
Pusdienas kārbiņā: vienkārši padomi, kā saglabāt svaigu ēdienu, kas tiek ņemts līdzi uz darbu, universitāti vai skolu 0
Jau pavisam drīz iestāsies septembris, un daudzi no mums saskarsies ar ikdienas paradumu maiņu un atgriešanos pie ierastās kārtības, kad uz darbu, universitāti vai skolu līdzi tiks ņemtas pusdienas. Un, lai gan ēdiena gatavošana ne visiem var patikt, ēdiena sagatavošana pusdienām nākamajā dienā var būt ļoti vienkārša. Ar viegli lietojamiem un atbilstošiem traukiem un dažiem vienkāršiem soļiem šis process var būt ātrs, kārtīgs un pat patīkams. Eksperts dalās ar padomiem, kā bez piepūles sagatavot pusdienas ņemšanai līdzi uz skolu vai darbu.
IKEA Ēdināšanas nodaļas vadītājs Oļegs Soročins norāda, ka arvien vairāk biroju, universitāšu un skolu papildina savas telpas ar mikroviļņu krāsnīm, ledusskapjiem un ērtām ēšanas zonām, lai dienas laikā būtu vieglāk baudīt mājās gatavotu ēdienu. Vienkāršas ikdienišķas darbības un daži uzticami iepakojuma risinājumi palīdz cilvēkiem pēc iespējas labāk izmantot šo pieejamo infrastruktūru, pārvēršot pusdienu līdzņemšanu par ikdienas ieradumu.
Vakarā pagatavo vairāk nekā nepieciešams
Soročins skaidro, ka viens no vienkāršākajiem veidiem, kā sagatavot pusdienas nākamajai dienai, ir vakariņās pagatavot mazliet vairāk ēdiena.
“Pusdienu porciju sagatavošana nākamajai dienai pirms vakara maltītes pasniegšanas ļauj ne tikai ietaupīt laiku. Tādējādi iespējams arī samazināt pārtikas atkritumus, ietaupīt tādus resursus kā ūdeni un elektrību, kā arī no rīta nodrošināt vairāk laika patiesi svarīgām nodarbēm – vai nu tā būtu laika pavadīšana ar ģimeni, nodošanās hobijiem vai vienkārši laiks, lai mierīgi iesāktu dienu. Izmantojot labi noslēgtus traukus, kurus iespējams glabāt novietotus vienu uz otra, ēdieni ledusskapī saglabāsies svaigi. No rīta vienkārši atliks paņemt pusdienas no ledusskapja, nemaz nedomājot par to, ko šodien ēdīsi,” iesaka Soročins.
Viņš piebilst, ka laika gaitā šis vienkāršais ieradums padara darba dienu rutīnu raitāku un ļauj veikt pārdomātākas izvēles.
Izvēlies atbilstošus iepakojuma risinājumus
Vairākkārt lietojamas pārtikas kārbas ir ne tikai labākas videi, bet arī padara ikdienu patīkamāku. Soročins iesaka iegādāties izturīgas, viegli mazgājamas pārtikas kārbas, lai tās būtu iespējams izmantot ilgstošu laiku.
“Izvēloties piemērotākās pārtikas kārbas, ir vērts apsvērt ne tikai to materiālu – stikls, plastmasa -, bet arī to, kā tās tiks izmantotas. Plastmasas kārbas ir vieglas un īpaši piemērotas, ja skolēni uz skolu ņem līdzi ēdienu, bet atkārtoti aiztaisāmie maisiņi būs lieliski piemēroti uzkodām. Stikla pārtikas kārbas un daži plastmasas pārtikas trauki ir piemēroti lietošanai mikroviļņu krāsnī, ļaujot ātri uzsildīt ēdienu bez papildu trauku izmantošanas, tādējādi nodrošinot ērtības, produktu svaigumu un vieglu pārtikas uzglabāšanas piederumu kopšanu,” saka speciālists un piebilst, ka, ja pārtikas produktiem tiek izmantoti maisiņi, var noderēt maisiņu klipši.
Trauku lietošanu ikdienā atvieglo ne tikai materiāls, bet arī atsevišķas dizaina detaļas. “Caurspīdīgās pārtikas kārbas, kuras iespējams glabāt saliktas vienu uz otra, ļauj uzreiz pārlūkot to saturu, bet atbilstošas formas un izmēri atvieglo porciju sadalīšanu un uzglabāšanu. Lai ēdiena garšu saglabātu tikpat labu kā mājās, apsver iespēju izmantot hermētisku vāku, nodalījumus sastāvdaļu nodalīšanai un aukstuma somu. Visbeidzot, neitrālas krāsas un vienkāršas formas iederas visur – no skolas galda līdz sanāksmju telpai. Ja mums patīk izmantot šos traukus un nostiprināt to par mūsu paradumu, tas kļūst par mūsu otro dabu. Tad mēs patiesi sākam pierast pie ilgtspējīgiem paradumiem,” uzsver Soročins.
Svarīgas arī sīkas detaļas
Process, lai sagatavotos pusdienu baudīšanai ārpus mājām, sākas krietni pirms pusdienu pārtraukuma. Speciālists iesaka izveidot vienu, labi organizētu vietu visam, kas nepieciešams pusdienu ņemšanai līdzi – traukiem, vairākkārt lietotajiem galda piederumiem, ūdens pudelēm -, lai tas viss vienmēr būtu viegli atrodams.
“Kad visam ir sava vieta un viss ir viegli pieejams, pusdienu sagatavošana līdzņemšanai kļūst gandrīz vai automātiska. Runa nav tikai par ēdiena transportēšanu, bet gan par neliela, patīkama rituāla radīšanu tavā ikdienā. Iekļaujot pārdomātus akcentus, piemēram, iecienītu desertu vai pēcpusdienas gardumu, vai glīti izkārtojot maltītes sastāvdaļas, vienkārša līdzņemšanai sagatavota maltīte tiek pārvērsta par tādu, ko mēs patiešām gaidām ar nepacietību. Šīs detaļas ir svarīgas, tās uzlabo maltīšu baudīšanas pieredzi un mudina mūs piekopt šādu rutīnu ilgu laiku,” saka Soročins.