līmenī. Mums ir plāns, sasniedzot pensijas gadus, pārcelties uz mazāku dzīvokli ar mazākiem izdevumiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kad būs jādzīvo tikai no pensijas, nāksies vairāk plānot. Izmantošu savu šūšanas māku, varēšu darināt tērpus sev un varbūt vēl kādam. Mūsu draugs mums izīrē zemes gabaliņu, tur šo to izaudzējam. Domāju, kamēr neesi galīgi vecs, kamēr tev ir draugi, radi, vajag meklēt papildu peļņas iespējas. Mana draudzene pensijā piepelnās – ved citas ģimenes bērnu uz skolu un atpakaļ. Citām draudzenēm pensijas ir puslīdz – kādi 400 eiro, viņas nešausminās. Viņām nav laika šausmināties, jo jāpagūst apmeklēt tik daudz pasākumu, kas pensionāriem ir par brīvu.

Pēteris (56): – Pirmkārt, atšķirībā no sievietēm negatavojos dzīvot saules mūžu. Otrkārt, man plāna nav. Nav runa par pensiju, man tagad ir svarīgi izdzīvot. Jautājums ir vienīgi par veselību. Papildus savai izglītībai – ar smadzeņu ekvilibristiku pensijā nevarēšu nopelnīt, vajag kaut ko reālu – esmu apguvis arodu un ceru, ka varēšu strādāt arī pensijas gados. Neticu ne valstij, ne sociālās apdrošināšanas sistēmai, jo valsts ir izzagta. Es nebrīnos, ka Latvijas iedzīvotāji aizbrauc.

Aleksejs (55): – Neko labu negaidu, jo par darbu saņemu minimālo algu. Esmu profesionāls fotogrāfs. Jā, tas ir amats. Tomēr ne ieņēmuma avots pensijā, jo šodien katrs ir fotogrāfs. Pēdējā “haltūra” man bija pirms pieciem gadiem. Jau trešo gadu maksāju pensiju 3. līmenī. Bet nekā liela tur nebūs, kādiem trim gadiem pietiks. Ko tālāk? Nezinu. Mums ar sievu jau bija ģenerālmēģinājums situācijai, kāda būs pensijā, – reiz abi vienā laikā bijām bez darba. Bet divatā vienalga vieglāk. Galvenais – spēt samaksāt par dzīvokli. Nezinu, kā varēs izdzīvot tie pensionāri, kas ir vieni.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.