Foto-Valdis Semjonovs

Rožu izcilnieču TOP 10 0

1. ‘Geisha’ – floribundroze. Zied ļoti bagātīgi. Ziedi aprikožu oranžā krāsā. Krūms stāvi zarots, 80 cm augsts, ar spilgti zaļām lapām. Ieteicama stādījumiem lielās grupās.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Lasīt citas ziņas

2. ‘Let’s Celebration’ – floribundroze. Zied bagātīgi. Ziedi smaržīgi, neparasti – violeti ar sudrabotu ārpusi. Krūms 80 cm augsts.

3. ‘L’ Aimant’ – floribundroze. Ziedi krokoti, rozā krāsā. Zied atkārtoti līdz vēlam rudenim. Krūms 1 m augsts, stāvs, ar tumši zaļām lapām, kam piemīt citronu smarža.

CITI ŠOBRĪD LASA

4. ‘Mary Ann’ – tējhibrīdroze. Ziedi smaržīgi, persiku krāsā. Krūms 80 cm augsts.

5. ‘Colossal Meidiland’ – floribundroze. Bagātīgi ziedoša un ļoti izturīga, ar spīdīgu lapojumu. Krūms 1,2 m augsts.

6. ‘Girlguiding UK Centenary Rose’ – floribundroze. Interesanti aveņkrāsas ziedi ar lielu, dzeltenu aci centrā, kas ar laiku kļūst balts. Tiem ir spēcīga muskatriekstu smarža. Spēcīgs, 70–80 cm augsts krūms. Šķirnei ir teicama izturība pret sēņu slimībām.

7. ‘Leah Tutu’ – krūmroze. Ziedi viegli aromātiski, piesātinātā olu krāsā. Krūms 1 m augsts, ar spīdīgām lapām.

8. ‘Midsummer’ – floribundroze. Ziedi smaržīgi, oranži ar dzeltenu ārmalu. Krūmi ļoti izturīgi, ar spožām lapām.

9. ‘Charles Austin’ – angļu roze. Ziedi lieli, pildīti, ļoti smaržīgi, laškrāsā ar dzeltenu nokrāsu. Zied bagātīgi līdz rudenim. Krūms stāvs, spēcīgs, līdz 1,2 m augsts, ar lielām, tumši zaļām, spīdīgām lapām.

10. ‘Red Leonardo da Vinci’ – floribundroze. Ziedi bagātīgi pildīti, zied atkārtoti un ļoti ilgi. Krūms stāvs, 50 cm augsts, ar spīdīgām, tumši zaļām lapām.

PADOMI

• Krūmrozes var droši audzēt lielos podos uz lodžijas vai terases. Stādot krāšņumaugus, pavasarī substrātā iestrādā ilgstošas iedarbības mēslojuma Substral Osmocote granulas, kas pakāpeniski šķīst četru mēnešu laikā. Turpmāk veģetācijas periodā rozes mēslo līdzīgi kā vasaras puķes – katrā laistīšanas reizē ūdenim pielej kompleksā mēslojuma šķīdumu.

Reklāma
Reklāma

Ļoti efektīgi starp rozēm izskatās ziemcietes zilos toņos – kaķumētras vai salvijas. Tās labi pārziemo un bagātīgi zied visu vasaru. Ar rozēm sader arī lavandas, taču tām patīk smilšaina augsne, un augi ir siltumprasīgi, reizēm izsalst.

• Rozes ar violetiem ziediem vairāk ieteicamas kolekciju dārziem, jo ātri apdeg saulē, ziedi izskatās kā trauklupatas.

• Noziedējušo rožu ziedlapiņas var izmantot ievārījumam. Puskilogramam sakapātu rožu vainaglapu ņem 1,5 kg ievārījuma cukura, citrona sulu un nedaudz ūdens. Uz lēnas uguns vāra aptuveni stundu. Krāsa atkarīga no ziedlapiņām. Gaišu ievārījumu ar maigu garšu iegūst no rozā vai dzelteniem ziediem. Skaisto sarkano krāsu pēc vārīšanas saglabā tikai tumši sarkanās rozes.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.